Eski Bakan Kahraman, Demokrasinin Daha İyi İşlemesi İçin...

Eski Bakan Kahraman, Demokrasinin Daha İyi İşlemesi İçin...
Eski Kültür Bakanı İsmail Kahraman, demokrasinin daha iyi işlemesi için Türkiye’nin en kısa sürede başkanlık sistemine geçmesi gerektiğini kaydetti.

Eski Kültür Bakanı, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Geliştirme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı İsmail Kahraman, “Türkiye’nin Demokrasi Serüveni”ni anlattı. Kahraman, demokrasinin daha iyi işlemesi için Türkiye’nin en kısa sürede başkanlık sistemine geçmesi gerektiğini kaydetti

RTEÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’ndaki programa; Rize Valisi Ersin Yazıcı, RTEÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, İl yöneticileri, Üniversitenin akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

ismail-kahraman-rteude-turkiye’nin-demokrasi-seruvenini-anlatti-9.jpg

Üniversite Rektörlüğü tarafından düzenlenen konferansta, demokrasinin tanımını yaparak başlayan Eski Kültür Bakanı- Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı İsmail Kahraman, bu yönetim biçiminin sınırlı olsa da ilk kez gündeme M.Ö. beşinci yüzyılda Atina’da geldiğini söyledi. 

ismail-kahraman-rteude-turkiye’nin-demokrasi-seruvenini-anlatti-2.jpg

Demokrasinin dünya ülkeleri gibi ülkemiz için de vazgeçilmez bir nitelik taşıdığını ifade eden İsmail Kahraman, gerek Osmanlı Dönemi gerekse ülkemizin kuruluşundan bu yana ihtilaller, darbeler, inkılaplara rağmen geçirdiği demokrasi sınavlarını örnekler vererek anlattı.

ismail-kahraman-rteude-turkiye’nin-demokrasi-seruvenini-anlatti-3.jpg

Tarihe ışık tutacak bilgileri de paylaşan Kahraman, “Türkiye gelişmesin diye işe yaramayan sistemleri önümüze seriyorlar. Demokrasi, ruhumuzu geliştirme anlamında iyi bir yoldur, bu yönetim biçiminden vazgeçilmemesi gerekiyor. Ülkemizde karmaşa ortamı oluşturmak isteyen zihniyetler başkanlık sistemini şiddetle eleştiriyor. Ancak bilinmelidir ki bugün, gelişmiş ülkelerden birçoğu başkanlık sistemi ile yönetiliyor. Demokrasinin daha iyi işlemesi için, bizim de en kısa sürede başkanlık sistemine geçmemiz gerekiyor. Başkanlık sistemine geçişle birlikte kuvvetler ayrılığı ilkesi gerçek anlamda hayat bulur.” dedi.

ismail-kahraman-rteude-turkiye’nin-demokrasi-seruvenini-anlatti-4.jpg

1921 Anayasası hariç diğer bütün anayasaların Fransa, Almanya ve İsviçre gibi ülkelerden tercüme edildiğini belirten Kahraman, mevcut anayasanın hem askeri kimlik taşıması hem de günümüz ihtiyaçlarına cevap verememesi nedeniyle en kısa sürede bütünüyle değişmesi gerektiğinin altını çizdi.

ismail-kahraman-rteude-turkiye’nin-demokrasi-seruvenini-anlatti-5.jpg

Katılımcılardan yöneltilen soruların cevaplandırılması ile sona eren konferansta, Eski Kültür Bakanı Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı İsmail Kahraman’a katkıları dolayısıyla Rektör Prof. Dr. Hüseyin Karaman tarafından Üniversitenin şilti takdim edildi.

ismail-kahraman-rteude-turkiye’nin-demokrasi-seruvenini-anlatti-8.jpg

ismail-kahraman-rteude-turkiye’nin-demokrasi-seruvenini-anlatti-7.jpg

Programın ardından makamında ağırladığı İsmail Kahraman ile bir süre görüşen Rektör Prof. Dr. Hüseyin Karaman’a Trabzon Milli Eğitim Müdürü Hızır Aktaş da nezaket ziyaretinde bulundu.

ismail-kahraman-rteude-turkiye’nin-demokrasi-seruvenini-anlatti-1.jpg