F.Bahçe'ye puan silme Beşiktaş'a 1 yıl men

F.Bahçe'ye puan silme Beşiktaş'a 1 yıl men
UEFA Disiplin Kurulu'nun vereceği cezaları açıklıyoruz: F.Bahçe'nin 15 ile 20, Beşiktaş'ın 5 ile 10 arası puanı silinecek.

UEFA müfettişlerinin şike davası nedeniyle Fenerbahçe ve Beşiktaş'ı "küme düşürülmesi ve Avrupa kupalarından men edilmesi" istemiyle Disiplin Kurulu'na vermesi gündeme bomba gibi düştü.

Futbol kamuoyu Disiplin Kurulu'ndan çıkacak kararı merak ve heyecan içinde beklemeye başlarken, konuyla ilgili iki gündür araştırmalar yapan Fotomaç çarpıcı bilgilere ulaştı. Adının gizli tutulmasını isteyen bir UEFA yetkilisi yaptığı açıklamada, UEFA Başkanı Platini'nin konunun üzerine bizzat gittiğini belirterek, "Duruşmadan puan silme cezasının çıkması bekleniyor. Fenerbahçe'ye 15-20, Beşiktaş'a 5-10 puan arası puan silme cezası gelecek. 2006'da İtalya'da şike davasında verilen kararlar esas alınacak" dedi.

'BEŞİKTAŞ AVRUPA LİGİ'NE KATILAMAYABİLİR'

Aynı kişi Disiplin Kurulu'na sevk edilen kulüp yöneticilerine verilecek cezalarla ilgili olarak da şunları söyledi: "Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ve Beşiktaş'ın eski yöneticisi Serdal Adalı'ya ömür boyu men cezası çıkacak gibi görünüyor. Beşiktaş'ın o dönemki teknik direktörü Tayfur Havutçu ise beş yıl tüm spor müsabakalarından men cezası alabilir. Fenerbahçe'nin kurula sevk edilen diğer yöneticilerinin de 2-5 yıl arası men cezasına çarptırılacağı düşüncesindeyim." UEFA yetkilisi, takımların Avrupa'dan men cezası alıp almayacağına ilişkin ise, "Fenerbahçe bir yıl Avrupa kupalarına gitmediği için men edilmeyebilir. Beşiktaş ise UEFA Avrupa Ligi'ne gelecek sezon gidemeyecek gibi görünüyor" ifadesini kullandı. '

İTALYA'DA ÇOK AĞIR CEZALAR VERİLMİŞTİ

UEFA yetkilisi, Disiplin Kurulu'nun F.Bahçe ve Beşiktaş'ın durumunu görüşürken, 2006'da İtalya'daki şike davasında verilen kararların esas alınacağını söyledi. Peki Juventus, Milan, Fiorentina, Lazio kulüpleri ile 25 kişinin yargılandığı İtalya'daki şike skandalında hangi cezalar verilmişti? İşte yanıt: Açıklanan ilk kararda Juventus, Fiorentina ve Lazio bir alt küme olan Serie B'ye düşürüldü. Juventus'un iki şampiyonluğu elinden alınırken, İnter şampiyon ilan edildi. Milan'ın ise Serie A'da kalması uygun görüldü ancak kırmızı-siyahlılara 15 puan silme cezası ve bir yıl Avrupa Şampiyonlar Ligi'nden men cezası verildi. Ayrıca Juventus'un 30, Fiorentina'nın 12, Lazio'nun ise 7 puanı silindi. Ancak kulüplerin bir üst mahkemeye itiraz etmesi sonucu kararlar değiştirildi. Son karara göre Fiorentina ve Lazio, Serie A'da kaldı. Bir sonraki sezon Fiorentina'dan 19 puan, Lazio'dan ise 11 puan silinmesine karar verildi. Juventus'un bir alt kümeye düşmesi onandı fakat -30 puandan başlaması istenen ilk karar bozuldu ve -17 puanla 2006- 07 sezonuna başlaması kararlaştırıldı. Zaten düşürülmeyen Milan'a ise 8 puan silme cezası verildi.