Erdoğan'dan net İmralı cevabı: Kararı BDP Veremez

Erdoğan'dan net İmralı cevabı: Kararı BDP Veremez
Başbakan Erdoğan, İmralı Adası'na kimin gideceğine ilişkin sorulara net bir cevap verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Esenboğa havalimanı'nda açıklamalarda bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan'ın 'İmralı'ya BDP Eş Başkanları'nın gitmesi gerektiği' yönündeki açıklamasına, "Kimin gidip gitmeyeceğine kendilerinin karar verme yetkisi yok" şeklinde cevap verirken; 'TSK'dan 100'ün üzerinde pilotun ayrıldığı ve bunun da Hava Kuvvetleri'ni zaafa düşüreceği' şeklindeki haberler için "Bir zaafa düşmesi vesaire gibi yaklaşım tarzları hakikaten affedilir bir şey değil" değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Slovakya ziyaretini tamamlayarak yurda döndü. Esenboğa Havalimanı'nda bir basın toplantısı düzenleyen Başbakan Erdoğan, ziyaretler esnasında ikili ve heyetlerarası görüşmelerin verimlilik arz eden askeri, siyasi ve ekonomik alanda görüşmeler olduğunu söyledi. 2015 yılını Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Slovakya'da ekonomik noktada yakalanması gereken hedefler olarak belirlediklerini söyleyen Başbakan Erdoğan, üç ülkeye gerçekleştirdiği ziyaretin detaylarını anlattı.

"ADALET BAKANLIĞIMIZ KİME İZİN VERİRSE İMRALI'YA ONLAR GİDEBİLİR"

Başbakan Erdoğan, açıklamalarının ardından ise gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Erdoğan bir gazetecinin, İmralı'ya gidecek olan BDP'liler için BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan'ın "Eş Başkanlar gitmeli" şeklindeki açıklamalarını hatırlatması üzerine şunları söyledi:
"Kimin gidip gitmeyeceğine kendilerinin karar verme yetkisi yok. Bu konuda Adalet Bakanlığımız kime izin verirse, kime müsaade ederse adaya ancak onlar gidebilir. Şuanda gitme şansına sahip olan ailesidir, birinci derecede kısmı olanlar, onların gitme şansı vardır. Onlar zaten gidebilir. O konuda onlara bugüne kadar her türlü desteği veriyoruz. Ama bunun dışında gidecek olanlar Adalet Bakanlığımızın iznine tabidir. Kimin gidip gitmeyeceği konusunda hassasiyetimiz vardır. Çünkü bir çözüm sürecini biz başlatmış bulunuyoruz. Bu çözüm sürecine, söylemleriyle, fiileriyle gölge düşürecek olanlarla kaybedecek vaktimiz yok."

"DANIŞTAY VE YARGITAY'IN KALDIRILMASI, SİVİLLEŞME SÜRECİNİN BAŞLATILMASINA YÖNELİK BİR TEKLİFTİR"

Bir gazetecinin, Danıştay ve Yargıtay kaldırılarak, 'Temyiz Mahkemesi' adı altında tek çatı altında toplanacak olmasını sorması üzerine Erdoğan, şöyle konuştu:"Bu şimdi yeni anayasa çalışmasına yönelik biliyorsunuz partiler yeni anayasa ile ilgili Meclis Başkanlığına tekliflerini sunuyorlar. Ve bu konuda da bizim grubumuzun çalışmaları neticesinde oradaki arkadaşlarımız ve lojistik destek veren arkadaşlarımız hep birlikte yaptıkları çalışma neticesinde artık burada bir tek çatı oluşması; yargıtay, danıştay, askeri yargıtay vesaire hepsini tek çatı altında toplamak suretiyle bir sivilleşme sürecinin başlatılmasına yönelik bir tekliftir. Olay bu ama önümüzdeki günler, haftalar ne getirir, ne götürür onu da göreceğiz. Bu tabi bir istişare sürecinin dört parti arasında da aynı zamanda başlamasının bir vesilesidir."

"TSK'NIN ZAAFA DÜŞTÜĞÜ ŞEKLİNDEKİ YAKLAŞIMLAR AFFEDİLİR BİR ŞEY DEĞİL"

Başbakan Erdoğan'a, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 100'ün üzerinde pilotun ayrıldığı yönündeki haberler hatırlatılarak, bu yönde ellerinde bir veri olup olmadığını sorması üzerine Erdoğan şu yanıtı verdi: "Aslında bu işin tek yetkili mercii zaten Türk Silahlı Kuvvetlerimizdir. Biliyorsunuz 5 maddelik bir açıklama yaptılar. Bu 5 maddelik açıklama içerisinde de emeklilik olayı Türk Silahlı Kuvvetlerimizin bir rutinidir. Yani orada hizmet süresini dolduranlar, o süreyi doldurduktan sonra isterse emekliliğini isteyebilir. Emekliliğini istediği zaman da Silahlı Kuvvetlerimiz zaten onlara yol verir ve onlar da emekli olurlar.

Fakat TSK'yı bir defa; çok çirkin bir yaklaşım, bir zaafa düşmesi vesaire gibi yaklaşım tarzları hakikaten affedilir bir şey değil. Yani silahlı kuvvetlerimizin asla böyle bir zaafa düşmesi söz konusu olmadığı gibi, sürekli olarak bunu sadece pilotlar olarak da ele almayın. Yani bu kara için de, hava için de, deniz için de, bu böyledir. Yani niçin pilotlardan işe giriyorsunuz da, diyelim ki tarihi ifadesiyle kaptan-ı deryalarımızın olduğu, kaptanlarımızdan vesaire girmiyorsunuz. Bütün onların hepsi için bunlar geçerlidir. Ve bütün yani gerek karada, havada, gerek denizde emeklilik süresini dolduranlar istediği zaman emekli olma şansına sahiptir. Ve bu konuyla ilgili olarak da Silahlı Kuvvetlerimiz bugüne kadar yaptığı uygulamayı aynen onlar için yine yapıyor. Ve bu bir rutindir, değişik bir şey söz konusu değildir.

Burada sadece ortalığı karıştırmak isteyen art niyetlilerin maalesef niyeti bozuk olanların ortaya attığı bir virüstür. Başka bir şey değildir. Ve zaten sitede de bu 5 maddeyle açıklanmış vaziyettedir."