Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Akkuyu Ngs Proje Yarışması

Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Akkuyu Ngs Proje Yarışması
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından, nükleer enerji alanında, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanlığı ve Akkuyu Nükleer A.Ş....

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından, nükleer enerji alanında, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanlığı ve Akkuyu Nükleer A.Ş. iş birliği ile üniversite öğrencileri için proje yarışması düzenleniyor.

Söz konusu proje yarışmasının amacı, genç ve gelişime hevesli yeteneklere nükleer enerji alanında yenilikçi projeler üretme ve kendilerini geliştirme fırsatı sunulması. Projenin bir diğer amacı ise öğrencilerin proje kapsamında belirlenen konularda proje üreterek nükleer enerji alanında değer oluşturma ve bu süreçte öğrenim hayatlarında kazandıkları bilgi ve becerileri sergileyebilme imkânına sahip olmalarını sağlamak.

Proje yarışmasının işleyişinde, takımlar Yetenek Kapısı üzerinden başvurularını tamamladıktan sonra hazırlanan proje önerileri alanında uzman akademisyenler ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Akkuyu Nükleer A.Ş. ve Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi yetkililerinden oluşan jüri üyeleri tarafından proje öneri formunda yer alan başlıklara ve açıklamalara göre değerlenerek yarı finalist takımlar belirlenmesi hedeflemiyor. Canlı yayında gerçekleşecek Yarı Finalde, takımlar proje sunumlarını gerçekleştirecek ve jüri değerlemeleri ile Finalist takımlar belirlenerek ilan edilecek. Finalist takımlar jüri tarafından verilen geri bildirimlere göre projelerini geliştirerek Final canlı yayınında sunumlarını gerçekleştirecek ve kazanan takımlar ilan edilecek.

Proje yarışmasının başvuru konuları arasında, iklim değişikliğine yönelik sürdürülebilir elektrik üretimi, sanayi, ulaşım gibi alanlarda nükleer enerjinin katkısının arttırılması ve nükleer enerjinin toplumsal kabulünün geliştirilmesine yer verildi. Proje yarışmasında; nükleer güvenlik ve nükleer emniyetin sağlanması, denizin derinliklerinden uzayın sonsuzluğuna kadar her alanda kullanılan nükleer teknolojide yeni öneriler ve kullanılmış nükleer yakıtlarını ekonomiye kazandırılması gibi başvuru konuları yer alıyor.

Öğrenciler yarışmaya 3 kişilik proje takımlarını oluşturarak Yetenek Kapısı platformu üzerinden (yetenekkapisi.org) başvurabiliyor. Başvuru için proje takımı üyelerinin tümünün lisans 3. veya 4. sınıf öğrencisi olması ve 4'lük not sisteminde en az 2,00 (diğer sistemlerde dengi) not ortalamasına sahip olması gerekmektedir. Yarışmaya katılım için herhangi bir bölüm kısıtlaması bulunmuyor. Yetenek Kapısı'ndaki etkinlik ilanının sonunda yer alan Proje Öneri Formu'nu ve Niyet Mektubu'nu takım arkadaşlarıyla doldurduktan sonra, bu dokümanlarla beraber transkriptlerini de (toplamda 5 doküman) sisteme yükleyerek, takımları adına başvurularını tamamlayabiliyorlar.

Proje yarışmasının sonucunda; birinci takıma Rusya'da Nükleer Santral Teknik Gezisi ve Seminer Ödülü, ikinci takıma Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'nda Staj Ödülü, üçüncü takıma Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Teknik Gezi Ödülü verilecek.

Proje yarışmasına 22 Ocak - 28 Mart tarihleri arasında başvurulabilecek. Yarışmanın jüri değerlendirmesi ise 28 Mart-18 Nisan tarihleri arasında olacak. Yarışmanın yarı finali ve finali Nisan-Mayıs ayları arasında olacak.

Kaynak:IHA