"Ette Hile Yapanların Canlarını Yakacağız"

"Ette Hile Yapanların Canlarını Yakacağız"
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Ette hile yapanların canlarını yakacağız" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Ette hile yapanların canlarını yakacağız" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, İstanbul'da düzenlenen Tarım Zirvesi'ne katıldı. Bakan Çelik, et fiyatlarıyla ilgili açıklamada bulundu. Referandum sürecinde ette hiç gereği yokken bir artışın söz konusu olduğuna dikkat çeken Çelik sert mesajlar verdi. Çelik, "Etle ilgili son günlerdeki tartışmaya da değinmek istiyorum. Şimdi biz referandumla falan uğraşırken hiç gerek yokken et fiyatlarında bir artış söz konusu oldu. Yani 24 lira 24,50'ye karkas olarak kesilen hayvanların bir anda 27 liraya falan kesilmeye başlandığını gördük. Et ve Süt Kurumu'nun görevi piyasa regülasyonudur. O regülasyon görevi çerçevesinde sütte nasıl ulusal süt konseyinin belirlediği fiyatın altına indiği an müdahale alımları yapıp süt tozuna dönüştürüyor isek aynı şekilde de ette de siz hiç gereği yokken bu süreçten yararlanarak anlamsız bir artış artırma yaparsanız Et ve Süt Kurumu ile devreye girdik. Dedik ki; 22,5 liraya karkas et veriyoruz kasap kardeşim" dedi.

"CANLARINI YAKACAĞIZ"

Bu noktada kasapların itiraz ettiğini belirten Çelik, " Ya sana ucuz et veriyoruz ne neden itiraz ediyorsun? Bırak bu itirazı başkaları yapsın. Sen 27 liraya alacağına ben 22,5 liraya veriyorum sana. Niye itiraz ediyorsun? Bu müdahale Et ve Süt Kurumu'nun piyasayı regüle etme açısından asli görevidir. Yoksa kurum şuan da 23,80'den hayvan alımını yapıp kesimini yapıyor. Bizim piyasada üretici mağdur etmek gibi, üreticinin elindeki hayvanı görmemezlikten gelme gibi bir yaklaşımımız yok. Üreticiye "Hayvan varlığını artır biz yanındayız" diyoruz. Ama ortadaki spekülatörler kendi elinde 10 bin hayvanı var kesecek. Piyasadaki fiyatı yükseltmek için hayvanı yüksek fiyatla topluyor. Piyasayı yükseltiyor sonra 10 bin hayvanı piyasaya sürecek uyanık adam. Açık söylüyorum bunların canlarını yakacağız. Buna hakları yok. 80 milyonun buradaki protein ihtiyacını karşılama noktasında keyfi uygulamalara müsaade etmeyiz. Oturup hesabını yaparız yapılması gereken bir artış varsa yaparız. " diye konuştu.

Bakan Çelik tarımsal ve hayvansal olarak ulaşılması hedeflenen rakamlar hakkında da bilgi verdi. Çelik, " Türkiye 24 milyon hektar arazi olan bir ülke 14,6 milyon hektar meramız var, bir milyon hektar su alanımız var. ÇKS'ye kayıtlı 2 milyonun üzerinde çiftçimiz var. 116 milyon ton bitkisel üretimimiz var. 23 milyon ton hayvansal üretimimiz var. 161 milyar liralık tarımsal hasılamız var. Yaklaşık 17 milyar dolarlık ta ihracatımız var. 2017 yılında da tarımsal desteklerimiz 12,8 - 13 milyar lira, bu genel mevcut durumumuzun özeti. Hedeflerimiz de var. Hedeflerimiz de 40 milyar dolarlık tarımsal ihracatın gerçekleşmesidir. Şunu söyliyeyim; bizim ne yele verecek toprağımız var, ne sele verecek toprağımız var ne de ele verecek toprağımız var" dedi.

(Ali Canberk Özbuğutu / İHA)

Kaynak:IHA