Esenler Hamsi Festivalinde Rizeli Kardeşler 53 Saniyede 61 Hamsi Yiyerek 1.Oldu

Esenler Hamsi Festivalinde Rizeli Kardeşler 53 Saniyede 61 Hamsi Yiyerek 1.Oldu
Esenler'deki 6. Hamsi ve Horon Festivali‘nde Rizeli kardeşler, 53 saniyede 61 hamsi yedi.

Esenler Belediyesi ve Esenler Rizeliler Derneği işbirliği ile Esenler Dörtyol Meydan'da düzenlenen 6. Hamsi ve Horon Festivali'nde 5 ton hamsi binlerce vatandaşa ikram edildi. Oldukça coşkulu geçen festivalde Esenlerliler, hamsiye ve horona doydu. Hamsi ve horon sevenleri bir araya getiren festivalde gerçekleştirilen 53 saniyede en fazla "Hamsi Yeme Yarışması" da renkli görüntülere sahne oldu.  53 saniyede 61 tane hamsi yiyerek yarışmayı kazanan Rizeli Coşkun ve Uğur Esir kardeşlere, bir kasa palamut hediye edildi.

esenler-6.-hamsi-ve-horon-festivali--(25).jpg

Anadolu kültürünü Esenler’de yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla bir çok etkinliği gerçekleştiren Esenler Belediyesi, Esenler Rizeliler Derneği ile ortaklaşa “6. Hamsi ve Horon Festivali” düzenledi. 7'den 70'e katılan herkesin oldukça coşkulu vakit geçirdiği Festival bu yıl da Esenler Dörtyol Meydanı'nda gerçekleştirildi.  Festivale Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu'nun yanı sıra; AK Parti İstanbul Milletvekilleri Osman Aşkın Bak, Ünal Kaçır, Şirin Ünal, eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu,  Esenler Kaymakamı Yüksel Ünal, Esenler Rizeliler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Önder Yılmaz Mengene, AK Parti Esenler İlçe Başkanı Gökhan Taran,  Belediye Başkan Yardımcıları, ilçedeki siyasi partilerin temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

esenler-6.-hamsi-ve-horon-festivali--(2).jpg

Renkli ve coşkulu görüntülere sahne olan festivalde, kemençe ve tulum eşliğinde horonların çekilmesi ve Karadeniz’e özgü halk oyunlarının sergilenmesiyle başladı. Karadeniz türküleriyle horon oynayan vatandaşlar sonrasında hamsi yemek için uzun kuyruklar oluşturdu. Horon ekibini izleyen Başkan Göksu ve beraberindeki AK Partili vekiller önlük ve eldiven giyerek vatandaşlara hamsi ikramında bulundu.

esenler-6.-hamsi-ve-horon-festivali--(27).jpg

ANADOLU KARDEŞLİLİĞİNİ PEKİŞTİRDİK

Festivalde ilk konuşmayı yapan Esenler Rizeliler Derneği Başkanı Önder Mengene, Esenler Dörtyol Meydanı'nda hamsi paylaşarak Anadolu kardeşliğini sıcak bir ortamda pekiştirmeye amaçladıklarını belirterek, "Bu yıl altıncısını düzenlediğimiz Hamsi ve Horon Festivali'mizde bu çalışmalarımızı teyit eder niteliktedir. Esenler Rizeliler Derneği olarak Esenlerimize faydalı olacak bütün etkinliklere, kişi, kurum ve kuruluş ayrımı gütmeden desteklemeye çalıştık, bundan sonra da destek vermeye devam edeceğiz" dedi.

esenler-6.-hamsi-ve-horon-festivali--(1).jpg

ŞEHRİN KARDEŞLİĞİNE KATKI

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Dörtyol Meydanı'nda zaman zaman çiğ köfte zaman zaman ise kayısı festivali düzenlediklerini belirterek, "Bu gün de Rizeliler ile Hamsi ve Horon Festivali düzenliyoruz. Bu toprakların özünden çıkan her türlü güzellikle Esenlerlileri buluşturuyoruz. Bu meydanda zaman zaman yapmış olduğumuz bu tip etkinlerle, aslında şehri ve şehrin insanını bir taraftan bu ülkenin zenginlikleri ve güzellikleriyle, bu coğrafyanın güzel insanlarını buluşturmayı arzuluyoruz. Bizim şehirlerimiz göçle kurulmuş şehirler. 30-40 yıl öncesine gittiğinizde, Esenler sadece bir köyden ibaretti ama bugün, İstanbul'un en büyük ve en kalabalık ilçesi. Göçle oluşan bir ilçe olduğu için, kendi kültürümüzün bir şekilde burada hatırlanması, kuzeyiyle güneyiyle, doğusuyla batısıyla insanlarımızın burada buluşması, bu şehrin kardeşliğine çok önemli katkı sunuyor" şeklinde konuştu.

