Esed Başbakanı GÖREVDEN ALDI

Esed Başbakanı GÖREVDEN ALDI
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed, Başbakan Hicab'ı görevden aldı.

Suriye Devlet Televizyonu Esed'in Başbakan Hicab'ı görevden aldığını duyurdu.

Suriye Devlet Televizyonunn haberinde "Suriye Başbakanı Hicab görevden alındı" denildi...

SURİYE DEVLET TELEVİZYONU'NA SALDIRI

Suriye'nin başkenti Şam'da Devlet Radyo ve Televizyonu Genel Müdürlüğü binasında patlama meydana geldi.

Patlamada yaralananların durumunun ciddi olmadığı bildirildi.

Suriye resmi haber ajansı SANA'nın haberine göre, Suriye Enformasyon Bakanlığı, Devlet Radyo ve Televizyonu Genel Müdürlüğü binasının üçüncü katında meydana gelen patlamadaki yaralanmaların ciddi derecede olmadığını duyurdu.

ABD'NİN SURİYE PLANI HAZIR

Suriye’de çatışmalar devam ederken ABD, Beşşar Esed sonrası için planlarına son şeklini veriyor.

Planların, arasında Türkiye’nin de olduğu bölgesel müttefiklerle koordineli bir şekilde hazırlanıyor. Irak’ın işgalinin ardından hatalı planlar nedeniylemaddi ve manevi büyük kayıplar yaşayan ABD, Suriye için işi sıkı tutuyor. Amerika’da yayımlanan The New York Times gazetesi, Dışişleri ve Savunma Bakanlığı’nın, Devlet Başkanı Beşşar Esed sonrası için planlarına son şeklini verdiğini yazdı. Dışişleri’nin bölgeye ek gıda sevkiyatı ve tıbbi gereçler göndermeyi planladığı belirtilirken ayrıca Esed yönetimi altındaki Suriye’ye uygulanan yaptırımları da hızlı bir şekilde nasıl kaldırılacağının ele alındığı kaydedildi. Ayrıca Suriyeli muhaliflerin, hali hazırdaki devlet kurumları ve orduya karşı sertmisilleme yapmamaları için de baskı yaptıkları belirtildi. Amerikalı bir yetkili, “Bütün kurumları feshetmek istemiyoruz” diye konuştu.

Yetkililerin Esed sonrası Suriye ’nin Irak’tan daha kötü bir durum yaşanmasından endişe ettikleri bildirildi. Gazete,Dışişleri ve Savunma bakanlıklarındaki planlamaların, Rusya ve Çin’in BM Güvenlik Konseyi’ndeki son girişimi de vetolamasının ardından hızlandırdığını belirtti. Ayrıca gazete, planların Türkiye, Ürdünve İsrail gibi bölgesel müttefiklerle yakın bir şekilde koordine edildiğini yazdı.

ŞAM, HALEP, DEYRU'Z ZOR VE HAMA AĞIR ATEŞ ALTINDA

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü (SHRW), yönetime bağlı birlikliklerin muhaliflerin yoğun olduğu kentlere ağır silahlarla düzenlediği operasyonlarda açılan ateşte ölü sayısının 118'e yükseldiğini duyurdu.

Örgüt, ordunun sabahtan bu yana başkent Şam'ın Tadamun, Deyr Asafir, Şakur, Kafr Susa ve Kafr Batna bölgelerine ağır silahlarla düzenlediği operasyonlarda, 54 kişinin yaşamını yitirdiğini çok sayıda da kişinin yaralandığını, bazı bölgelerde ise nizami ordu ile Özgür Suriye Ordusu arasında şiddetli sokak çatışmaların yaşandığını belirtti.

Örgüt, Halep'te 29, İdlib'te 14, Dera 11, Deyru'z Zor'da 5, Humus'ta 4 ve Hama'da bir olmak üzere ülke genelinde gerçekleşen operasyonlarda ölü sayısının 118'e çıktığını bildirdi.

