Fındıklı Belediye Başkanı Çervatoğlu: "AKP İlçe Başkanı Kurumlara Baskı Yapıyor"

Fındıklı Belediye Başkanı Çervatoğlu: "AKP İlçe Başkanı Kurumlara Baskı Yapıyor"
Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu, 6 aylık görev süresini değerlendirdi, AK Parti İlçe Başkanına ağır suçlamalarda bulundu.

Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu, düzenlediği basın toplantısında AK Parti İlçe Başkanının iktidarı kaybetmenin hırsından ve hırçınlığından ilçede yapılan ve yapılmakta olan çalışmaları engellemek istediğini ve kamu kurumlarına baskı yaptığını düşündüğünü kaydetti. Başkan Çervatoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın böyle bir şey yapacağını asla düşünmediğini ifade ederek, “Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Başkanıyım diye Cumhurbaşkanımızın beni ayıracağını düşünmem. Asla ve asla böyle düşünmem. Ama ilçede Adalet ve Kalkınma Partisinin siyasileri engeliyle karşılaşıyorum. Burada siyasiler devreye giriyor. Benim yorumum AKP İlçe Başkanlığı kurumlara baskı yapıyor anladığım kadarıyla. Dolayısıyla ben yukardan doğru bir şeyin geldiğini düşünmüyorum aşağıdakinin iktidarı kaybetmenin hırsından hırçınlığından olduğunu düşünüyorum” dedi. Çervatoğlu, Rize Milletvekillerinin Fındıklı’ya duyarsız kaldıklarını ve bunun son örneğini İstanbul’da düzenlenen programda yaşadıklarını vurguladı.

Düzenlediği basın toplantısında görevdeki 6 aylık dönemini değerlendiren ve basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Cervatoğlu, Fındıklı’nın çöp sorununun ortadan kaldırılması için bir proje yürütüldüğünü ve çöp sorununu çözeceklerini ifade ederek, “Yönetime geldiğimiz ilk günden itibaren çöplerin ayrıştırılarak toplanması ve sıfır atık elde edilebilmesi için ne gerekiyorsa onu yapacağız dedik. Yerel meclislerimizle birlikte halkımız bilinçlendirildi. Haziran ayından itibaren çöpleri ayrıştırarak toplamaya başladık ve bugüne kadar 50 tonu geçtik. 50 ton civarında yaklaşık 20 bin lira civarında bir artıda sağladık belediyeye. Bizden önceki belediyenin de bütün belediyelerinin de sorunuydu bu. Bu sorun ne AKP'nin, ne MHP'nin, ne CHP'nin veya Türkiye'deki siyasi partilerin veya yerel yönetimlerin tek başına bir sorunu. Bu sorun aslında devlet sorunu, bu sorun aslında dünya sorunu.” dedi.

