Eskişehir’de 2 Eylül Zafer Yürüyüşü

Eskişehir’de 2 Eylül Zafer Yürüyüşü
Odunpazarı Belediyesi tarafından düzenlenen "Direniş, Diriliş, Kurtluş Metristepe'den Kocatepe'ye" yürüyüş programı "Büyük Halk Yürüyüşü" ile sona...

Odunpazarı Belediyesi tarafından düzenlenen "Direniş, Diriliş, Kurtluş Metristepe'den Kocatepe'ye" yürüyüş programı "Büyük Halk Yürüyüşü" ile sona erdi. Osmangazi Üniversitesi Dumlupınar Kız Öğrenci Yurdu önünde toplanan binlerce cumhuriyet sevdalısı buradan Odunpazarı Meydanı'na kadar yürüdü.

26 Ağustos tarihinde Odunpazarı Belediyesi tarafından başlatılan Direniş, Diriliş, Kurtluş Metristepe'den Kocatepe'ye yürüyüş etkinliğinin son ayağı düzenlendi. Odunpazarı Gençlik Bulvarında yerel halk ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının katıldığı yaklaşık binlerce kişilik yürüyüş grubu burada ellerinde bulunan afiş ve bayraklarla yürüyüşe geçti. CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer ve Cemal Okan Yüksel, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Emre Genç, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'un da katılımıyla gerçekleşen Dumlupınar Kız Öğrenci Yurdu karşısından başlayan yürüyüş, Atatürk Bulvarı ve Ali Fuat Güven Caddesi üzerinden devam etti. Odunpazarı Big Band'in çaldığı kurtuluş marşları eşliğinde yürüyen vatandaşlar, Kızılcıklı, Doktorlar ve Hamamyolu caddelerinden geçerek yürüyüşü Odunpazarı Meydanı'nda son buldu. Yürüyüşe katılan binlerce vatandaş hep bir ağızdan "Ne Mutlu Türküm Diyene" ve "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganları attı.

Etkinlikte konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 26 Ağustos'ta başlatılan etkinliği bugün sona erdirdiklerini söyledi. Kurt, "Bugün 2 Eylül ve 2 Eylül'de Eskişehir düşman işgalinden kurtulmuş. Seyitgazi üzerinden Eskişehir'e gelen Türk kuvvetleri buradaki Yunanı da püskürterek, Eskişehir'i özgürlüğüne kavuşturmuş. Bizde o nedenle geziyi son nokta olarak 2 Eylül'de bitirmeyi planladık. Bu planımızı hayata geçiriyoruz" dedi.

Başkan Kurt, etkinlik boyunca yaptıkları faaliyetlerden bahsederek, "Bir hafta boyunca tüm cephelerde, tüm karargahlarda bulunduk. Birçoğuna katıldım ve orada tarihçi hocalarımız o günün yani 1920'lerin Kurtuluş Savaşı'nı anlattılar. Sanatçı arkadaşlarımız oradaki olayları oyun haline getirdiler, drama ettiler. Kurtuluş Savaşı şiirlerini, türkülerini dinledik. Gerçekten olgun ve doyurucu bir gezi oldu. Türkiye'nin kurtuluşa ve kurtuluş savaşı düşüncesine dikkat çektik. Türkiye'nin pek çok yerinde olumlu tepkiler aldık. Bunun Eskişehir'de gerçekleştirilmiş ve bugün 2 Eylül günü bitirilmiş olması bizi ayrıca onurlandırmıştır. Tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. Bizi destekleyen halkımıza ve kurum yöneticilerine saygılarımı sunuyorum" ifadelerini kullandı.

"ETKİNLİĞİN ÇIKTILARINI GEREK KİTAP GEREKSE FİLM HALİNDE PAYLAŞACAĞIZ"

Başkan Kurt, 26 Ağustos'tan bu yana yapılan etkinlik çekimleri ile ilgili de, "Etkinliğin çıktılarını en kısa sürede paylaşacağız, gerek kitap gerekse film halinde daha aydınlatıcı bir belge ortaya çıkacağını düşünüyorum. Umarım seneye daha büyük ve daha organize gezi olur. Çünkü bu yıl eksikliklerimizi gördük, hatalarımızı düzelterek, daha büyük bir yürüyüşü organize etmeyi şimdiden düşünüyoruz. Ben tüm katılımcılara teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum. Eskişehir'in kurtuluşu da Eskişehirlilere hayırlı olsun. İnşallah bir daha buralarda savaş ve düşman işgali yaşamayız. Türkiye Cumhuriyeti ilelebet, sonsuza kadar demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olarak yaşar" dedi.

Eskişehir’de 2 Eylül Zafer Yürüyüşü

Eskişehir’de 2 Eylül Zafer Yürüyüşü

Kaynak:IHA