'Fındık fiyatını Türkiye belirleyecek'

'Fındık fiyatını Türkiye belirleyecek'
Hisarcıklıoğlu, Giresun Fındık Borsası'yla fındığın fiyatını Türkiye'nin belirleyeceğini söyledi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Giresun Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsası'nın kurulmasıyla artık fındığın dünyadaki fiyatını Türkiye'nin belirler hale geleceğini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, Giresun Valisi Dursun Ali Şahin'i ziyaretinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Giresun Ticaret Borsası tarafından özellikle fındığın geleceği açısından çok önemli olan lisanslı depoculuk ve fındık borsasının kurulacağı alanda incelemelerde bulunmak üzere kente geldiğini söyledi.

Giresun Ticaret Borsası'nın fındıkta öncülük görevi yapmasından dolayı tüm yetkilileri kutladığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''Lisanslı depoculuk fındığın geleceği açısından çok olumlu bir adım. Giresun Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsası'nın kurulması ile artık fındığın dünyadaki fiyatını Türkiye tespit eder hale gelecek. Bu noktada Giresun Trabzon, Ordu Ticaret Borsaları öncü noktadalar'' dedi.

Hisarcıklıoğlu, ziyaretin ardından, Teyyaredüzü Mahallesinde Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsası'nın kurulacağı alanda incelemelerde bulundu. Hisarcıklıoğlu, özellikle fındığın Doğu Karadeniz Bölgesi için ana ürün olduğunu ve bu noktada Giresun Ticaret Borsası liderliğinde yapılan projenin gelecekte fındığın daha fazla kazanç kapısına dönüşmesini sağlayacağını anlatarak, şunları söyledi:

''Bu projenin hayata geçmesiyle üretici de tüketici de daha fazla kazanacak. Birisinin cebine daha çok para girecek birisinin cebinden de daha az para çıkacak, her ikisi de kazanacak. Alıcı, neyi, hangi kaliteyi aldığını bilecek. Sağlıklı ortamda ürün depolanacak. Borsanın oluşmasıyla artık fındık çuvalla, traktörle, kamyonun arkasında değil, eldeki bir senetle muamele görecek. Alınıp satılması kolaylaşacak. Giresun'daki bir ürünü dünyanın diğer ucunda satar hale gelecek. Buraya koyduğun bir ton fındığın varsa istersen ABD'de, istersen Hamburg'ta kime istersen satabilecek vaziyete geleceksin. Bu hayırlı projeye baş tuttukları ve müthiş bir vizyonları olduğu için Giresun Ticaret Borsası'nı kutluyorum.

29.5 dönüm alan üzerine kurulacak ve 9.5 milyon avro maliyeti olan proje AB fonlarından hibe alınarak yapılacak. Onun için de merkezi ihale birimi bunun ihalesini yapmak durumunda. Bu nedenle de süre uzuyor. Para bizde olsa daha hızlı yapardık ama para AB'den bağış olarak geldiği için o kurallara uygun olarak yapılacak. İlk olarak 17 bin ton kapasiteye sahip borsa projesi rol model olacaktır.''

Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mustafa Demirci de lisanslı depoculuk konusunda başlattıkları projen hayata geçtiğinde Hamburg'taki fındık borsasının artık Giresun'a geleceğini söyledi.

Demirci, bu çalışmanın Giresun ve fındık için önümüzdeki 50-100 yılın bir projesi olduğuna vurgulayarak, ''Bu çalışma ile önce üreticiler olmak üzere sanayiciler, ihracatçılar, imalatçılar hepsi bir kategoride ürününü hem değerlendirip hem de piyasada daha fazla kullanılabileceği bir noktaya gelecek. Alan ve satan risk ortamında olmadan gerçek kazancını görecek. Yıl sonu itibariyle projenin ihale süreci bitecek. Gelecek yılın Mart ayında temelini atacağız. 2013 yılının Nisan ayında inşaatı, Haziran ayında da makine tesisatı bitirilerek faaliyete geçecek'' diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, daha sonra bir programa katılmak üzere Ordu'ya hareket etti.