findikli-belediye-baskani-ercument-sahin-cervatoglu-(3).jpg

Çervatoğlu, daha önce çöp dökülen yerin su kaynaklarının şehre su sağladığı dere yatağında olduğunu ifade ederek, “Biz onu kaldırdık. Arhavi Belediyesi bize destek verdi Vasfi abiye bir kez daha teşekkür ediyorum, destek verdi. Üç ay civarında orada depoladık. Depolama alanı bulamadığımız için. Karadeniz'deki iç sahil yolunun içinde kalan eski yolla yeni yolun arasındaki bütün alanlar çöp alanı, bu böyle. Biz de yeni açılan yollara depolamaya çalıştık, orası da doldu zaten. Doğru değil bunlar. Şu anda da Kanlıdere bölgesinde bütün sahilde yapıldığı gibi Arhavi, Hopa, Kemalpaşa, Ardeşen, Pazar’da herkesin yaptığı gibi bizim depolama alanına iki aylık ihtiyaç var. Rize Valiliğinin koordinasyonunda biliyorsunuz belediyeler Birliği'nin pazarda aktarma istasyonu yapılıyor iki aylığına. Bu iki ay süre içerisinde biz bu depolamayı yine ayrıştırarak topluyoruz. Bu depolamayı yapmak için girişimlerde bulunduk ama bütün girişimlerimize rağmen şöyle bir süreç yaşanıyor nedense engelleniyoruz. Şunun için mi diye soruyorum ben de. Fındıklı evet iktidar partisinin değil diye acaba hizmetin kötü olması mı isteniyor? Bu soru aklımıza geliyor bizim de. Dolayısıyla hani burada yardımcı kurumların biz devletiz, biz Türkiye Cumhuriyetiyiz, Türkiye Cumhuriyeti'nin yurttaşıyız, Türkiye Cumhuriyeti’nin Fındıklı Belediyesiyiz. Dolayısıyla ona destek verilmesi lazım. Bunun için kurumların engel değil ön açıcı olması gerekiyor. Ama maalesef kurumlar bize biraz engel çıkarıyorlar. Aynı sorun su kaynaklarında Ardeşen’de yok mu, Pazar’da yok mu, Hemşin’de yok mu, Çayeli’de yok mu? Var. Doğru değil yöntemimiz. Hepimizin kurtuluşu aktarma istasyonu yapıldığı zaman. Sürmene'de bizim. Vahşi depolama doğru değil. Uzun erimli, devlet belediye işbirliği yani belediyeleri bir araya getirerek işbirliği ile daha kalıcı çözümler elde etmemiz gerektiğini düşünenlerdenim” diye konuştu.

Vatandaşlardan anlayış ve destek beklediklerini kaydeden Çervatoğlu, “duyarlı olanlar var, haklı olabilirler. Yani haklılar da. Ona itirazım yok ama buna yardımcı olmak gerekiyor. Engelleme noktasında değil. Çevrecilik bir noktada bize yakın noktada çevreci, bize uzak noktada artık çevreciliği unutmak diye bir çevreci hareketi olmaz. Şu anda kara yollarından iş makinesi gelmiş orayı kapatacakmış kapatsın. Şimdi belediyeler birliğinin bizim altı belediyemizin belediyeler birliği var. Ödenekler ayrıldı ve şimdi Valinin koordinasyonunda aktarma istasyonu yapıldı. Trabzon’daki yere kadar taşınacak. Biz çöplerimizi Melyat bölgesine götüreceğiz. Orada sıkıştırılacak çöpler tırlarla Trabzon'daki bölgeye, bu birliğe bir ücret karşılığı götüreceğiz. Bunun bir çalışması yapılıyor ama teknik olarak yetişmedi. Ödenek olmadığı için hiçbir yer bulamadık, sorun yaşadık yine. Sayın Valimiz çok ciddi çaba sarf etti bu konuda şahit olduğum. Koordinasyon kurulu toplantılarında şahit oldum Bir an önce çözülmesi için. Çünkü sadece bizim ilçemizin değil bütün bölgenin sorunu, dünyanın sorunu. Bunun bir an önce yapılması için bu konuda çalışma yapılıyor yani yapılmıyor değil” şeklinde konuştu.

Bölgeye çöp dökmelerinde yaşanan tepkilerin siyasi olduğunu savunan Çervatoğlu, “Bahse konu yere en yakın yer 300 metre. Tepki gösteren orada yerel halk. 5 km yukarda evleri olan halkımız. Fare oluyor deniyor, köpek oldu deniyor. Evet olabilir ama biz zaten şöyle diyoruz. Depolama, kireçleme ve günlük örtme. Ve asla ona izin vermeyeceğiz. Teknik şeyleri kullanarak söylüyoruz. Siyasal şeyleri var mı kendilerine sorun. Siyasal şeyler varsa kendi kaygıları. Bireysel olarak tespit ettiğimiz şeyler var. Ben, Fındıklı Belediye Başkanıyım. AKPlinin de MHP'linin de CHP'linin de ÖDP’linin de belediye başkanıyım” dedi.

