Eski Bakan RTEÜ’de “Türkiye’de Değişim Yapmak” Konferansı Verdi

Eski Bakan RTEÜ’de “Türkiye’de Değişim Yapmak” Konferansı Verdi
60. hükümetin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, 61. hükümetin Milli Eğitim Bakanı, İstanbul Şehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Ömer Dinçer, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nde “Türkiye’de Değişim Yapmak"konulu konferansa katıldı.

RTEÜ Rektörlüğü tarafından düzenlenen “Türkiye’de Değişim Yapmak, Başarılar ve Başarısızlıklar” konulu konferans Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Konferansa konuşmacı olarak İstanbul Şehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Dinçer katıldı.

Konferansa, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Bilgin, Genel Sekreter Adnan Er, Üniversitenin akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

omer-dincer-rteude-konferans-verdi-(1).jpg

Konferansta, “Devlet İdaresinden Kamu Yönetimine” başlığı altında modern geleneksel yönetimden modern kamu yönetimine nasıl geçileceğini anlatan Prof. Dr. Ömer Dinçer, kamu idaresinin geleneksel yöntemlerle krizi teşvik eden bir içerik taşıdığını beş alt başlıkta sundu.

Türkiye’de kamu idaresinin 2003 yılına kadar belirgin, sonrasında ise kısmen, gelecek yönelimli değil geçmiş yönelimli, amaç yönelimli değil sorun yönelimli, teşhis yönelimli değil çözüm yönelimli, sonuç yönelimli değil süreç yönelimli, ödül yönelimli değil ceza yönelimli olduğunu belirten Prof. Dr. Dinçer, bu yöntemlerle sorunlara çözüm üretilemeyeceğini belirtti.

omer-dincer-rteude-konferans-verdi-(7).jpg

Gelecek yönelimli olmanın önemli olduğunu ancak kamu idaresinin gelecek yönelimli perspektife sahip olamadığını söyleyen Prof. Dr. Dinçer, “Eğer geleceğe bakmıyor, sürekli geçmişe ve günümüze bakıyorsanız o zaman hep sorunlarla karşılaşacaksınız demektir. Biz bu nedenle her örgütte strateji geliştirme başkanlığı kurulabilirse kamunun gözünü geleceğe döndürürüz diye düşünerek strateji geliştirme başkanlıkları kurduk.” dedi.

Kamu kurumlarının birtakım amaçlarının olmaması ve hedef peşinde koşmamasının o örgütte sürekli iç sorun olacağını ve çatışmaları körükleyeceğini ifade eden Prof. Dr. Dinçer,  “Örgütlerin önüne hedefler koyup bu hedefleri günü gününe dağıtmazsanız insanlar o hedefi gerçekleştirmek için uğraşmazlar, birbirleriyle uğraşırlar. Hep sorunla yönetilen örgütlerde planlama olmaz. Sürekli sorunla uğraşan bir örgütte yönetim icra edilmiyor ve yalnızca günlük sorunlara çözüm getiriliyordur.” diye konuştu.

omer-dincer-rteude-konferans-verdi-(2).jpg

Herhangi bir sorun ortaya çıktığında o sorun için ilk önce teşhis yapılması gerektiğini, eski tecrübeler sonucunda uygulanan hazır çözümlerin çare olmayacağını söyleyen Prof. Dr. Dinçer, her sorunun kendine özgü parçalar taşıdığını ve o soruna özgü çözüm gerektirdiğini ifade etti.

Yapılacak bütün işlerde sonucun önemli olduğuna da değinen Prof. Dr. Dinçer, “ Eğer sonucu ortaya koyar bunu nasıl başarırsan başar derseniz kişiye inisiyatif sağlamış olursunuz. Süreçleri tarif ediyorsanız o zaman sonuç almasanız bile süreçlere uyulması sizin için yeterli hale gelir ancak bu şekilde hiçbir fayda sağlamamış olursunuz.” şeklinde konuştu.

omer-dincer-rteude-konferans-verdi-(8).jpg

Kamu idaresinde, iyi bir şey yapınca kimsenin ödüllendirilmediğini ancak hata yapınca cezanın hemen verildiğini dile getiren Prof. Dr. Dinçer, “Türkiye’de insan hak ve özgürlüklerini ne kadar arttırırsak, demokrasiyi ne kadar geliştirirsek, kamu idaresinin kalitesini ne kadar arttırır ve daha esnek hale getirirsek o kadar sorunlarımızı çözmüş olacağız.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Soru cevap bölümü ile sona eren konferansta Rektör Prof. Dr. Hüseyin Karaman tarafından günün anısına Prof. Dr. Ömer Dinçer ‘e şilt ve hediye takdim edildi.

omer-dincer-rteude-konferans-verdi-(3).jpgomer-dincer-rteude-konferans-verdi-(5).jpgomer-dincer-rteude-konferans-verdi-(4).jpgomer-dincer-rteude-konferans-verdi-(9).jpg