Ergün: Gezi'nin ekonomideki etkisi yüzeysel

Ergün: Gezi'nin ekonomideki etkisi yüzeysel
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin son 10 yıl içerisinde makroekonomik dengelerini kurduğu ve Gezi Parkı olaylarının ekonomide yüzeysel ve geçici etkileri olduğunu belirtti.

Ergün, Türkiye Bilimler Akademisinin düzenlediği Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanlarını Ödüllendirme Programı ve Üniversite Ders Kitapları Telif ve Çeviri Eser Ödülleri Programı için düzenlenen ödül töreninin ardından basın mensuplarının Gezi Parkı olaylarına ilişkin sorularını yanıtladı.

Birçok konunun ekonomi üzerinde yüzeysel ya da derinlemesine etki yaratabileceğini ifade eden Ergün, bu olayların ekonomi üzerinde bazı yüzeysel etkileri olduğunun görüldüğünü söyledi. Konjonktürel olarak borsada iniş çıkışlar, faiz oranlarında nispi bir yükseliş olduğunu dile getiren Ergün, şöyle konuştu:

"Türkiye ekonomisinin makroekonomik dengeleri eğer bozuk olsaydı, çok büyük bütçe açıklarıyla boğuşan, yüksek enflasyonla, faiz oranlarıyla boğuşan ve Merkez Bankası rezervleri son derece zayıf, ekonomik dengelerini kuramamış bir ülke olsaydı, o zaman bu tür olaylar ekonomi üzerinde çok daha uzun vadeli, çok daha köklü etkiler meydana getirebilirdi.

Türkiye, son 10 yıl içerisinde makroekonomik dengelerini kurduğu ve ekonomik problemlerini çözüme kavuşturduğu için daha yüzeysel ve geçici bazı etkileri oluyor. Bu da Türkiye'de siyasi istikrarın, makro ekonomik dengelerin sağlam bir şekilde kurulmuş olmasına bağlıdır. Bunlar her zaman önemli kavramlar. Türkiye'de ya da bir ülkede siyasi istikrarın ve makro ekonomik dengelerin kurulmuş olması, bazı dalgalanmalara karşı, bazı iç ve dış gelişmelere karşı ülkenin dayanıklılığını, ekonomisindeki sağlamlığı da bize göstermektedir."

Son 10 gün içerisinde yaşanan olayların üzücü tarafları olduğunu, 2 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 1 polis memurunun şehit olduğunu, çok sayıda iş yerinin, kamu malının zarar gördüğünü ifade eden Ergün, "Başka sonuçlar elde edilmek istendi belki. Yani sadece bir çevresel duyarlılık boyutunun ötesine taşımak isteyenler belki oldu. Nihayetinde Türkiye'de hem toplum bu konularda sağlam bir duruş sergiledi hem Türkiye'nin makroekonomik ve siyasi dengeleri yerli yerine oturduğu için başkalarının beklemiş olduğu ağır sosyal, siyasi, ekonomik tahribata Türkiye uğramamış oldu" dedi.

Ergün, olaylarda zarar gören esnaflara ilişkin bir çalışma yapılıp yapılmadığına yönelik soru üzerine, şunları kaydetti:

"Öncelikle bir zarar-ziyan tespiti yapılması gerekiyor ki ona göre ne tür destek mekanizmaları geliştirilebilir ona bakmak lazım. Bu biraz yaygın, her şehirde 3-5 dükkanın içinde olduğu yaygın bir tablo var. O tablonun derlenip toparlanması lazım. O tablo önümüze konulduğunda, ona göre bir çalışma yapılır. Şu anda bizim elimizde bir hasar tespit raporu olmadığı için bir şey söyleyemeyiz."