Çevre ilçelerde yapılanların sorun olmadığı yerde Fındıklı’da yapılanların sorun olarak gösterilmesinin ardında siyasi nedenlerin yattığını savunan Çervatoğlu, şöyle konuştu: “Şu doğru değil. Belediye sınırları içerisinde yaşam alanının herhangi bir yerinde şimdi şurası uygun mu? Şu alt taraf uygun olabilir. Kazırsak, üstünü doldurursak burasıda uygun. Uygun mu teknik olarak, yapmak mümkün ama uygun değil. Çöp döktüğümüz yerde yaşam alanı yok. Yani yaşam alanı olmadığı ve en uygun bir yer. Bu Arhavi'de sorun değil, Pazar’da sorun değil, Ardeşende sorun değil de Fındıklı’da niye sorun. Soru işareti orada. Haziran ayından bugüne kadar 50 tonun üstünde geri dönüşümü mümkün olan çöpleri ayrıştırdık ve bunları Ardeşen'deki bir firmaya verdik ve gelir elde ettik”

findikli-belediye-baskani-ercument-sahin-cervatoglu-(1).jpg

Fındıklı Belediyesi’nin imkanlarıyla geri dönüşüm tesisi kurma çalışmalarına başladıklarını ifade eden Çervatoğlu, “Kendi olanaklarımızla geri dönüşüm tesisini kurma çalışmalarımız var. Bir ay içerisinde bilemedik yılbaşında tamamlamış olacağız. 12 ton ile 15 ton arasında günlük çöpümüz var bu 12-15 ton çöpün üç beş tonu geri dönüşüm olarak düşünürseniz 12 tonu ayrıştırıp evsel atıklarla kompost yöntemi ile de gübre elde edeceğiz. Vatandaşımıza gübre vereceğiz. Doğal gübre. Bunun için yola çıktık ve bunu başaracağız. Bu bizim olmazsa olmazımız. Bu programımızda var Ama yılbaşında bunu yapacağız. Belki bölgede ilk olacağız bilemiyorum ama bunu yapacağız. Yine sıfır atık elde etme şansımız yok. Köylerde de başladık. Şimdi bize söyleniyor çöp belediyenin sorumluluğunda. Köylere gidelim. İl Özel İdaresinin olanakları yeterli değil. Bütün köylerimizdeki konteynırların çöpleri dışarda. Hepimizin sorunu bu. Bu anlamda söylüyorum köylerimizde bizim. Köylerde de başladık geri dönüşüme. Köylüden geri dönüşümü mümkün olan çöpleri satın almayı düşünüyoruz. Orada 2-3 köyü bir kişi toplasın. Bir iş istihdam yaratmış olacağız, bedel de ödeyeceğiz. Dolayısıyla komplike bir şey düşünüyoruz. Bu anlamda adımımızı attık. Kaymakamla da görüşeceğiz. İki tane araçta Of'a götürme şansımız da yok. Of'a üye değiliz. Kabul ederler mi etmezler mi bilmiyorum. Kabul edebilirler, kaymakamımız da girişimde bulunuyor. Eseler bile teknik olarak mümkün değil. 3 saat gideceksiniz en az sıra bekleyeceksiniz iki tane araçta çöp toplama şansımız yok. Hangi belediyenin olanakları var, hiçbirimizin yok. Öyle alt yapımız çok güçlü bir yapı değil. Dolayısıyla bu geçici süreyle yine vahşi depolama yapacağız. Vahşi depolama çözüm değil. Hopa'daki sel felaketini düşünün. Kaybettiğimiz canlar var. Onlara Allah rahmet eylesin. Ama Hopa Arhavi arasında ne olmuştu? Denize inmişti. Bu çözüm değil. Vahşi depolamanın çözüm olduğunu söylemiyorum hiçbir yerde. Bunu teknik olarak çözmemiz gerek. Bir çöpü ayrıştırıp yani teknolojik gelişmeleri izleyip devlet belediye işbirliğiyle belki belediyeleri bir araya getirip çözmemiz gerekiyor. Blediyelerin de bütçeleri uygun değil, hepimiz borçluyuz. Devlet desteğiyle çözmemiz gerekiyor. Çünkü başka Fındıklı yok, başka Rize yok. Beni Rize’de kimse ayıramaz Rizeli’yi de Fındıklı’dan kimse ayıramaz. Trabzon’da Sürmene’de bizim” dedi.

