Egzersiz, Yaşamın Bir Parçası

Egzersiz, Yaşamın Bir Parçası
Prof. Dr. Hulusi Atmaca, sağlıklı yaşam için aktivitenin çok önemli olduğunu belirterek, egzersizin günlük yaşamın bir parçası haline getirilmesi gerektiğini söyledi.

- Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hulusi Atmaca yaptığı açıklamada, “Kış ayı ile birlikte değişen hava şartları sonrası, sıklıkla insanlarda gözlemlediğimiz bir hatayı vurgulamak istiyorum. Biz genelde insanlara sağlıklı yaşamayı öğütlüyoruz. Sağlıklı yaşamanın bir parçası sadece beslenme ile değildir. Aynı zamanda günlük aktivite de çok önem kazanıyor. Bu biraz ihmal edilen faktörlerden biri. Özellikle kış ayına gidilince insanları aktiviteyi azaltıyorlar. Soğuk hava şartlarını gerekçe göstererek vatandaşlar egzersizi bırakıyor. Gerçekten bu ne kadar haklı bir davranış onunla ilgili bilgi vermek istiyorum. Bazı ülkelerin şehirlerine baktığımız zaman genellikle Avrupa ülkeleri yaz-kış değişmeyen bir insan seli görüyoruz. Aktivite ve spor alanlarında bunu görebiliyoruz. Sonuç olarak sağlıklı insanlar için konuşuyorum. Elbette kalp hastalığı olan ya da farklı hastalıkları olan kişilerin hekimlerinin önerileri doğrultusunda hareket etmeleri gerekiyor. Ama sağlıklı insanların sağlıklarını korumak adına yapmaları gereken aktiviteleri devam ettirmesi çok önemlidir” dedi.

Samsun’da 0 derece ve altında soğukların çok nadir olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Hulusi Atmaca, “Şehirde kış mevsimi günlük aktiviteyi yapmamak için bir gerekçe olmaması gerekiyor. Samsun’da insanlar ilkbahar, yaz, kış, sonbahar mevsimlerinde eğer bir spor yapıyorlarsa bunu ihmal etmemelerini öneriyoruz. Eğer gerçekten hava soğuk ise onu önleyecek şekilde daha sağlam elbiseler giyerek günlük aktivitelerini yerine getirmeleri gerekir. İnsanlarla konuştuğumuz zaman ‘yazın yürüyüş yapıyor musunuz?' diye soruyoruz. ‘Hayır, hava çok sıcak’ diyorlar. Kış gelince bu sefer ‘soğuk’ diyorlar. Dolayısıyla olaya bahane gözüyle bakıldığı zaman sonuç olarak aktivite yapılamıyor. Samsun’da günlük aktivitemizi, egzersizimizi engelleyecek hava koşulları yılın sadece belki 10 gününü geçmez. Hayatımızın parçası olması gereken egzersizi, günlük yaşantımızın bir parçası haline getirmemiz lazım” diye konuştu.