Erdoğan Rizede Santral Açtı - VİDEO

Erdoğan Rizede Santral Açtı - VİDEO
Başbakan Erdoğan İkizdere'deki Cevizlik HES Santralinin açılışını gerçekleştirdi. Düzenlenen açılışta konuşan Erdoğan, 'Allah'ın lütfettiği rüzgara karşı bir yatırım yapacağımızda hemen karşımıza birileri engel çıkartıyor' dedi.

Başbakan Erdoğan, Rize'nin İkizdere ilçesi Cevizlik köyünde Sanko Holding tarafından yapımı tamamlanan 90 megawatt gücündeki Cevizlik HES ve Regülatörü'nün açılışına katıldı. Tören sırasındaki geniş güvenlik önlemleri dikkat çekerken, kobra tipi helikopterler sürekli tören alanı üstünde tur attı.

06.20100811190110..jpg

Erdoğan, törende çantacılara değinerek şöyle konuştu: "Bu çantacılar maalesef her türlü fırıldağı çevirerek boşluklardan da istifade ettiler. Gittiler işte EPDK'dan şurdan burdan aldılar imtiyazlarını ve bu imtiyazlarını şu an bu ülkenin aleyhine kullanıyorlar. Bunların peşine düştük." 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bazı çevreci adı altında tiplerin, grupların HES'lere karşı çıktığını belirterek "Her türlü enerji yatırımına karşı çıkıyor bunlar. Yalan yanlış bilgilerle kamuoyunu yanıltıyorlar. Çıkmış 'dereleri satıyor' diyorlar. Tamamen 4 4'lük bir yalan. Satılan bir tek akarsu yok. Su kullanım hakkının devri var. Derelerin kuruduğunu iddia ediyorlar. Dereler iddia ettikleri gibi kurumuyor" dedi.

BU TESİSLER SİZİN

abdulkadir-konukoglu-sanko.jpg

Törende konuşan Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını ortadan kaldırmak için bu yatırımları yaptıklarını söyledi.

"Su akar Türk bakar" anlayışını değiştirmek istediklerini anlatan Konukoğlu, şöyle konuştu: "Bu tesis bize 120-140 milyon dolara maloldu. Bu tesisi yapmamızda bize yardımcı olan Başbakanımıza, bakanlarımıza, milletvekillerimize, valilerimize, belediye başkanlarımıza ve yöre halkına teşekkür ediyorum. Her yatırım yaptığımız yerde o şehrin hemşehrisi gibi davranıyoruz. Her ne kadar Gaziantepli olsam da Rize'yi kendi şehrim gibi görüyorum. Beni hemşehriniz olarak kabul etmenizi istiyorum"

"Biz sadece kendimiz için değil ülkemiz için yatırım yapıyoruz" diyen Konukoğlu, "Babadan kalma bir düsturumuz var. Çalış, didin, yap ve halkla paylaş. Hayır işleri yapıyoruz, 'bize neden yapıyorsun' diye soruyorlar. Bir süredir bankalarda EFT gönderiliyor. Biz de öbür dünyaya EFT gönderiyoruz. Kefenin cebi yok ama hayır işinin öbür dünyaya EFT'si var. Bu tesis aslında bize ait değil. Rize milletinindir. Kefenin cebi yok. Bu tesisin de altında tekerlekleri yok. Onu alıp götüremeyiz. Onu sizlere emanet ediyoruz. Onu koruyun" ifadelerini kullandı.

DAHA UCUZ ENERJİ ELDE ETMEMİZ GEREKİYOR

erdogan-rizede.20100811184109..jpg

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, Cevizlik HES'in Rize için bir örnek teşkil edeceğine inandığını belirterek "Az önce sayın Konukoğlu da belirtti. Ben en asgarisini söylüyorum. 120 milyon dolar değerinde bir yatırım Rize'ye yapılmıştır. Bunu Rize'ye kazandıran yeni bir enerji dinamiği, moral kazandıran böylesine önemli bir tesisi Rize'mize yapan Sanko Holding yöneticileri başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Türkiye'nin enerji ihtiyacının büyük kısmını doğalgaz çevrim santralleri ile çözmeye çalıştığını hatırlatan Erdoğan, şunları söyledi: "Ancak bunun maliyetinin ne kadar yüksek olduğunun bilinmesini istiyoruz. Bu bizim rekabet gücümüzü azaltıyor. Daha ucuz enerji elde etmemiz gerekiyor ki rekabet gücümüzü artıralım. Türkiye hızla büyüyen ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Bu büyüme de enerjiye talebi ciddi şekilde artırıyor. Maalesef enerji üretimimiz ihtiyacı karşılamıyor. İşte en ucuz işletme noktasında hidroelektrik santraller, maliyeti ağır ama işletmesi ucuz olan hidroelektrik santralleri, termik santrallerini ne yapacağız, artıracağız. Ama nerede bu yatırımı yaparsanız karşınıza birileri çıkıyor. HES'te çıkar, barajlarda çıkar, termik santrallerde çıkar, RES'lerde çıkar. Ya Allah'ın bize lütfettiği rüzgarı enerjiye çevireceğiz (bu doğaya karşı). Ya olur mu be kardeşim, eşi yok bu rüzgarın. Sen de oraya bir pervane koyuyorsun, bir motor enerji üretiyorsun. Bunları yapacağız, bunlardan istifade edeceğiz. Aynı şekilde güneş enerjisi bunlardan istifade edeceğiz ve bütün bunlarla beraber sadece kömür ve doğalgaz ihtiyacımızı karşılamak için her yıl 25 milyar dolar şu an döviz yurt dışına gidiyor."

