Elektrikli Araçlar Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Elektrikli Araçlar Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Yakıt tasarrufu anlamında son derece önemli olan elektrikli araçlar, gün geçtikçe daha fazla tercih edilmeye başlandı.

Petrol tüketmiyor olması ve aynı zamanda gayet sessiz çalışması gibi çeşitli avantajlar sunan bu araçlar sanılanın aksine gayet yüksek bir verimlilik olanağı da tanıyor. Bir başka deyişle araçların verimlilik ve performans noktasında beklentileri karşılayabildiğini söyleyebiliriz.

Elektrikli araçların hareket etmesini sağlayan rotor oluyor. Bu parça dönme şeklinde bir harekete sahiptir. Böylelikle elektrikli aracın da hareket etmesine olanak tanır. Çünkü dönüş hareketi ile elektrik akımını iletiyor ve bir anlamda elektrik enerjisi hareket enerjisine dönüşüyor da diyebiliriz. Elbette araçların motoruna ilave olarak bir batarya da donanım içerisinde mevcut. Bu batarya lityum iyon pillerden oluşuyor ancak zaman içerisinde yani kullanıldıkça gücünü kaybediyor. Yine de söz konusu araçlar en az 200 bin km’ye kadar yol kat edebiliyor.

Günümüzde elektrikli araçlar farklı markalar tarafından üretiliyor ve bu nedenle sahip oldukları özelliklerin de değişebildiğini söyleyebiliriz. Markaların büyük bir bölümü ilk 4 ya da 5 yıl boyunca, donanımda bulunan bataryaların % 70 ya da % 80 gibi büyük bir bölümüne garanti veriyor. Araçların teknolojik donanımının da yüz güldüren özelliklere sahip olduğunu söyleyebiliriz. Ferah bir iç tasarıma sahip olan araçlar kullanıcıların beklentilerini ziyadesi ile karşılamayı başarıyor.

Bu arada elektrikli araçlarda vites kutusu, debriyaj balatası, piston, yakıt tankı, egzoz donanımı, yağ pompası ve su pompası gibi parçaların olmadığını da bilmeyenler için aktaralım. Gayet sessiz çalışıyor olmaları bu parçaların ve sistemlerin araçlarda bulunmuyor olmasından da kaynaklıdır.

Sıklıkla merak edilen hususlardan biri de eşarj noktasıdır. Bu araçların nasıl şarj edildiği de merak ediliyor. Alternatif akım veren prizler yardımı ile yaklaşık 10 saatlik bir süre içerisinde araçların şarj edilmesi mümkün olabiliyor. Bunun için şarj istasyonlarını tercih etmekte fayda olacaktır. Bu konuda merak ettiğiniz soruların tamamının yanıtına hemen ulaşmak için Enerjisa internet sitesini gözden geçirin. Sitede Türkiye elektrikli araç şarj istasyonları haritası da bulunuyor. Böylelikle bulunduğunuz bölgeye ek yakın yerdeki şarj istasyonlarını kolaylıkla haritadan bulabilirsiniz.