esenler-6.-hamsi-ve-horon-festivali--(10).jpg
 
KÜÇÜK MEYDANDAN BÜYÜK BİR MEYDANA

2009 yılından bu yana, bu tip etkinliklerle ülkenin kardeşliğini beslemeye çalıştıklarını belirten Başkan Göksu. " Bu meydanda ilk yaptığımız festival, bu sene altıncısını düzenlediğimiz Hamsi ve Horon Festivali olmuştu.  Küçük bir meydanda başlamış, şimdi Esenler Dörtyol Meydanı gibi büyük bir meydanda yapıyoruz. Bu festivalin başından bu yana emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

esenler-6.-hamsi-ve-horon-festivali--(16).jpg
 
KUMPASLARA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ

"Bizler bu toprakların çocukları olarak, aslında aynı şeylerle heyecanlanan, umutlanan ve üzülen insanlarız. Her ne kadar adımız farklı olsa da soyadımız, inancımız ve heyecanımız aynı" şeklinde konuşan Göksu, konuşmasını şöyle sonlandırdı:  "Kim ki bu topraklarda nifak tohumu ekmek istiyorsa, bu topraklarda kardeşliği bozamayacaklarını Esenler Dörtyol Meydanı'nda gelsinler görsünler. Bu meydanda bugün Türkiye'nin 81 ilinde insanımız hamsi ve horon ile coşuyor. Bu sebeple bu ülke büyümeye devam edecek. Bizim birliğimiz, dirliğimiz ve kardeşliğimiz yapılan kumpasları, tarihin çöplüğüne atacaktır. Kim ki Türkiye'yi Suriye'ye döndürmek istiyorsa, Esenler Dörtyol Meydanı buna müsaade etmeyecek. Biz mazisi olan, geleceği ise sonsuza dek uzanacak olan bir milletiz. Bu güzelliği burada yaşamaya vesile olan herkese can-ı gönülden teşekkür ediyorum."

esenler-6.-hamsi-ve-horon-festivali--(22).jpg
 
ASIL OLAN KALU BELA'YI ÖZLEMEK

Esenler Kaymakamı Yüksel Ünal, Herkesin farklı memleketlerde doğduğunu ancak bir sebeple İstanbul'a geldiğini söyleyerek, "Her ne kadar burada doyuyor isek de insanın gönlü hep doğduğu yerdedir. İlk kültürü orada almıştır. Aslında memleketlerde bahanedir, asıl olan kalu belayı özlemektir. Şu anda Esenler ilçemizde, değişik memleketten insanları bir araya getirdiği, İstanbul'un güzide bir ilçesi olması için çalıştığımız Esenler'de, altıncısını düzenlediğimiz Hamsi ve Horon ve Festivali'ni, düzenleyen ve katılanlara teşekkür ediyorum" diye konuştu.
 
AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal da bir selamlama konuşması yaparak, 6. Hamsi ve Horon Festivali'nde  emeği geçen herkese teşekkür etti.

esenler-6.-hamsi-ve-horon-festivali--(26).jpg
 
TÜM KESİM BİR ARADA

AK Parti İstanbul Milletvekili Ünal Kaçır Esenler'de sadece parklar, meydanların yapılmadığını belirterek, "Esenler Belediye Başkanımız bunun gibi sosyal etkinliklerle, öyle zannediyorum ki burada sadece Rizeliler değil, halkımızın bütün kesimleri bir araya getiriyor. Rizeliler gününde tüm halkımız gelip burada, hamsiyi ve hamsiyle yapılan yemekleri tanıyor. Bu etkinler kaynaşmamıza ve kardeşliğimize vesile oluyor. Bu milleti millet yapan tüm kesimden insanlarımızla bir araya geliyor, burada kucaklaşıyoruz. Bunun için bir ve beraber, iri ve diri olacağız. Çevremizi yakan ateş, Türkiye'ye sıçramayacak. Binlerce yıllık kardeşlik bu topraklarda yaşıyor. Bu yüzden bu tür etkinleri, düzenledikleri için tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

esenler-6.-hamsi-ve-horon-festivali--(23).jpg
 
MUHTEŞEM BİR TABLO

AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Aşkın Bak ise konuşmasına, 2014 yılında Türkiye'nin en başarılı seçilen ilçe Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu'yu tebrik ederek başladı. Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu'nun  30 Mart'taki mahalli idareler seçimlerinde de İstanbul'da AK Partili belediye başkanları arasında en yüksek oyu aldığını hatırlatan Milletvekili Bak,  Kendisine ve ona destek olan herkese çok teşekkür ediyorum. Marifet iltifata tabidir. Başkanımız çok çalışıyor. Bakıyorsunuz bir yanda kentsel dönüşüm projeleri, bir yanda kültürel etkinlikler Esenler'de gerçekleşiyor. Özellikle de bu meydanda yapılan, lahana, mantı ve kayısı festivali gibi festivaller, tüm halkımızı bir araya getiriyor. Burada muhteşem bir tablo oluşuyor. Bu tablo şunu gösteriyor; 'Biz Türkiye olarak bir arada sevgiyle ve kardeşçe yaşamayı arzu ediyoruz. Küresel güçlere ve onların uzantılarına fırsat vermeyeceğiz'" diye konuştu.

