Evini Müzeye Çevirdi

Evini Müzeye Çevirdi
Giresun'un Tirebolu ilçesine bağlı Ortacami köyünde yaşayan 58 yaşındaki Sadullah Demir'in kendi imkanlarıyla müzeye dönüştürdüğü ev adeta tarihe...

Giresun'un Tirebolu ilçesine bağlı Ortacami köyünde yaşayan 58 yaşındaki Sadullah Demir'in kendi imkanlarıyla müzeye dönüştürdüğü ev adeta tarihe ışık tutuyor.

Bir odası ve kapı önündeki çardaklık bölümü müze olarak kullanılan evde geleneksel el sanatlarından eski tarım aletlerine kadar çok sayıda eşya bulunuyor. Hal böyle olunca da Demir'in evi ziyaretçi akınına uğruyor. Evi ziyaret edenler de tarihe yolculuk yapıyor.

Esnaf olan Sadullah Demir 1995 yılından beri biriktirdiği yaklaşık 2 bin adeti bulan çeşitli eski eşyayı evinde topladığını söyledi. Amacının unutulmaya yüz tutmuş değerlerin yaşatılarak gelecek nesillere aktarmak olduğunu belirten Demir, "Gelecek nesile, çocuklarımıza, torunlarımıza geçmişimizi hatırlatmamız gerekiyor. Bu tarih bilinci oluşmuş herkesin görevidir. Şimdi çocuklarımıza eski eşyalarımızı gösterdiğimiz zaman ne olduğunu bilmiyorlar. Geçmişini bilmeyen bir nesil, önünü asla göremez. Bende bu ışıkla yola çıkarak böyle bir müze oluşturdum ve vatandaşların hizmetine sundum" diye konuştu.

Bir süre Giresun'daki iş yerinde sergilediği etnografik eşyaları artık yerleştiği köyündeki evine taşıdığını söyleyen Demir, aslında amacının bu eşyalarla bir kent müzesi oluşturmak istediğini söyledi. Demir "Ben yaşamım boyunca ne gördüysem, alıp bu müzeye bir tane örneğini koydum. Bu işe ilk başladığımda sıkıntılar yaşamıştım ama zamanla tanıyanlar destek olmaya başladılar. Bir çoğunu parayla topladım.1995 yılından bugüne kadar devam ediyorum. Yaklaşık 2 bin adet eşya var burada. Bunları bir süre Giresun'daki iş yerimde sergiledim fakat ziyaret edenlerden dolayı işlerimi yapamaz duruma geldiğim zamanlar oldu. Şimdi ise köyümdeki evime taşıdım burada bu müze hizmetini vermeye devam edeceğim. Aslında bir kent müzesi kurulsa ismim verilmiş olsa daha çok isterdim" dedi.

Evini Müzeye Çevirdi

Evini Müzeye Çevirdi

Evini Müzeye Çevirdi

Kaynak:IHA