Ender Görülen Hastalığın Tedavisi Özel Eskişehir Anadolu Hastanesi’nde Yapıldı

Ender Görülen Hastalığın Tedavisi Özel Eskişehir Anadolu Hastanesi’nde Yapıldı
Özel Eskişehir TSG Anadolu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Cenk Soğukpınar, çok ender görülen bir hastalık olan SüperiorMezenterik arter...

Özel Eskişehir TSG Anadolu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Cenk Soğukpınar, çok ender görülen bir hastalık olan SüperiorMezenterik arter sendromunun teşhisinin ve tedavisinin zor olduğunu ancak, hastanelerine son olarak başvuran hastanın başarılı operasyonla sağlığına kavuştuğunu söyledi.

Ender görülen bir hastalık olan SüperiorMezenterik Arter Sendromu tanısı koyulan 20 yaşındaki Mustafa Akman, bir çok sağlık kuruluşuna gitti ise de sağlığına kavuşamadı. Son 8 yıldır hastalıkla baş eden Akman, son olarak Özel Eskişehir TSG Anadolu Hastanesi'ne geldi. Burada hastaya yapılan kontroller sonucunda hastalığı tespit edilerek ameliyata alındı. Başarılı ameliyat sonrasında hasta sağlığına kavuştu. Op. Dr. İbrahim Cenk Soğukpınar, zor ve nadir yapılabilen bir ameliyat olduğunu ama ameliyatın çok başarılı geçtiğini belirtti.

Hastalığın çok ender görüldüğünü aktaran Dr. Soğukpınar, ameliyat hakkında bilgi verdi.

Soğukpınar, Mustafa Akman'ın yaklaşık 8 senedir yaşadığı sorunlar sonrasında hastaneye geldiğini belirterek, "Yemekten sonra ortaya çıkan bulantı, kusma ve 30 kilo kaybı şikayetiyle hastamız bize başvurdu. Bir senedir çeşitli sıkıntısı araştırılıyormuş. Tam olarak teşhis koymak zor bir hastalık. Çok ender görülen süperiormezenterik arter sendromu denilen bir sendrom. Damarların açısının doğuştan gelen bir sebeple ince bağırsağa baskı yapıp oranın tıkanmasına sebep oluşturuyor. Çok ender görülen bir hastalık olduğu için ameliyatı da çok az yapılan bir hastalık" dedi.

"Nadir görülen sendromlarda kapalı ameliyat yapmak son derece zor"

Ameliyatın kapalı yapıldığının altını çizen Soğukpınar, bu tarz nadir görülen sendromlarda, kapalı ameliyat yapmanın çok zor olduğunu söyledi.

Soğukpınar, konuşmasının bir bölümünde hastalıkla ilgili şunları söyledi:

"Laparoskopik olarak, kapalı olarak yaptık. Nadir görülen sendromlarda böyle kapalı ameliyat yapmakta son derece zor bir şey. Çok az merkezde yapılan bir operasyon. Tıkalı olan bağırsak bölümünü iptal ederek ince bağırsakla, daha sonraki bağırsak arasında yeni bir yol yaptık. Laparoskopik olarak bundan sonra bulantılar kusmalar geçecek. Yediği yemekler kestirme yoldan bağırsaklara gidecek. Çok ender milyonda bir görülen bir rahatsızlıktır mezenterik arter sendromu.

Ben genel cerrahiye gireli 15 yıl oldu, ilk kez böyle bir hastayla karşılaştım. Kitabi olarak biliyoruz ama çok ender karşılaşılan rahatsızlıklardan.

"İleri derecede kilo kaybı olur"

Dr. Soğukpınar, Süperiormezenterik arter sendromu olan hastalarda çok fazla kilo kaybının olduğuna dikkat çekerek, "Hasta yemeklerden sonra kusar ve ileri derecede kilo kaybı olur. Bir tanı koymakta son derede zor. Uzun tetkikleri sonrasında kanın içerisindeki damarların açısını ölçüp ince bağırsağa baskı yaptığını görerek tanı koyuyoruz. Tanı koyma noktası da zor tabi. Ameliyat gerektiriyor. Tıkalı alan bölümünü iptal etmek gerekiyor. Normal bir boru sistemi gibi düşünürsek, ince bağırsakları yediği yemek borunun daralmış bir kısmı var, oraya gelip birikiyor. Bir süre sonra onu çıkarıp kusmak zorunda kalıyor. Hastamız 1 yıldır günde beş altı kez devamlı kusuyor. Yemek yiyor, ardından birkaç saat sonra gidip kusuyor. Dolayısıyla da böyle 30 kilo falan vermiş. Hatta bir ara beslenirken biz ona kanser hastalarında kullanılan beslenme solüsyonlarından falan kullandık. Yine de toparlayamadı sıkıntıları devem ediyordu" şeklinde konuştu.

Hasta Mustafa Akman'ın 3-4 gün sonra normal hayatına döneceğini belirten Doktor Soğukpınar, yeni yapılan bağlantının normal çalıştığını, yediklerinin oradan geçtiğini gördükten sonra taburcu edeceğini belirtti.

Kaynak:IHA