Ekonomi Bakanı Zeybekci Emd Üyeleri İle Buluştu

Ekonomi Bakanı Zeybekci Emd Üyeleri İle Buluştu
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Türkiye'nin İsrail'e jet yakıtı sattığı iddialarına cevap verdi. Zeybekci, “Türkiye, İsrailli şirketlere 130 bin dolarlık jet yakıtı satmış görünüyor. Türkiye’ye inen İsrail hava yolları ve İsrailli özel şirketlerin yakıt a

- Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Türkiye'nin İsrail'e jet yakıtı sattığı iddialarına cevap verdi. Zeybekci, “Türkiye, İsrailli şirketlere 130 bin dolarlık jet yakıtı satmış görünüyor. Türkiye’ye inen İsrail hava yolları ve İsrailli özel şirketlerin yakıt aldıkları zaman şirketlere kesilen faturadır. Bunun dışında yakıt satışı yoktur” dedi.

Zeybekci, Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleri ile iftarda buluştu. Atatürk Orman Çiftliği Bal ve Meyve Suyu Fabrikasında düzenlenen iftar yemeğinde Zeybekci, iş gereği bir çok ülkenin ekonomileri bildiğini söyleyerek, İskandinav ülkelerinde Türkiye'nin gündeminin yaşanması halinde ülkenin kalmayacağını ifade etti. Türkiye'nin krizler konusunda kamunun dizlerinin üzerine çöktürülmeyecek durumda olduğunu kaydeden Zeybekçi, Türkiye'nin Gezi olayları öncesi yüzde 5 faiz oranlarını gördüğünü ve enflasyonda istenen sonucun alınamadığı ifade etti.

Zeybekci, Türkiye’nin 1980 yılında ihracatının 4,.5 milyar dolar olduğunu kaydederek, bugün ise 470 milyar dolar ticaret hacminin olduğunu ifade etti. Zeybekci, “Türkiye, hemen hemen 100 misli ticaret hacmini arttırdı. Bir zamanlar bazı ülkelerinde dış ticaret kapasitelerinde yok hükmünde olan Türkiye, bugün artık bölgenin, Avrupa’nın, dünyanın dikkat çeken ülkesi oldu. Bugün 4,5 milyar dolar dış ticaret hacmini 5-6 şehir misliyle katlayarak yapar haline geldi. 152 milyar dolarlık ihracat, 250 milyar dolarlık ithalata, 46 milyar dolarlık hizmet gelirine, dünyanın tamamında 280 milyar dolarlık müteahhitlik hizmetlerinde Çin’den sonra 2. sıraya, turist sayısında ilk 6 ülkeden biri haline, Türkiye aynı dönemde gelir dağılımında çok büyük atılımlar yaptı” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin İsrail’e jet yakıtı sattığına dair iddialara da cevap veren Zeybekci, “Türkiye, İsrailli şirketlere 130 bin dolarlık jet yakıtı satmış görünüyor. Böyle bir şey yoktur. Türkiye’ye inen İsrail hava yolları ve İsrailli özel şirketlerin yakıt aldıkları zaman şirketlere kesilen faturadır. Bunun dışında yakıt satışı yoktur” dedi.

Zeybekci, tarım ihracatını desteklediklerini belirterek, bunun 560 milyon TL civarında olduğunu ifade etti. Zeybekci, “Önümüzdeki sene yaş meyve sebze için Ekonomi bakanlığı olarak destek vermeyeceğiz. Bunların tek bir Bakanlık eliyle yapılmasını istiyoruz. Tarım desteklenmeli. Bunun yapılacağı yer Tarım Bakanlığı’dır. Hedefimiz ihracatı destekleme ile ilgili desteklerimizi 1,5 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. Ekonomi Bakanlığı olarak verdiğimiz desteklerin Tarım Bakanlığı eliyle verilmesine çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Zeybekci, İran ile 35 milyar dolarlık ticaret hedefinin olduğunu hatırlatarak, “Ticaret hacmini ne kadar arttırabiliriz diye çalışma yapacağız. Türkiye’nin İran’a ihracatı 6,5-7 milyar dolar, 15 milyar dolara çıkarabileceğimizi düşünüyoruz. Her ürünle ilgili çalışıyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin İsrail ile 5 milyar doların üzerinde dış ticaret hacminin olduğunu belirten Zeybekci, “Toplam 2,5-2,6 milyar dolar ihracat yaptığımız bir ülkedir. Şu anda İsrail’de yapılan bir devlet terörüdür.

İsrail hükümetinin uyguladığı bir devlet terörüdür. Dünyanın bir çok yerinde protesto ediyorlar. Boykotla ilgili bazı şeyleri karıştırmamamız lazım. Eğer İsrail’in yaptığı devlet terörüne birebir katkı veren destek Verne bir şirket varsa, bunu hep birlikte boykot edelim. Bu millet Yahudilere zulüm yaparsa, bu millet onlara destek çıkar. Buna bu bakış açısıyla bakalım” dedi.

Mavi Marmara olayından sonra İsrail’le yapılan ticaretin arttığı yönündeki verileri de değerlendiren Zeybekci, “Önemli bir kısmı Filistin’e yapılan satış. İsrail’e yapılan ihracat da var. Suriye savaşına rağmen ilk 6 ayda satışlarımız yüzde 80 arttı. İsrail'e mal satarken İsrail hükümeti ile ticaret yapmıyoruz. İsrail’e ticaret yaparken, İsrail’in a,b,c firmasına yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Zeybekci, enflasyon beklentisinin yüzde 7’nin altında olacağını savunarak, Türkiye’nin cari açığında yüzde 30 düşüş olduğunu belirtti. Zeybekci, “Yıl sonunda cari açık yüzde 5,5 olacak. Bunlar olduğu zaman enflasyon beklentisi çok daha aşağılarda. Merkez Bankası’ndan beklentimiz, geleceği yöneltmek ve geleceği yönetmelerini istiyoruz. Merkez Bankası 365 gün sonrasını yönetmeli” şeklinde konuştu.