Düşük Ücretliye 120 Lira Zam

Düşük Ücretliye 120 Lira Zam
Sendikalar kanunu hala çıkmadığı için bu yıl görüşme yapamayan işçiler, zamla birlikte özel sigorta da istiyor.

Toplu sözleşmede bir ilk yaşanıyor. Yasa çıkmadığı için bu yıl görüşme yapamayan işçiler, zamla birlikte BES talebiyle masaya oturuyor.

Sendika sonuç alırsa işçiler ile memurlara BES fırsatı doğacak. Sendikalar Kanunu çıkmadığı için bu yıl toplu pazarlık masasına oturamayan ve zam alamayan yaklaşık 600 bin sendikalı işçiye örnek oluşturacak ilk pazarlık süreci ocak ayında başlıyor. Görüşmeler Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yapılacak.

MESS ile Türk Metal arasında yapılacak ve toplam 114 bin metal işçisini kapsayan toplu sözleşme görüşmeleri, diğer sendikalar için "gösterge" niteliği taşıyor. Çünkü, Türkiye'nin en fazla üyeye sahip sendikası olan Türk Metal'in alacağı zam oranı ve diğer sosyal haklar, diğer sendikalar için baz teşkil ediyor.

Türk Metal'in zam pazarlığı yapacağı 114 bin işçi, Türkiye'nin önde gelen şirketleri olan Mercedes Benz Türk, Ford Otosan, Bosch, Karsan, Renault, BMC, Delphi, Hema, MAN Türkiye, Erdemir gibi yerlerde çalışıyor.

Türk Metal Sendikası Başkanı Pevrul Kavlak'ın verdiği bilgilere göre öncelikle maaşı düşük olan, saat ücreti 5,5 liranın altında kalan 53 bin işçinin saat ücretine seyyanen 40 kuruş zam talep edilecek. Bu da işçi başına 120 lira zam demek. Daha sonra 114 bin işçinin tamamına yılın ilk 6 ayı için yüzde 18 zam istenecek.

Sendika bu yıl masaya ilk kez farklı bir taleple daha gelecek. Türk Metal, işçiler için bireysel emeklilik sistemi (BES) talep edecek. Buna göre işveren normal zamlar dışında işçinin BES hesabına da ayrıca her ay 6 saatlik ücretleri tutarında prim katkısında bulunacak. Kavlak, bunun BES için aylık 50 lira işveren katkısı anlamına geldiğini, devlet ve sendika desteğiyle bunun 100 liraya çıkaracaklarını bildirdi.