Erdoğan: Reform Paketi Mart sonu TBMM'de

Erdoğan: Reform Paketi Mart sonu TBMM'de
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, farklı alanlarda bir reform paketinin, en geç Mart ayı sonuna kadar TBMM'ye sunulacağını bildirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları alanlarında önemli atılımların gerçekleştirilmeye devam edebilmesi için başta Anayasa olmak üzere ilgili mevzuatta gereken değişikliklerin süratle hayata geçirilebilmesinin büyük önem taşıdığını belirterek, ''Bu hususu teminen bir anayasa değişikliği paketi en kısa zamanda, farklı alanlarda yasa değişikliklerini içeren bir reform paketi de Mart ayı sonuna kadar TBMM'ye sunulacaktır'' dedi.

Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın ev sahipliğinde Yeni Başbakanlık'ta yapılan ''19. AB Reform İzleme Grubu Toplantısı''nın ardından yaptığı açıklamada, toplantı aracılığıyla AB'ye katılım noktasındaki gelişmelerin ele alındığını, eksikliklerin gözden geçirildiğini ve ilerleyen döneme yönelik takvimin, yapılacakların değerlendirildiğini söyledi.

Bugün Bağış'ın yanı sıra Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ilgili TBMM komisyon başkanları ve bürokratların katılımıyla verimli bir toplantı yapıldığını ifade eden Başbakan Erdoğan, TBMM'nin Türkiye'nin AB'ye katılım sürecindeki büyük desteği ve önemine binaen, davetli meclis komisyon başkanları ile mevcut desteğin geliştirilmesi amacıyla TBMM'de izlenebilecek özel çalışma usulleri üzerinde fikir alışverişinde bulunduklarını kaydetti.

Başbakan Erdoğan, toplantıda, başta Türkiye'nin AB İletişim Stratejisi ve İspanya dönem başkanlığı sırasında ağırlık verilecek konular olmak üzere, katılım sürecinde ilerleyen döneme ilişkin yol haritasının değerlendirildiğini belirtti.

23 numaralı ''Yargı ve Temel Haklar Faslı''nın fiili müzakerelere açılabilmesi için 2008 yılı başından itibaren hazırlıklarına başlanılan ve kapsamlı bir istişare süreci sonrasında kabul edilip 2009 yılı eylül ayında AB Komisyonu'na gönderilen ''Yargı Reformu Stratejisi ve Eylem Planı''nın uygulanma sürecinin grup tarafından yakından takip edildiğini dile getiren Erdoğan, şunları söyledi:

''Son günlerde kamuoyunda yoğun şekilde tartışılan bir husus yargı bağımsızlığının güçlendirilmesi, yargının tarafsızlığının geliştirilmesi ve bu bağlamda Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun objektiflik, tarafsızlık ve şeffaflık temelinde uluslararası belgeler ışığında geniş tabanlı temsil esasına göre yeniden yapılandırılması konusudur. Bu konu söz konusu strateji ve eylem planının kısa vadeli öncelikleri arasında yer almaktadır.

Yargı Reformu Stratejisi ve Eylem Planı, güncel tartışmalardan bağımsız ve zamanlama bakımından da bu tartışmalardan çok önce hazırlanmıştır. Bu çerçevede öngörülen tedbirlerin bir an önce hayata geçirilmesi için gereken kararlılığın gösterilmesi hususu bu toplantıda bir kez daha vurgulanmıştır.

Ülkemizde demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları alanlarında önemli atılımların gerçekleştirilmeye devam edebilmesi amacıyla başta Anayasamız olmak üzere, ilgili mevzuatımızda gereken değişikliklerin geçmişteki gibi süratle hayata geçirilebilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu hususu teminen bir anayasa değişikliği paketi en kısa zamanda, farklı alanlarda yasa değişikliklerini içeren bir reform paketi de Mart ayı sonuna kadar TBMM'ye sunulacaktır.''