esenler-6.-hamsi-ve-horon-festivali--(28).jpg
 
KARDEŞLİK BİR KEZ  DAHA PEKİŞTİ

Eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da Rize'nin güzelliklerini yansıtan 6. Hamsi ve Horon Festivali'nde, Esenlerliler ile olmanın coşkusunu ve heyecanını paylaştığını belirterek, "Aranızda olmaktan dolayı fevkalade  mutlu oldum. Belediye başkanımızı bu manada, Esenler'e bulunduğu çok yönlü ve kültürel hizmetlerinden dolayı, yürekten kutluyor ve tebrik ediyorum. özel projeleriyle, İstanbul'da hep özel bir başkan olan Belediye Başkanımızı tebrik ediyorum. Hamsinin de bizim kültürümüzde çok önemli bir yeri olduğunu düşünüyorum.  Esenlerliler burada kardeşliğini bir kez daha pekiştiriyor. Emeği geçenleri kutluyorum" diye konuştu.
 
53 SANİYEDE 61 HAMSİ

Protokol konuşmalarının ardından Festival, hamsiyle yapılmış birbirinden farklı 16 farklı yemek tanıtıldı. Daha sonra düzenlenen,  53 saniyede en fazla "Hamsi Yeme Yarışması",  renkli görüntülere sahne oldu.  53 saniyede 61 tane hamsi yiyerek yarışmayı kazanan Coşkun ve Uğur Esir kardeşlere, bir kasa palamut hediye edildi. 

Yarışmanın ardından Belediye Başkanı Göksu, beraberindeki protokol üyeleri ile birlikte tonlarca hamsinin pişirildiği 20 metre uzunluğundaki mangalın başına geçerek, hamsileri ekmek arası yaparak vatandaşlara ikram etti. Mangalın önünde uzun kuyruklar oluşturan vatandaşlar, hamsiye büyük ilgi gösterdi. Festival'de Kızılay Esenler Şubesi de gönüllü vatandaşlardan kan topladı.

esenler-6.-hamsi-ve-horon-festivali--(24).jpg
 
ESENLER "RECEBİM" İLE COŞTU

Hamsi ikramının ardından kaldığı yerden devam eden festival, Karadeniz müziğinin sevilen ismi "Recebim"in sahne almasıyla daha da hareketlendi. Sahneye alkışlar eşliğinde çıkan Karadenizli sanatçı Recebim, söylediği Karadeniz türküleriyle festivale katılanları coşturarak, herkese keyifli dakikalar yaşattı. Göksu ve tüm protokol üyeleri de horona katılarak, Esenlerliler'le horon oynadı. 

esenler-6.-hamsi-ve-horon-festivali--(34).jpg

esenler-6.-hamsi-ve-horon-festivali--(33).jpg

esenler-6.-hamsi-ve-horon-festivali--(35).jpg

esenler-6.-hamsi-ve-horon-festivali--(8).jpg

esenler-6.-hamsi-ve-horon-festivali--(14).jpg

esenler-6.-hamsi-ve-horon-festivali--(15).jpg

esenler-6.-hamsi-ve-horon-festivali--(18).jpg

esenler-6.-hamsi-ve-horon-festivali--(37).jpg

esenler-6.-hamsi-ve-horon-festivali--(38).jpg

esenler-6.-hamsi-ve-horon-festivali--(39).jpg

esenler-6.-hamsi-ve-horon-festivali--(40).jpg

esenler-6.-hamsi-ve-horon-festivali--(41).jpg

esenler-6.-hamsi-ve-horon-festivali--(19).jpg

esenler-6.-hamsi-ve-horon-festivali--(21).jpg

esenler-6.-hamsi-ve-horon-festivali--(29).jpg

esenler-6.-hamsi-ve-horon-festivali--(30).jpg

esenler-6.-hamsi-ve-horon-festivali--(32).jpg

esenler-6.-hamsi-ve-horon-festivali--(4).jpg

esenler-6.-hamsi-ve-horon-festivali--(42).jpg

esenler-6.-hamsi-ve-horon-festivali--(43).jpg

esenler-6.-hamsi-ve-horon-festivali--(44).jpg