Bu arada, ülkenin kuzeyinde yer alan Halep kentin nizami orduya ait savaş uçaklarını yanı sıra kentin Sahur, Mesakin Hanun, Hayderiye, bölgelerini bombalamasında ölü ve yaralının olduğunu ve söz konusu bölgelerin bombalanmasında çok sayıda evin yıkıldığını kaydeden bölgedeki yerel aktivistlerden Sair Halebi, Sağur bölgesindeki Nur camisi önüne düşen bir top mermisinin düşmesininde cami cemaatinden yaralananların olduğunu dile getirdi.

Uçakların kentin doğu kesimine ateş açmasında elektriğin kesildiğine işaret eden Halebi, ÖSO'nun kentte 65'nin elinde tutuğunu ve şehirde kontrollerini sıklaştırdığını söyledi.

Deyru'z Zor ve Hama'da iki ordu arasında şiddetli sokak çatışmaların yaşandığı ifade edilirken birçok kentte aralarında üst düzeyde subaylarında bulunduğu çok sayıda askerin birliklerinde ayrılarak ÖSO'ya katıldığı belirtildi.

Humus'un Telbise ve Rastan ilçelerinin top ateşine tutulmasında ölü ve yaralıların olduğu dile getirilirken söz konusu yerlerden ordunun Deyru'z Zor'un belli kesimlerini ağır silahlarla ateş açmasında çok sayıda evin yıkılmasında evlerin enkazında ölü ve yaralıların olduğu bildirildi.

BİR GENERALİN DE ARALARINDA BULUNDUĞU 447 SURİYELİ TÜRKİYE'DE

Ülkelerindeki olaylardan kaçan, aralarında 1 general ve 32 asker ile 25 yaralının da bulunduğu 447 Suriyeli Türkiye'ye sığındı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, gece boyunca Hatay'ın Reyhanlı ilçesinin Kuşaklı, Bükülmez ve Kavalcık köyleri sınırına gelen, çoğu kadın ve çocuklardan oluşan 447 Suriyeli, Türkiye'ye sığınma talebinde bulundu.

Güvenlik önlemleri altında sınırdan minibüslerle alınan Suriyeliler, Reyhanlı Hac Konaklama Tesisleri'ne getirildi.

Grupta bulunan 1 general, 1 albay, 2 yarbay, 2 binbaşı ile 32 asker ve aileleri Apaydın Kampı'na, diğer Suriyeliler Şanlıurfa'ya gönderildi.

25 yaralı Türkiye'de

Suriye'nin Halep ve İdlip kentlerine bağlı köylerde çıkan çatışmalarda silahla yaralandığı belirtilen 25 Suriyeli, Reyhanlı Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak, tedavi altına alındı.

Reyhanlı'da yapılan ilk müdahalenin ardından Antakya Devlet Hastanesi'ne sevk edilen durumu ağır 4 yaralıdan Suriyeli bir kadının hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığı öğrenildi.

ŞANLIURFA'DA KURULAN 2. ÇADIR KENTTE KABUL İŞLEMLERİNE BAŞLANDI

Ülkelerindeki iç karışıklık nedeniyle Türkiye'ye gelen Suriyeliler için Şanlıurfa'da kurulan ikinci çadır kentte, kabul işlemlerine başlandı.

Hatay'dan minibüslerle alınan yaklaşık bin Suriyeli, Akçakale ilçesindeki Süleymanşah Konaklama Tesisi'ne getirildi. Burada kayıt işlemleri yapılan Suriyeli vatandaşlar, kendileri için hazırlanan çadırlara yerleştirildi.

Yaklaşık 300 Suriye vatandaşı ise yakınlarının barındığı Ceylanpınar ilçesine gitmek isteyince minibüslerle Telhamut Çadır Kenti'ne yönlendirildi.

Akçakale'de yapımına yaklaşık 1,5 ay önce başlanan ve bugün açılan 10 bin kişilik çadır kentin yanı sıra Ceylanpınar ilçesinde de 20 bin kapasiteli çadır kent bulunuyor.