Fakülte Yerine Kömür Tesisi

Fakülte Yerine Kömür Tesisi
Köylerinde fakülte yapılacağını düşündükleri arazide Kömür Eleme ve Paketleme Tesisi kurulacağını tesadüfen öğrenince tesisi engellemek için imza kampanyası başlattılar

Artvin’in Arhavi ilçesi Kaval Köyü sakinleri, köylerinde fakülte yapılacağını düşündükleri arazide Kömür Eleme ve Paketleme Tesisi kurulacağını tesadüfen öğrenince tesisi engellemek için imza kampanyası başlattılar.

Kaval Köyü sakinleri, köylerinde bulunan eski bir fabrikanın yer aldığı alanda Çoruh Üniversitesi’ne bağlı fakülte kurulmasını beklerken, arazinin Artvin Valiliği tarafından özel bir firmaya Kömür Eleme ve Paketleme Tesisi kurulmak üzere devredildiğini öğrenince şoka uğradılar.

Köy Muhtarlığı’na gelen bir yazı ile tesadüfen öğrendikleri tesisin köylerine yapılmasına engellemek için imza kampanyası başlattıklarını kaydeden Köy Muhtarı Hasan Karabulut, “Bu arazide kömür tesisi kurulmak istenmişti. Biz tepki gösterince iptal edildiği söylendi. Bize bu arazide Fakülte kurulacağı sözü verildi. Geçtiğimiz günlerde muhtarlığımıza, Artvin Valiliği Çevre ve Orman İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen bir belgenin örneği gönderildi. Belgede, bizim fakülte kurulacağını düşündüğümüz arazide kurulacak olan Kömür Eleme ve Paketleme Tesisi için Çevre Etkileşim Değerlendirme (ÇED) Raporu’na gerek görülmediği yazılıydı” dedi.

Köy sakinleri ise yaptıkları açıklamalarda, köylerinde kurulması planlanan bu tesisin, doğal yaşamı olumsuz etkileyeceğini, tesisin tarlalarının bitişiğinde kurularak mağdur edileceklerini söylediler. Köy sakinleri çevrenin zarara uğratılmaması için bu tesisin kurulmasına izin vermeyeceklerini belirttiler.

6.20100807112023..jpg

Öte yandan tesisten olumsuz yönde etkilenecek olan Kaval Köyü, Dereüstü Köyü, Konak Köyü ve Kemerköprü Köylerinde ikamet eden yaklaşık bin kişi topladıkları imzaları ilgili yerlere gönderdiler.

7.20100807112051..jpg

Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu ise yaptığı açıklamada, ilçelerinin doğal zenginliklerine ve insan sağlığına zarar verecek hiçbir tesise müsaade etmeyeceklerini açıklayarak, “Köy ihtiyar heyetinin alacağı bir karar ile köy belediye mücavir alanımıza dahil olursa bu tesise asla ruhsat vermem” dedi.