En Fedakar Eşler

En Fedakar Eşler
İzmir'de Figen Karavaş, kocası Salih Karavaş'a; İsmail Tokgöz de karısı Candan Tokgöz'e karaciğerlerinden parça vererek onlara yeni bir yaşamın kapılarını...

İzmir'de Figen Karavaş, kocası Salih Karavaş'a; İsmail Tokgöz de karısı Candan Tokgöz'e karaciğerlerinden parça vererek onlara yeni bir yaşamın kapılarını açtı. Figen Karavaş, "Karaciğer naklimiz Sevgililer Günü'ne denk geldi. Arkadaşlarım hediye konusunda çıtayı yükselttiğim için bana hep takılırlar" dedi.

14 Şubat Sevgililer Günü'nde Karavaş ve Tokgöz çiftlerinin birbirlerine verdikleri hediyeler, "hayat" oldu. Figen Karavaş (46) kocası Salih Karavaş'a (52); İsmail Tokgöz (38) de karısı Candan Tokgöz'e (31) karaciğerlerinden parça vererek en güzel hediyeyi sundu. Karavaş ve Tokgöz çiftleri, nakil oldukları hastaneye gelerek Sevgililer Günü pastası kesti.

KOCASINDAN HABERSİZ DONÖR OLDU

İzmir'de yaşayan 400, 800 ve 1500 metrelerde Türkiye şampiyonluğu bulunan eski milli atlet Salih Karavaş'a, 2000 yılında Primer Sklerozan Kolanjit (PSK) tanısı koyuldu. Tedavisi olmayan hastalığın Karavaş'ı 5-10 yıllık süreçte karaciğer nakline götüreceği söylendi. Karavaş sporcu disipliniyle doktorların her sözüne harfiyen uydu, nakil süreci uzatıp 4 yıl ileriye attı. Ancak 2014'e girileceği yılbaşı gecesinde rahatsızlanan Karavaş, yeni yılı eşi Figen Karavaş ile birlikte acil serviste karşıladı. Salih Karavaş'ın nakil sürecine girdiği ve acil ameliyata alınması gerektiği söylendi. İzmir Kent Hastanesinde nakil hazırlığı başladı. Kardeşlerden ve kuzenlerden uygun verici çıkmadı. Eşinin donör olmasını istemediği Figen Karavaş kocasından habersiz aday oldu.Yapılan tetkikler sonucunda genç kadının uygun verici olduğu belirlendi. Doç. Dr. Murat Kılıç başkanlığındaki ekip tarafından gerçekleştirilen operasyonla 12 Şubat 2014'te Salih Karavaş'a eşi Figen Karavaş'tan alınan karaciğer parçası nakledildi. Sevgililer Günü arefesinde gerçekleşen bu nakille Salih Karavaş yeni bir hayata başladı.

EŞİ UYGUN DONÖR OLDU

Eşinden hayat hediyesi alan bir başka hasta ise Candan Tokgöz oldu. Tokgöz'e 2006 yılında Otoimmun Hepatit tanısı koyuldu. Tokgöz ilaç tedavileriyle 2017'e kadar zaman zaman sıkıntılı süreçler geçirerek geldi. Candan Tokgöz'de siroz gelişmesi üzerine karaciğer nakli kararı alındı. Nakil için İzmir Kent Hastanesine başvuran Tokgöz için anne, babası, kardeşi ile birlikte 8 yıldır aynı yastığa baş koyduğu eşi İsmail Tokgöz gönüllü oldu. Yapılan tetkikler sonucunda İsmail Tokgöz donör olması için uygun bulundu. 20 Temmuz 2017 günü Doç. Dr. Murat Kılıç-Opr. Dr. Cahit Yılmaz başkanlığındaki iki ekip tarafından İsmail Tokgöz'den alınan karaciğer dokusu eşi Candan Tokgöz'e nakledildi. Genç kadın kocasından yapılan can aşısıyla hayata tutundu.

"SEVGİLİLER GÜNÜ HEDİYESİNDE ÇITA ULAŞILMAZ OLDU"

Yıllarca aynı yastığa baş koyan Karavaş ve Tokgöz çifti, Sevgiler Günü için nakil oldukları hastanede doktorlarıyla bir araya geldi. Hem yeni hayatlarını pasta keserek kutlayan hem de Sevgililer Günü'ne "organ bağışı" çağrısı yaparak farklı bir boyut katan çiftler duygularını dile getirdi. Donör eşler, "İyi günde kötü günde" diyerek nikah masasında verdikleri sözün lafta kalmadığını hatırlattı. Karaciğer alıcısı eşler de, eşlerinden aldıkları hayat hediyesinin üstünde, daha anlamlı, daha kutsal bir hediye olamayacağını söyledi.

"SEVGİLİLER GÜNÜ ANLAM KAZANDI"

Karaciğer naklinin Sevgililer Günü arefesine denk gelmesinin ilginç olduğunu belirten Figen Karavaş, "Biz eskiden Sevgililer Günü gibi özel günleri kutlamazdık. Nakil günümüz bizim için yeni bir hayatın başlangıcı oldu, Sevgililer Günü de gerçekten bir anlam kazandı. Arkadaşlarım bir eşin eşine verebileceği en büyük hediyenin hayat olduğunu, bu nedenle çitayı yükselttiğimi söyleyip bana takılıyorlar" diye konuştu.

"TEREDDÜT ETMİYORLAR"

Öte yandan İzmir Kent Hastanesi Karaciğer Nakli ekibinden Opr. Dr. Cahit Yılmaz anne babaların, eşlerin karaciğer nakli söz konusu olduğunda bir an bile tereddüt etmeden donör olduklarını söyledi. Yılmaz, "Ülkemizde aile bağları çok kuvvetli, bunu bu örneklerle görüyoruz. Ama isteğimiz kadavradan bağışların artması ve organ bekleyen çok daha fazla hastanın sağlığına kavuşması" dedi.

(Ceren Atmaca - Halil Karahan/İHA)

En Fedakar Eşler

En Fedakar Eşler

En Fedakar Eşler

Kaynak:IHA