ECMO ile Hayata Yeniden Merhaba Dedi

ECMO ile Hayata Yeniden Merhaba Dedi
Türkiye’de 30, Karadeniz’de ise bir tanesi Rize’de olmak üzere 3 tane bulunan bu cihaz sayesinde vatandaşlar hayata tutunma yönünde yeniden umutlandı.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kullanılan ECMO Cihazı kalp ve akciğer hasarı ciddi olan hastalar için umut oluyor.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde olan Ekstrakorporeal membran oksijenasyonu (ECMO) cihazı sayesinde kalp ve akciğer hasarı ciddi olan hastaların umudu oluyor. ECMO cihazından Türkiye’de 30, Karadeniz’de ise bir tanesi Rize’de olmak üzere 3 tane bulunuyor.

Ekstrakorporeal membran oksijenasyonu (ECMO) cihazı hakkında bilgi veren Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Yrd.Doç.Dr. Ahmet Şen, “Kalp ve akciğer hasarının ciddi düzeyde olduğu hastalarda kalbe destek olmak ve akciğerde gaz değişimini desteklemek amacıyla kullanılıyor. Hastanın kanı boynun her iki yanı ve kasıklardaki toplardamarlara ciltten geçilerek yerleştirilen kanüller (devre) aracılığı ile bir pompaya gelmekte, buradaki filtrede karbondioksit tutulmakta ve daha sonra sisteme entegre bir oksijenatör ile gaz değişimi sağlanıp tekrar devrenin gidiş hattından hastaya oksijenlenmiş kan geri iletilmektedir. Bu devrede aynı zamanda kan ısıtılabilmektedir. Ülkemizde de kullanımı yaygınlaşmakta olan bu sistem ile Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde solunum cihazına bağlı hastalarda oluşacak istenmeyen etkilerden akciğer fonksiyonları korunmakta, kandaki karbondioksit düzeyi azaltılmakta, kan oksijen düzeyi yükseltilmekte, dokuların oksijenlenmesi artırılmakta, kalp ve akciğer dinlendirilerek dokulara zaman kazandırılmaktadır” diye konuştu.  

Şen, ECMO cihazı ile Rize’de hastayı tedavi ettiklerini ifade ettiği açıklamasında, “Rize’nin Fındıklı İlçesinde ikamet eden 48 yaşındaki Celal Aslan’ın, yüksekten düşme sonucu omurga kırığı, kafa travması ve iki taraflı tüm kaburgalarda yaş ağaç kırıkları nedeniyle hastanemize geldi. Omurga kırığından opere edildikten sonra hasta yoğun bakıma alındı. Hastamızı akciğer hasarı ileri düzeyde olduğu için uyutarak solunum cihazı ile takip ve tedaviye aldık. Beş gün geçmesine rağmen akciğer hasarından dolayı hedeflediğimiz oksijenasyon düzeyine ulaşamadık. Hastaya venö-venöz ECMO uyguladık, takiplerinde istediğimiz klinik durum oluşmaya başlayınca ilaç ve sistem ayarlarını azalttık. Dokuzuncu gün sistemi hastadan ayırdık. Yaklaşık 2 hafta sonra hasta iyice kendine geldi. Kooperasyon kurmaya ve ağızdan beslenmeye başlayınca hastayı servise çıkardık” dedi.

rize’deki-ecmo-cihazi-vatandaslarin-umudu-oldu-1.jpg

Bu venö-venöz ECMO sistemi bizim kliniğimizde uyguladığımız ikinci hasta olduğunu söyleyen Şen, şöyle devam etti: İlk hastada farklı bir klinik vardı ve hasta ani ve aşırı kanama nedeniyle kaybedildi. İkinci yani bu hastamızın akciğerlerindeki ileri düzey hasardan dolayı cihaza rağmen solunumu düzelmemekteydi. Bu sistem ile hastanın akciğerleri dokuz gün boyunca dinlendirildi. Hem akciğer dokusunun iyileşmesi için zaman kazanıldı hem de bu arada hasta oksijenlenmesi tam olarak desteklendi. Bu sayede hayati organlar desteklenmiş oldu. Sistemin uygulanmasından takip ve sonlanmasına kadar tüm aşamalarda dikkatli ve yoğun bir süreçte kalabalık bir ekip olarak çalıştık. Türkiye’de sayılı anestezi klinikleri tarafından uygulanmakta olan bu sistem ile hem hastamız şifa buldu hem de bizler bu tekniği başarıyla uygulamanın ve uygulanabilirliğini göstermenin mutluluğunu yaşadık.

rize’deki-ecmo-cihazi-vatandaslarin-umudu-oldu-2.jpg

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi  Başhekimi ve Yöneticisi Doç.Dr. Hasan Türüt ise açıklamasında; “Hastanemizde, alanlarında yetkin öğretim üyelerinin marifetiyle kaliteli işler yapılmakta ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak sadece bölgenin değil ülkenin önemli merkezlerinden biri olmaya aday haline gelmiş bulunmaktayız. Bu yapılan işlem hastamızı hayata bağlamaya vesile olmuş ve Türkiye’de çok az örneği olan bir uygulamadır. Sadece bu alanda değil pek çok branşta da hastanemizde üst düzey hizmet verilmektedir.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma olarak hep bu gibi iyi hizmetlerle anılmak istiyoruz. Güzel insanlarla, güzel niyetli insanlarla birlikte olmak istiyoruz. Rize olarak sağlık alanında Rize’yi hak ettiği yere getirmek istiyoruz ve bu konuda tüm Rizeli hemşerilerimizden destek bekliyoruz.” dedi.

rize’deki-ecmo-cihazi-vatandaslarin-umudu-oldu-3.jpg