Erdoğan: 254 Bin Ton Kuru Çay Üretildi

Erdoğan: 254 Bin Ton Kuru Çay Üretildi
Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, Türkiye'nin 254 bin ton kuru çay üretimi yaptığı, verimli bir yılın ardından yapılan üretimin talebi karşıladığını bildirdi.

Erdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, çay sektörü ve çay tüketiminin yıllar içerisinde artış gösterdiğini ve önemli geçim kaynaklarından biri olduğu belirtti.

Doğu Karadeniz'de 829 bin 505 dekar çaylık sahada 212 bin 692 üreticinin çay tarımı yaptığına değinen Erdoğan, üretilen yaş çay miktarlarının ortalama 1 milyon 200 ve 1 milyon 300 bin ton arasında değiştiğini ifade etti.

Erdoğan, 2017 yılında Rize Ticaret Borsasında özel sektör firmaların 746 bin 133 ton 508 kilo, ÇAYKUR'un ise 525 bin 362 ton 936 kilo olmak üzere toplamda 1 milyon 271 bin 496 ton 444 kilo yaş çayın tescil ettirildiğini kaydederek, "Yaş çaydan 254 bin ton kuru çay elde edilmiştir. 2017 yılında çay sektörü verimli bir yıl gerçekleştirmiştir. Yapılan üretim arz talep dengesini karşılamaktadır." ifadelerine yer verdi.

Kuru çay analizleri sonucunda üreticilerin yaş çay alımından depolamaya kadar çay üretimine daha fazla dikkat ettiğine değinen Erdoğan, şunları belirtti: "Türk çayında kalite oranlarının artması, zirai ilaç kalıntısı olmaması ve aromasının tercih edilen seviyede olmasından dolayı dış pazar talebi artmaktadır. Bu avantajları iyi değerlendirip, ihracatımızı arttırmamız gerekiyor. Çay üreticisi ülkelerin yıllardır uyguladığı borsacılık sistemi Rize Ticaret Borsası tarafından kurularak çay sektörüne kazandırıldı. Türk çay sektörünün dünya çay sektörüyle rekabet edebilmesi için Çay Borsaları elzemdir. Bu bilinçle kurduğumuz borsacılık sistemi şimdiden Türk çayına yeni bir ivme getirdi. 2017 yılı mayıs ayından itibaren aktif olarak faaliyet gösteren Çay İhtisas Borsasında 2017 yılında 918 bin 150 kilo kuru çay satışı gerçekleşmiştir. Çay satış fiyatı en düşük 11,35 lira, yıl sonu itibari ile en yüksek 14,10 lira satış fiyatı olmuştur. Bu satışların 2018 yılında artarak devam edeceği temennisindeyim."

- "İhracatımızı artırıp ekonomiye katma değer kazandıracağız"

Dünyada çay üretiminin yaklaşık yüzde 6'sını Türkiye'nin gerçekleştirmesine rağmen üretim maliyetlerinin dünya fiyatlarının çok üstünde olduğu için piyasa koşullarında ihracat yapamayan ülke konumunda olduğunun altını çizen Erdoğan, şunları kaydetti: "2017 yılında toplamda kuru çayda 5 bin 348 bin ton ihracat, 21 bin 700 ton ithalat yapılmıştır. Dünyada sudan sonra en çok tüketilen içecek olan çayın ihracatının arttırılması ülke ekonomisine önemli katma değer kazandıracağına inanıyorum. Borsa olarak bu konuda birçok çalışma yürütüyoruz. En önemli çalışmalarımız arasında başta Türk çayını dünyaya tanıtmak. İhracatın arttırılmasını sağlamak yanında üretim kalitemizi maksimuma çıkarma, üretim teknolojimizi dünya standartlarının üzerine çıkarmak için çalışmalar yaptık. Tüm bu çalışmalar Türk çay sektörünü dünya çay sektörüyle rekabet edebilecek seviyelere taşıyacak."