Duş alırken bunu asla yapmayın

Duş alırken bunu asla yapmayın
Prof. Dr. Ahmet Yılmaz, karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı banyo esnasında kesinlikle kapıların kilitlenmemesi gerektiğini belirtti.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yılmaz, karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı banyo esnasında kesinlikle kapıların kilitlenmemesi gerektiğini belirterek, "Banyo yaparken kapı arkadan kilitlenmemeli. Kapı kilitli olmasın ki gerekli müdahale geç kalınmadan yapılabilsin" dedi.   

Prof. Dr. Ahmet Yılmaz, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimliği tarafından her hafta düzenlenen sağlık toplantıları kapsamında 'Karbonmonoksit Gazı Zehirlenmeleri' konulu bir sunum gerçekleştirdi. Başhekimlik Toplantı Salonu'ndaki toplantıda konuşan Yılmaz, karbonmonoksitin elektrikli ısıtıcılar dışında tüm ısıtma gereçlerindeki yanma sırasında ortaya çıkan zehirli bir gaz olduğunu belirterek, mutfak ocakları, gazla ısınan fırınlar, şofbenler, katalitik ısıtıcılar ve LPG yakan sobaların yanı sıra motorlu araçların egzozlarının da yoğun bir şekilde karbonmonoksit içerdiğini belirtti. Karbonmonoksitin havadan biraz daha ağır, renksiz ve kokusuz bir gaz olduğunu kaydeden Yılmaz, karbonmonoksitin kana bağlanma gücünün oksijenden 300 kat daha fazla olduğunun altını çizerek şunları söyledi:  "Şofben zehirlenmeleri, ısıtıcının sönmesiyle ortama çıkan gazdan değil, ısıtıcı yanmakta iken oluşan karbonmonoksit gazındandır. Odun ve kömür sobaları da uygun yakılmadığı zaman çok yoğun karbonmonoksit gazı üretirler. Özellikle yakıtın uzun süre yanması düşüncesiyle hava deliklerinin kapatılması, hatta baca çıkış klapsının çevrilmesi gibi eylemler ölüme davetiye çıkarır.
 
Karbonmonoksit zehirlenmelerinin başlıca nedenleri sırasıyla baş ağrısı, halsizlik, uyku hissi, bulantı, kusma ve bilinç kaybıdır. Kişi, baş ağrısı döneminde zehirlenmeden şüphelenip ortamı terk etmezse çok kısa bir süre sonra kolunu kaldıracak güce bile sahip olamaz. Karbonmonoksit zehirlenmesinden korunmak için ise 6 metrekareden küçük banyolara tüplü şofben konmamalı.

Şofben bulunan banyolarda kapı altı 10 santim kadar yüksek ve açık olmalı, banyonun havalandırma penceresi açık tutulmalı ve şofbenin baca bağlantıları düzgün olmalıdır. Banyo sırasında kapı arkadan kesinlikle kilitlenmemeli. Olası bir zehirlenme vakasında erken müdahale edilebilmesi oldukça önemlidir. " 

Karbonmonoksit zehirlenmelerindeki tedavi yöntemlerini anlatan Prof. Dr. Yılmaz, "Bu gibi durumlarda saniyeler çok önemlidir. Kişi nefes alıyor ve nabzı atıyor ise acilen zehirlenme ortamından çıkarılıp temiz havalı bir yere taşınmalı. Solunum ve nabız yoksa bu konuda tecrübeli birinden kalp mesajı ve solunum desteği için yardım istenmelidir" dedi. 

Türkiye'de en çok karbonmonoksit gazı zehirlenmesinin Bursa'da olduğuna da dikkat çeken Yılmaz, "Bursa'nın özel bir konumu var. Uludağ ve lodosun birleşimiyle her yıl onlarca vatandaşımız karbonmonoksit gazı zehirlenmesinden hayatını kaybediyor" diye konuştu.  

Yılmaz, ayrıca sigara içenlerin kanında içmeyenlere oranla yüzde 30 daha fazla karbonmonoksit olduğunu da belirterek, kanlarındaki karbonmonoksit oranının oldukça yüksek olduğunu ifade etti.