Dünyanın en büyük Atatürk heykeli Artvin'e yapılıyor

Dünyanın en büyük Atatürk heykeli Artvin'e yapılıyor
Türkiye'nin ve dünyanın en büyük Atatürk heykeli Artvin'e yapılıyor. Heykel için Rize'den kiralanan vinç 3 saatte Artvin'e gidebildi.

Heykeli yaptıran Sıtkı Kahvecioğlu Vakfı Başkanı Sıtkı Kahvecioğlu, "Eşimle gezilerimiz sırasında diğer ülkedeki önderlerin dev heykellerini görmüştüm. Bundan esinlenerek ben de Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün heykelini yapma kararı aldım" dedi.

Artvin'de, 22 metre yüksekliğinde ve 60 ton ağırlığındaki Türkiye'nin ve dünyanın en büyük Atatürk heykelinin yapımı devam ediyor. Artvin Sıtkı Kahvecioğlu Vakfı kurucusu ve Başkanı Sıtkı Kahvecioğlu tarafından yaptırılan dev Atatürk heykeli Ata Tepe'ye yerleştiriliyor. Tasarımı ve imalatı Tiflis Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Jumber Jikia tarafından gerçekleştirilen heykelin parçaları, yaklaşık bir yıldır parça parça yerine yerleştiriliyor. En son olarak heykelin bacak, gövde ve kafa kısımları tamamlanarak, çelik konstrüksiyon şeklinde Ata Tepe'ye yerleştirildi.

turkiyenin-en-buyuk-heykeli-artvinde.jpg

TOPLAM AĞIRLIĞI 60 TON OLAN HEYKELİN 50 TONU YERLEŞTİRİLDİ

Artvin'in en görünen kısmı olan Genya Dağı'nın eteğindeki Ata Tepe'de 7,5 dönüm araziye inşa edilen heykelin şu ana kadar altı metre boyundaki toplam ağırlığı 50 ton olan ve İstanbul'da inşa edilen 52 adet boru yerleştirildi. CNC makinede üretilen borular özel taşıma araçları ile Ata Tepe'ye çıkarılarak, monte edildi. Atatürk'ün Büyük Taarruz Zaferi öncesinde Afyon Kocatepe'deki duruşunu simgeleyen heykel için toplam bin 480 parça kullanıldı. Yaklaşık bir yıldır montajı devam eden heykelin proje çalışmalarının 2003 yılından beri sürdüğü öğrenildi.

Bacak ağırlığı 19 ton, gövde ağırlığı 18 ton ve kafa ağırlığı 9 ton olan üç parçadan oluşan ve destekleyici parçalar ile birlikte şu anda toplam 50 ton ağırlığındaki heykel monte edildi. Dev Atatürk heykelinin yerine yerleştirilmesi için 18 metre uzunluğunda, 75 ton ağırlığında 112 metreye kadar uzanabilen vinç ile 12 metre uzunluğunda, 63 ton ağırlığında 44 metreye kadar uzanan ikinci bir vinç kullanıldı. Rize'den kiralanan 18 metre uzunluğundaki vinç Artvin'e 3 saate getirilirken, Artvin ilinin girişinden Atatürk heykelinin bulunduğu Ata Tepeye 13 saatte getirildi.

turkiyenin-en-buyuk-heykeli-artvinde-(1).jpg

Yaklaşık 10 gündür çelik konstrüksiyon çalışması devam ederken, çalışmanın iki hafta daha sürmesi planlanıyor. Heykelin 12 parça bakırdan oluşan kıyafeti giydirildikten sonra heykel tamamlanacak. Bütün parçalarının tamamlanması ile dev Atatürk heykelinin boyu 22 metre, ağırlığı ise 60 ton olacak. Atatürk heykeli projesine ek olarak atış poligonu ve çevre düzenlemesinin de yapılmasıyla birlikte dev heykelin Artvin'in düşman işgalinden kurtuluşu olan 7 Mart 2012 günü tamamlanması bekleniyor.

4 MİLYON TL'YE MAL OLUYOR

Toplam maliyeti 4 milyon TL'yi bulan ve tamamı Kahvecioğlu Vakfı Başkanı Avukat Sıtkı Kahvecioğlu tarafından karşılanan proje, Artvin'de farklılık kılacak. Konuya ilişkin açıklama yapan Sıtkı Kahvecioğlu, uzun süreden bu yana yaptırmayı düşündüğü Türkiye'nin ve dünyanın en büyük Atatürk heykelini Artvin'in her tarafını görebilen bir mekana inşa etme hayalini gerçekleştiriyor olmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

turkiyenin-en-buyuk-heykeli-artvinde-(4).jpg

Kahvecioğlu, "Eşimle gezilerimiz sırasında diğer ülkedeki önderlerin dev heykellerini görmüştüm. Bundan esinlenerek bende Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün heykelini yapma kararı aldım. Dev heykelin kurulacağı yer olan Ata Tepe için girişimleri başlattık. Ama Artvin'in yüzde 61 orman mülkü olduğundan bu yeri kullanmamız oldukça zor oldu. 2003 yılından bu yana Artvin'i tepeden gören Ata Tepe mevkisinde yapılan bu heykel 22 metrelik olup, alt bölümünde 500 metrekare kafeterya ve seyir terası bulunacak. Ayrıca heykelin yanında 60 metre direk uzunluğuna sahip 216 metrekarelik bir Türk bayrağının dalgalanacak. Heykelin bulunduğu tesiste okçuluk ve silah atışlarının yapılacağı 4 katlı poligon binamız da yer alacak. Yaklaşık 4 milyon TL'ye mal olacak heykel ve çevresindeki tesisler sayesinde Artvin'e gelen turist sayısında da artış olacaktır. Bu bizim eşimle birlikte gururumuz olacaktır. Heykelin açılışını ve ilimizin artık Ata Tepe ile anılmasını diliyorum" diye konuştu.

turkiyenin-en-buyuk-heykeli-artvinde-(2).jpg

turkiyenin-en-buyuk-heykeli-artvinde-(3).jpg