"Erbil’den Beklentimiz Referandum Kararının İptali"

"Erbil’den Beklentimiz Referandum Kararının İptali"
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Erbil'den beklentimiz; son derece sade ve nettir, bu referandum kararının iptal edilmesidir" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Erbil'den beklentimiz; son derece sade ve nettir, bu referandum kararının iptal edilmesidir" dedi.

Irak'a resmi ziyarette bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Iraklı mevkidaşı İbrahim Caferi ile ortak basın toplantısı düzenledi. Irak Dışişleri Bakanı Caferi, "İki ülke arasındaki ticaretin arttırılması ve özellikle dış ticaretin güçlendirilmesi önemlidir. Ele aldığımız konulardan diğeri Arap ve Körfez ülkelerinde yaşanan gelişmeleri değerlendirdik. Körfez ülkeleri arasında yaşanan bu krizlerin ortadan kaldırılması ve Suriye'de yaşanan sıkıntıların giderilmesi için Türkiye ve Irak'ın önemli rol oynayabileceğine değindik. Bölgenin istikrarı Türkiye ve Irak'ın en büyük temennisidir" dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "İki ülkenin ortak gündeminde yer alan ve ortak çıkarlarımızı ilgilendiren samimi bir ortamda görüş alışverişinde bulunduk. Irak'ın DEAŞ'a karşı verdiği zorlu mücadele sonucunda elde ettiği başarılardan dolayı ve özellikle de Musul'un DEAŞ'ten temizlenmesinden dolayı Türkiye olarak memnuniyetimizi ve tebriklerimizi kardeşim Caferi'ye bir kere daha ilettim" dedi.

"TELAFER'İN TÜRKMEN KİMLİĞİ KORUNMALI"

Telafer'de de DEAŞ'a karşı operasyonlarının başlamasından mutluluk duyduğunu belirten Çavuşoğlu, "DEAŞ'ın işgal ettiği diğer bölgelerden de DEAŞ'ın temizlenmesi için Irak'ı desteklemeye devam edeceğiz. Telafer'in Türkmen kimliğinin korunması yönündeki beklentilerimi de değerli kardeşimle bugün paylaştım. Türkiye olarak DEAŞ'la mücadelede olduğu gibi DEAŞ sonrası Irak'ın ve Irak'ın şehirlerinin yeniden imarı ve Irak'ta ulusal uzlaşma çabalarına desteğimizi güçlü bir şekilde vermeye devam edeceğiz" dedi.

"PKK DA DEAŞ GİBİ BİR TEHDİTTİR"

Türkiye'nin Irak'a toprak bütünlüğüne, siyasi birliği ve egemenliğine verdiği önemi bir kere daha vurgulamak için geldiğini belirten Çavuşoğlu, "Terörün her türlüsüne karşı mücadeleyi birlikte sürdüreceğiz. Bu konuda da irademiz tamdır ve PKK'da DEAŞ gibi Irak'ın sınır bütünlüğü, toprak bütünlüğü, huzur, birlik beraberliğine karşı bir tehdittir. PKK'nın da Irak'tan temizlenmesi için Irak'la birlikte hareket edeceğiz ve her türlü desteği Irak yönetimine vereceğiz. Irak'la ilişkilerimizi her alanda geliştirmek istiyoruz. Ekonomik işbirliğimizi güçlendirip, ikili ticaret hacmimizi arttırmak istiyoruz. Bunun içinde mevcut mekanizmalardan faydalanmamız lazım karşılıklı ziyaretleri devam ettirmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE VE IRAK'IN KADERLERİ ORTAKTIR"

Türkiye ve Irak'ın kaderleri ortaktır diyen Çavuşoğlu, "Türkiye ve Irak'ın kaderleri ortaktır. Aynı coğrafyayı aynı kaderi paylaşıyoruz. Bu anlayış üzerine ilişkilerimiz daha da güçlendireceğiz" şeklinde konuştu.

"ERBİL'DEN BEKLENTİMİZ, REFERANDUM KARARININ İPTAL EDİLMESİDİR"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuzey Irak'ta yapılması planlanan referandumla ilgili net konuştu. Çavuşoğlu, "Erbil'den beklentimiz; son derece sade ve nettir, bu referandum kararının iptal edilmesidir. Bağdat'tan taleplerinin yerine gelmesi konusunda görüşmelerini sürdürüyorlar. Bundan dolayı mutluluk duyuyoruz fakat bölgenin istikrarı, birliği, beraberliği çok önemli. Kürt kardeşlerimizin de menfaati ve geleceği Irak'ın birlik ve beraberliğindedir. Bu konudaki düşüncelerimizi de kendilerine bir kez daha bugün aktaracağız" dedi.

"Erbil’den Beklentimiz Referandum Kararının İptali"

"Erbil’den Beklentimiz Referandum Kararının İptali"

Kaynak:IHA