En Çok Yatırım Çeken 10. il Rİze

En Çok Yatırım Çeken 10. il Rİze
Ekonomide beklentiler 2010 yılının başında büyümenin başlayacağı yönünde. Ancak yılın ilk altı ayına ait teşvikli yatırımlar bu beklentinin henüz uzağında. Krizin en sert altı ayında teşvikli yatırımlar yüzde 54 düştü.

Bu genel karamsar tabloya rağmen yatırım başvuruları bölgeler bazında incelendiğinde, Anadolu'nun 17 ilinin ekonomisinin tünelin ucundaki ışığı ilk görecek iller olarak öne çıkması dikkate çekiyor. Bölgesel bazda da Karadeniz ve Ege krizde ciddi atak yaptı. Toplam teşviklerden aldıkları payı bu iki bölge 6.1'er puan artırdı. Sektörlerden ise gıda, turizm ve sağlık diğerlerine kıyasla bir adım önde. Özellikle turizm sektöre, dev firmaların yer aldığı enerji sektöründen sonra ikinci sırada. Üstelik tek başına ilk 6 ayda taahhüt edilen 25 bine yakın istihdamın beşte birini tek başına karşılayacak.

DEV YATIRIMLARI ANADOLU İLLERİ KAPTI

Anadolu kentleri, krizde teşvikli yerli ve yabancı dev yatırımları da çekti. 898 milyon dolar ile en büyük yabancı ortaklı yatırımı Kocaeli kaparken, Artivin, Maraş, Samsun, Erzincan da milyon dolarlık birer yabancı ortaklı yatırım kaptı. Yerli dev yatırımlarda da yine sürpriz kentler önde. Manisa 250 milyon lira ile liderlik koltuğuna otururken, Antep, Mersin, Rize, Sivas, Kütahya gibi iller de yerli büyük yatırımları aldı. Büyük illerden İstanbul ve İzmir birer tane yatırım çekebildi.

7297 

İstanbul'daki teşvikli yatırımların ağırlığını turizm ve taşıt araçları oluşturdu. İstanbul, 13 turizm ve 17 de otomotiv yatırımı çekecek. Taşıt araçlarında Zonguldak da dikkat çekici. Otomotiv firmaları Zonguldak'a toplam 118 milyon lira yatıracak. Eskişehir ve Adana ise sağlıkta önde. Eskişehir sağlıkta bir teşvik belgesiyle 69 milyon liralık yatırım çekti. Adana ise sağlıkta 4 belge aldı ve bunun karşılığında 50 milyon liralık yatırımı ile kazandıracak. Enerjide belge sayısı olarak Rize önde. 3 teşvik belgesi ile Rize'ye 197 milyon liralık enerji yatırımı gelecek.

Hazine Müsteşarlığı'nın yılın ilk 6 ayındaki teşvikli yatırımları gösteren verileri, sanayinin önümüzdeki yıllardaki performansının nasıl olacağına dair ipuçları sunuyor.

İlk altı ayda toplam 7 milyar 63 milyon liralık yatırım teşvik belgesi verildi. Ana sektörlerde tarım 147 milyon lira, madencilik 356 milyon lira, imalat sanayii 2.4 milyar lira, enerji 1.9 milyar lira ve hizmetler sektörü 2.2 milyar liralık teşvikli yatırım yapacak. Teşvikli yatırımlarda istihdamın yükünü çeken imalat sanayii ve hizmetler sektörü büyük kan kaybına uğradı. Tarımda teşvikli yatırım azalmasına karşın, yatırımların hacmi büyüdü. Madencilik ise yatırımını artıracak tek sektör. 

Karadeniz ciddi bir atak yaptı ve teşviklerdeki payını 6.1 puan artırdı. Karadeniz'in bu başarısı iller bazında da öne çıkıyor. Krize rağmen 2008'e göre teşvikli yatırımlarını artıran 19 ilin içinde 5 tane Karadeniz ili bulunuyor. Üstelik artış oranları da rekor düzeyde. Ordu teşvikli yatırımlarını yüzde 181,6, Kastamonu 118,6, Sinop 88,6, Gümüşhane 70,6, Rize 46,9 oranında yükseltti. Düzce, Aksaray, Mersin, Konya, Manisa, Gümüşhane ve Kırşehir gibi büyüklere nazaran mütevazı sanayi potansiyeline sahip illerin teşvikli yatırımda gösterdikleri artış sayesinde bu iller, krizden çıkışta ipi ilk göğüslemeye aday olanlar arasına girmeyi başardı.