Eğitimde Promosyon Eleştirisi

Eğitimde Promosyon Eleştirisi
Türk Eğitim Sen Rize Şube Başkanı Celal Akarsu, Yetkili Sendika imzası ile hayat bulan promosyon sözleşmesinin eğitim çalışanlarını hüsrana uğrattığını söyledi.

İşte Başkan Akarsu'nun yazılı açıklaması...

2014 yılında enflasyon farkını hükümetine bağışlayan bu sarı sendikanın memurları, eğitim çalışanlarını zarara uğratmaktan başka hiçbir faydası olmadığına bir kez daha şahit olduk.

Bankanın matbu olarak hazırlayarak önlerine koyduğu sözleşmeyi imzalayanlar sanırız bu 3 yıllık süreç sonunda bankaya katkılarından dolayı banka tarafından ödüllendirileceklerdir.

Yetkili sendika (Eğitim Bir Sen) imzası ile yürürlüğe konulan Promosyon Sözleşmesi ile; 01/01/2013 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere RİZE MERKEZ  ilçede  görev yapan eğitim çalışanlarına Ocak 2013,2014,2015 tarihlerinde ¨ hesaplarına 350 TL  EŞİT olarak yatırılması gerekirken Ocak 2013’te ¨350 TL , Ocak 2014 ayında bu ücret 335 TL, Ocak 2015 ayında 329 TL olarak hesaplarına yatırılmıştır.

İŞ BİLMEZLİĞİN FATURASINI EĞİTİM ÇALIŞANLARI ÖDEMİŞTİR

Ocak 2014 de 15 TL, Ocak 2015 de ise 21 TL banka tarafından eğitim çalışanlarından kesilmiştir.Bu yıl  1400 civarında kişiden kesilen yaklaşık 25 bin TL. tutarında ki bu para büyük bir meblağdır.

İlgili banka kendi menfaatlerini düşünerek bu kesintiyi ödemelere yansıtmış  ama diğer taraftan MEVCUT EĞİTİM  personelinin hakkı yetkili sendika marifeti ve iş bilmezliği ile yine gasp edilmiştir.

Eğitim Çalışanlarını mağduriyete uğratan SORUMLULUK MAKAMINDAKİ kişilerin, MAĞDUR edilen eğitim çalışanlarına, kurumlarına ve okullarına giderek bu mağduriyetin hesabını vermeleri gerekmez midir?

ŞİMDİ SORUMLULUK MAKAMINDAKİ HERKESE KAMUOYU ÖNÜNDE SORUYORUZ;

İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve yetkili sendika tarafından eğitim çalışanlarının bu mağduriyetini gidermek için herhangi bir girişimde bulunulmuş mudur?

Sözleşmeye ek bir hüküm koyabilmek için mücaadele edilmiş midir?

Banka ile resmi yazışma yapılarak bu mağduriyetin giderilmesi talep edilmiş midir?

Eğitim çalışanlarına bu mağduriyet ile ilgili olarak bilgi verilmiş midir?

BU ÜCRETİ 3 YIL BOYUNCA SABİTLEYECEK BİR HÜKÜM SÖZLEŞMEYE NEDEN EKLENMEMİŞTİR?

Personel sayısının artması bankanın menfaatine değil midir?Banka personel sayısı artınca kazanç sağladığı halde promosyon ödemesini eksik yatırmasını kar ettiği halde yeni gelen personele ödeme olarak açıklayarak sorumluluğu üzerinden atmaktadır.

Yeni gelen personelin de dahil edileceği ve tüm personele ödecek promosyon tutarını 350 TL olarak sabitleyecek bir maddeyi sözleşmeye eklemeyi akıl dahi edemeyenlerin eğitimci ve hatta yönetici olduklarını düşünmek, bu ülkenin eğitimde geldiği, geleceği noktanın ne kadar hazin ve bir o kadar da karanlık olduğunu göstermiyor mu?

İlimizde, “sizin hak ve hukukunuzu biz koruyoruz” diye  ortaya atılan, yandaşlık ve yalakalıktan öte bir şey yapmayan, eğitim camiasını birbirine düşman edip, aksine kazanılmış haklarını gasp eden, onları mağdur eden, çok basit bir hak mücadelesinde bile ortalıkta gözükmeyen bir sendika önümüzdeki süreçte kimin hangi hukukunu nasıl ve ne şekilde koruyabilecektir?

Bu sendikanın kimin değirmenine su taşıdığı, vesayet-mesayet safsatası ile aslında kendi yandaş ve yalakalarını Mehmet METİNER’in Kur’an ayetlerini çarpıtarak söylediği gibi, “Akrabayı koru kola” mealindeki söylemiyle paralellik arz eden bir yaklaşım içine girerek, Dini, ahlâki ve toplumsal bütün değerleri altüst eden bir yapı oluşturmak istediği gün be gün ortada değil midir?

Eğitim Çalışanları tarafından Artık bu sarı sendikaya KIRMIZI KART göstermenin zamanı gelmemiş midir?

Eğitim çalışanlarının hak ve hukuku için mücaadele etmeyen, eğitim çalışanlarının her alanda mağduriyetine neden olan, sadece kendi rant ve çıkarı için piyasada dolanan bu sarı sendikaya önümüzde ki yıl yeniden promosyon anlaşması yapılması konusunda müsaade edilirse, eğitim çalışanlarının son 2 yıl zarfında olduğu gibi yine mağduriyet yaşayacakları aşikardır.

Artık eğitim çalışanları kendilerini mağdur edenlere gereken cevabı her alanda vermeli, sadece kendi kişisel çıkar ve menfaatleri için ortalıkda dolaşan bu sarı sendikalardan ayrılarak eğitim çalışanlarının haklarının gasp edilmesine müsaade etmemelidirler.