Fetva hattına kadınların ilgisi

Fetva hattına kadınların ilgisi
Ev hanımları dizilerdeki koca karakterini canlandıran erkeklerdeki romantizm ve hoşgörüyü kendi eşinde göremeyince geçimsizlik yaşanıyormuş. Bu tür diziler yapılırsa, kadın doğası gereği etkilenir...

Diyanet'in 'Alo Fetva Hattı'nı arayan kadınlar daha çok aile içi ilişkiler ve boşanmayla ilgili sorular yöneltiyor. Erkekler ise alışveriş, miras ve faiz konularında merak ettikleri konulara cevap arıyor.

Konya Müftülüğü'nde oluşturulan 2'si kadın 4 din görevlisinin vatandaşlara cevaplar verdiği 'Alo Fetva Hattı'na ilginç sorular geliyor. Her gün ortalama 70 kişinin aradığı fetva hattına gelen sorular, Ramazan, kurban ve hac dönemlerinde daha da artarak ortalama 130'u buluyor. Yetkililerin verdiği bilgilere göre, son dönemde Diyanet'in 'Alo Fetva Hattı'nı en çok ev hanımları arıyor.

Gün boyu televizyonlarda yayınlanan TV dizilerindeki romantik ve hoşgörülü koca tipiyle kafası karışan ev hanımları, aynı tavırların kendilerine de gösterilmesini istiyor. Beyler, iş yorgunluğu ve stresiyle eşlerinin beklediği hoşgörü ve romantizmi gösteremeyince de bu kez aile içi geçimsizlikler baş gösteriyor.

Fetva hattına gelen şikâyetlerin artması üzerine harekete geçen müftülükte görevli 40 kişilik irşad ekibi, aile içi geçimsizlik yaşayan çiftleri zaman zaman müftülüğe davet etmeye başladı. Müftülüğe gelemeyen çiftleri ise evlerinde ve işyerlerinde ziyaret eden görevliler, İslam'da ailenin önemi, karşılıklı saygı ve sabırla ilgili bilgiler veriyor.

Konya Müftü Yardımcısı Belgin Aydın, bazı dizilerin aile içi yozlaşmayı artırdığını ve boşanmaları tetiklediğini ifade ederek, vatandaşlardan Türk örf ve âdetleri ile aile yapısına uymayan televizyon programlarını izlememelerini ve gayri ahlaki yayınları RTÜK'e şikâyet etmelerini istedi. Müftülük olarak aile bütünlüğünün korunması için büyük çaba sarf ettiklerine vurgu yapan Aydın, şu bilgileri verdi:"İnternet, cep telefonu ve televizyon dizileri, aldatmaları ve boşanmaları artırıyor. Özellikle TV dizileri ev hanımlarını daha çok etkiliyor. Pembe dizilerden etkilenen hanımlar, eşinden hoşgörü ve romantizm bulamamaktan şikâyetçi. Bizler bu noktada fetva ya da hüküm veremiyoruz. Gelen çiftlere aile kurumunun kutsallığından, boşanma sonucu çıkabilecek problemlerden bahsediyoruz."