Fazla yutma kanser olursun

Fazla yutma kanser olursun
Kafasına göre güne bir avuç vitaminle başlayanlar dikkat!

Kafasına göre güne bir avuç vitaminle başlayanlar dikkat! Bilinçsizce kullanılan vitamin metabolizmayı çökertiyor. En basitinden saç dökülmesi ve böbrek taşına yol açan aşırı dozda vitamin alımı çeşitli kanser türlerine davetiye çıkarıyor.

vitaEnerji versin, kilo gitsin, bağışıklık sistemi güçlensin diye avuç avuç alınan vitamin haplarının fazlası vücudu harap ediyor. A, B, C ve D vitamini almak eğer ihtiyacınız yoksa size yarar değil, zarar veriyor.

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) herhangi bir besin desteği kullanmadan önce mutlaka doktordan görüş alınması gerektiğini vurguluyor. Çünkü bu vitaminlerin birçoğunda güçlü biyolojik aktivite gösterebilecek içeriklerin olabileceği belirtiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir, vitamin kullanımında şu uyarılarda bulunuyor:

HASTALIKTAN KORUMAZ


Vitaminlerin hastalıklardan korunmada, hastalıkların tanısının konulmasında, tedavisinde ve bazı hastalıkların çeşitli etkilerini azaltmak için kullanımı amaçlanmamalıdır. Vitamin, 'aşı değildir. Hastalıklardan koruma özelliği yoktur.
Birkaç besin desteğini kombine etmek, çeşitli ilaçlarla birlikte kullanmak, yüksek dozda, uzun süre almak ya da doktor tarafından size reçete edilmiş bir ilacın yerine koymak hayatınızı tehdit edebilecek zararlar verebilir.

Vitaminlerin üzerinde yazan 'yüzde 100 doğal' veya yüzde 100 bitkisel' ibareleri, o ürünün sağlığınızı olumsuz etkilemeyeceği anlamına gelmez.
Ameliyattan önce, ameliyat sırasında ve sonrasında istenmeyen etkilere neden olabilir. Kanama, 'Sarımsaki ginko biloba', 'Ginseng' ve E vitamininin potansiyel bir yan etkisidir. 'Kava' ve 'Kedi otu' bir sedatif olarak etki göstererek anestezinin etkisini beklenmedik şekilde artırabilir.

Karaciğer tehlikede

HACETTEPE Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gül Öz, vitaminlerin doğrudan enerji kaynağı değil, günlük gıdalarla alınan besin öğeleri olduğuna dikkat çekti. Öz, vitaminlerin fazla alındığında kişiyi ishal, karaciğer bozuklukları, kemik gücünde azalma hatta kansere varan hastalıklarla karşı karşıya getirdiğini söyledi. Vücuda gereğinden fazla alınan vitaminlerin toksik etkilerinin olabileceğini belirten Doç. Dr. Öz, şöyle konuştu:

Örneğin, K vitamini eksikliği yüksek dozda E vitamini kullanımına bağlı olabilir. Yüksek E vitamini, vücudun K vitamini ihtiyacını artırarak bu vitaminin eksikliğine neden olabilir. Aşırı mineral alımı da özellikle gebe ve süt veren kadınlarda, çocuklarda ve yaşlılarda riskli olabilir. Karaciğerde depolanan A vitamini hiç vitamin almayan bir kişi için 5-10 ay, D vitamini ise 2-4 ay yeterlidir.

'A' saç döker 'D' siroz yapar

D VİTAMİNİ

Önerilen günlük miktar: 5 mcg

Azami miktar: 50 mcg

Zararı: Kemiklerin gelişmesinde ve güçlenmesinde hayati önem taşır. Ancak D vitamininin fazlası damarlar gibi yumuşak dokularda kalsiyum birikmesine neden olup, kemikleri güçsüzleştiriyor ve böbreklere zarar veriyor.

B6 VİTAMİNİ

Önerilen günlük miktar: 2 mg

Azami miktar: 100 mg

Zararı: Fazlası sinir sistemine zarar verir, el ve parmaklarda titremeye yol açar.

A VİTAMİNİ

Önerilen günlük miktar: 800 mcg

Azami miktar: 7 mg

Zararı: Havuç, ıspanak ve brokolide bolca bulunan beta karoten vücut tarafından A vitaminine dönüştürülür. Aşırı alındığında akciğer kanseri ve kalp krizi riski artar. Düzenli olarak yüksek dozda alınırsa saçları döker.

KALSİYUM

Önerilen günlük miktar: 800 mg

Azami miktar: 2500 mg

Zararı: Sinirler ve kaslar için de faydalı olan kalsiyum aşırı alındığında uyuşukluğa ve zehirlenmelere neden olabilir. Fazla kalsiyum böbrek taşına yol açar.

DEMİR

Önerilen günlük miktar: 14 mg

Azami miktar: 17 mg

Zararı: Oksijen transferi için gerekli olan demirin eksikliğinde kansızlık ortaya çıkar. Fazlası kalp hastalığına ve siroza neden olur.


FOLİK ASİT

Önerilen günlük miktar: 200 mcg

Azami miktar: 1000 mcg

Zararı: Kalp krizi riskini artırır. Fazlası B12 vitamini eksikliğini gizler.

C VİTAMİNİ

Önerilen günlük miktar: 60 mg.

Azami miktar: 1 gram.

Zararı: İshal, karın ağrısı, idrarda yanma, böbrek taşı oluşumu, mide yanması görülebilir.