Bu noktada çok ciddi bir kayıp olduğunu anlatan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Oysa Türkiye vaktiyle bu HES'ler devreye alabilmiş olsaydı bugünkü oranda bir maddi kaybımız olmayacaktı. Dolayısıyla bütün bunları göz önüne aldığımızda HES'lerin çok hızlı bir şekilde yapılması ülkemiz için büyük önem taşıyor. Ülkemizde bu alanda çok ciddi potansiyel var. Şu an itibariyle yılda 51 milyar kwsaat hidroelektrik enerji üretimimiz işletmeye alındı. Ama maalesef hâla arzu ettiğimiz seviyede değiliz. Zira mevcut kapasitemiz toplam hidroelektrik potansiyelimizin sadece yüzde 36'sına tekabül ediyor."

ERDOĞAN'DAN ÇANTACILAR'A TEPKİ

Erdoğan, konuşmasında çantacılara da değinerek şöyle konuştu: "Bu çantacılar maalesef her türlü fırıldağı çevirerek boşluklardan da istifade ettiler. Gittiler işte EPDK'dan şurdan burdan aldılar imtiyazlarını ve bu imtiyazlarını şu an bu ülkenin aleyhine kullanıyorlar. Bunların peşine düştük. Ben enerji bakanına da söyledim. Bunların ümüğünü sıkmaya mecburuz ve girişimcilerimizi de uyarmamız lazım. Sakın gidipte bu adamlara bol bol paraları vermek suretiyle devletin hakkını bunlara adeta bir hak haline veyahut bir rüşvet veya komisyon haline dönüştürmeyin. Bakın bunu da açıkça söylüyorum."

Dertli olduğu konulardan bir tanesinin bu olduğunu anlatan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Japonya, Portekiz ve İtalya'da hidroelektrik potansiyelinin yüzde 90'ı kullanılıyor. Aynı şekilde Avrupa'da yüzde 75, Kuzey Amerika'da yüzde 70. Onun için biz şimdi yeni bir adım atıyoruz. 'Su akar Türk bakar' anlayışının 'Su akar, Türk yapar' anlayışı ile değiştiriyoruz ve bu açığı da inşallah kapatıyoruz."

Yapılan hesaplamalara göre, dünya enerji talebinin bugüne göre yüzde 50 oranında artacağını anlatan Erdoeğan, şunları söyledi: "Yine bu hesaplamalara göre mevcut petrol rezervlerinin dünyaya 41 yıl, doğalgaz rezervlerinin 63 yıl yetebileceği söyleniyor. Artan enerji talebi ile paralel olarak enerji sarfiyatından doğan sera gazlarının da 27 milyar tondan 42 milyar tona çıkacağı tahmin ediliyor. 30-40 yıl sonra dünya bugünkünden çok daha farklı bir dünya olacak. Tüm devletler enerji arz güvenliğini sağlamaya çalışıyor. Bu konuyla ilgili politikalar üretiyorlar. Hükümet olarak biz de bu anlayışla hareket etmek zorundayız."

Erdoğan, yöredeki HES protestolarına da dikkat çekerek şunları söyledi: "Ben de bu toprağın çocuğuyum. Bazı çevreci adı altında tipler, gruplar çıkıyor HES'lere karşı çıkıyorlar. Her türlü enerji yatırımına karşı çıkıyor bunlar. Yalan yanlış bilgilerle kamuoyunu yanıltıyorlar. Çıkmış 'dereleri satıyor' diyorlar. Tamamen 4 4'lük bir yalan bu. Satılan bir tek akar su yok. Su kullanım hakkının devri var. Derelerin kuruduğunu iddia ediyorlar. Dereler iddia ettikleri gibi kurumuyor. HES'ler suyu yutmuyor. Buharlaştırmıyor, bir yerden alıp başka bir yere taşımıyor. Doğal hayatın devamı için büyük hassasiyet gösteriyoruz. Kimse buralardan rant elde etme gayreti içine girmesin."

05.20100811185849..jpg

Yapılan açılışın ardından karayolu ile İkizdere Stadyumu'na geçen Erdoğan'ın konvoyuna yaklaşık 7 km'lik mesafede havadan 2 kobra helikopteri eşlik ederken, Erdoğan, statta bekleyen helikopterle Rize Limanına inerek Ak Parti Rize İl Başkanlığı'na geçti.