Erdoğan Suudi Arabistan ve ABD'ye gidecek

Erdoğan Suudi Arabistan ve ABD'ye gidecek
Başbakan Erdoğan, Suudi Arabistan Kral Faysal Vakfınca verilen 'Kral Faysal Uluslararası Ödülü'nü almak için 8-9 Mart 2010 tarihlerinde Riyad'a, Nisanda da ABD'ye gidecek.

Başbakanlık Basın Merkezinden yapılan açıklamada, Kral Faysal Vakfı tarafından Başbakan Erdoğan'ın, 'siyasi ve idari yönetim alanındaki başarıları' nedeniyle 'İslam'a hizmet' alanındaki ödüle layık görüldüğü anımsatıldı.

Açıklamada, bu bağlamda, Başbakan Erdoğan'ın, 'İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde İstanbul kentinin gelişme ve kalkınmasına katkıları, ülkede başlattığı siyasi ve ekonomik reform süreciyle Türkiye'yi uluslararası alanda önde gelen ülkeler arasına taşıması, Orta Doğu'da adil ve kalıcı barış ve Filistin halkının hakları için çabaları ve bu çerçevede uluslararası liderlik vasıflarının sayıldığı' belirtildi.

Açıklamada, 'Kral Faysal Vakfının Sayın Başbakanımıza 2010 yılı 'İslam'a hizmet' ödülünü sunmak istediğini iletmesi üzerine, Sayın Başbakanımız söz konusu ödülü Türk milleti adına kabul etmekten memnuniyet duyacağını bildirmiştir.

Sayın Başbakanımızın, bu ziyaret vesilesiyle üst düzey ikili temaslarda bulunması da öngörülmektedir.'

NİSANDA DA ABD'YE GİDİYOR

ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nde, 1915 olaylarının soykırım olarak görüşülmesine 3 gün kalırken Ankara harekete geçti. Meclis Dışilişkiler Komisyonu ve Dışişleri Bakanlığı, tasarının kabul edilmemesi için yoğun diplomasi yürütürken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da nisan ayında nükleer enerji zirvesine katılmak için ABD'ye gidebileceği açıklandı.

Başbakan Erdoğan'ın katıldığı Reform İzleme Grubu toplantısında, "Eğer 4 Mart'ta ve 24 Nisan'da yanlış bir adım atılacak olursa bu süreci baltalar. Yanlış bir adım olur. Öyle zannediyorum ki kongre üyeleri bu hassasiyeti gözetecektir" yönünde uyarı yapmıştı. TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi milletvekilleri de ABD'ye gitti. Milletvekilleri, muhataplarına tasarının geçmemesi yönünde Türkiye'nin görüşlerini anlatacak. TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan başkanlığındaki ekip ve Dışişleri Bakanlığı'nın tasarının kabul edilmemesi yoğun bir gayret içinde olduğu belirtildi.

Bu arada Başbakan Erdoğan'ın nisan ayı içerisinde ABD Başbakanı Barack Obama tarafından düzenlenen Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne büyük bir ihtimalle katılacağı belirtildi. Erdoğan'ın tasarının ABD kongresinde görüşülmesinden önce Obama ile görüşme yapabileceği ifade ediliyor.