Erkeğe Doğum İzni Geliyor

Erkeğe Doğum İzni Geliyor
Kadına verilen ücretli doğum izni, istenmesi durumunda artık babaya da verilecek.

Çocuk teşvik paketi hazır. Pazartesi günü Başbakan Erdoğan'a sunulacak pakette, doğum izni reformu var. Kadına verilen ücretli doğum iznini, istenmesi durumunda erkek kullanabilecek. Ücretsiz izin hakkından da erkek yararlanabilecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında Maliye Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın koordinasyonunda hazırlanan "3 çocuğa teşvik" paketi tamamlandı. Pakette en dikkat çekici konu ise babalara getirilen izin hakkı. Mevcut yasada Türkiye'de çalışan babaların doğum sonrasında 3 gün ücretli izin hakkı var. Erkek memurlarda bu süre 10 gün. İzin süresinin erkek işçi için memur düzeyine çekilmesi öngörülüyor.

Yeni düzenleme işveren açısından kadın işçi çalıştırmanın dezavantajını ortadan kaldıracak. Buna göre kadına doğum sonrası verilen izin, istenmesi durumunda babaya verilecek. Yine kadının çocuğu çok küçük olduğu ya da bakacak kimse olmadığı için doğum izninin bitmesinin ardından kullandığı 6 ay ücretsiz izin hakkından da talep edilmesi durumunda anne yerine baba yararlanabilecek.

Kreş Parası Devletten

Babaya verilecek bu haklarla işverenin kadın çalışana sıcak bakmasının önü açılacak. Ayrıca babaya verilen bu haklarla kadınlar, çocuklarını bakıcı ya da kreş yerine babalarına bırakıp kariyerine devam edecek. Pakette yer alan en önemli düzenlemelerden biri de kreş yardımı. Ekonomik durumu iyi olmayan kadınların çocuklarının kreş parasının tamamı devlet tarafından karşılanacak.

Paketle ilgili bilgi veren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sosyal İşler Başkanı Nükhet Hotar, şunları söyledi: "Bugünkü genç nüfus oranlarımızı yarınlara taşıyabilmek çok önemli. Bunun yolu da her ailede en az 3 çocuğun olmasıyla mümkündür. 3 çocuk sadece mevcut demografik yapıyı koruyacaktır. Bu sayı üçten fazlaya gittikçe Türkiye nüfusu bugünkü gençlik grafiklerinden daha iyi bir noktaya taşınmış olacak. Tek çocuk ya da çocuksuz aile eğilimini dönüştürmeye yönelik bir nüfus politikası oluşturma sorumluluğu taşımaktayız."

Pakette ne var?

  •  16 hafta olan doğum izni 18 haftaya çıkarılacak.
  •  Kamu kurumlarında kreşler açılacak.
  •  Annelerin doğum borçlanması hakkı 2'den 3'e yükseltilecek.
  •  0-1 yaş arasında çocuğu olan anne gece çalıştırılmayacak.
  •  Doğum izninin ardından ilk çocuk için 2 ay, ikinci çocuk için 4 ay üç ve üzeri çocuk için 6 ay yarı zamanlı çalışıp tam zamanlı maaş alacak.
  •  Çalışan annelere işe dönüş garantisi verilecek.