Başkan Çervatoğlu, geride kalan 6 ayı değerlendirme adına kendisine 10 üzerinden kaç puan verirsin sorusuna, “Ben sıfır veririm. Çünkü biri yakalamak için. Ama halkımızın bu notu vermesi lazım. Bir sıfırdan büyük, çok büyük hem de. Ben kendi açımdan sınıfta kaldım. Daha güzel şeyler yapılabilir. Benim kendime not vermemi istiyorsanız ben sıfır veririm. Çünkü sıfır çarpma da yutan yok eden, toplamada ise etkisiz elemandır. Fndıklı halkına sormanız lazım bu soruyu. Beş yıl sonra bile sıfır veririm. Mükemmel belki örnek deseniz bile sıfır veririm. Çünkü mükemmel yoktur benim için daha iyisi vardır her zaman için” şeklinde cevap verdi.

Karayolları tarafından da çalışmalarının engellendiğini ve siyasi davranıldığını kaydeden Başkan Çervatoğlu, “Acıyarak söylüyorum. İç yolu istedik biz karayollarından. Sahil yolu bir de içerde yol var eski yolumuz. Karayolları Bölge Müdürlüğüne gittik. Temmuz ayında başvurduk. Yeni cevap geldi. Acı bir cevap geldi. Alternatif yol olduğu için veremiyoruz dediler. Bu süreçte Çayeli Belediye Başkanımı aradım evrakları verebilir misiniz dedim, aynı evraklarla başvurduk. Çayeli'deki yollar sanırsam denize dik iniyordu alternatif paralel yol değildi oraya verildi bize ve Arhavi’ye verilmedi. Bu olmaması lazım. Maalesef ki siyasi davranıldı. Sahilde bisiklet yolu projesi Adnan bey döneminde yapıldı teşekkür ediyorum onlara. Olur alındı Karayolları Genel Müdürlüğünün oluru var. İş makinesinin motorunu çalıştırıyoruz polis gelir, güvenlik güçleri tutanak yazar, ceza yazar. Ya olur var, verilmiş. Sahilde hangi ilçenin sosyal tesisi yok? Fındıklı’nın. Neden? Olsa ne olacak, ne yapacağız biz sosyal tesisi? Arhavi’de var, Hopa'da var, Ardeşen’de var. Fındıklı yapınca mı suç?" diye konuştu.

Çervatoğlu, ilçede kamu kurumlarının ilçe başkanlığı tarafından baskı altında tutulduğunu ifade ederek şunları kaydetti: “Cumhurbaşkanımızın böyle bir şey yapacağını asla ve asla düşünmem. Bizim cumhurbaşkanımız, hemşerimiz ayrıca. Ben Cumhuriyet Halk Partisi belediye başkanıyım diye beni ayıracağını düşünmem asla ve asla böyle düşünmem. Ha ilçede bunu yaşıyor musunuz evet ilçede Adalet ve Kalkınma Partisi’nin siyasileri engeliyle karşılaşıyorum. Ama sayın cumhurbaşkanımızın hiçbir belediyede, ülkenin herhangi bir yerinde, hiçbir belediyeyi ayırarak cumhurbaşkanı çünkü beni her yerde temsil ediyor, bu ülkeyi temsil ediyor, bir ayrım içerisine gireceğini hiç düşünmüyorum. Milli Eğitimle de sıkıntı yaşadık. Biz ücretsiz kurs düzenlemek istedik ihtiyacımız yok dediler. Kreş açmak istiyoruz yok dediler. Çocuklarımız neden İngilizce, Almanca, Fransızca, Gürcüce öğrenmesin. Burada siyasiler devreye giriyor. Benim yorumum AKP İlçe Başkanlığı kurumlara baskı yapıyor anladığım kadarıyla. Siyasette böyle bir şey yok. Liyakatı işletmemiz lazım bizim. İ milli eğitim müdürlüğü, ilçe milli eğitim müdürlüğü veya birimlerin tamamı Fındıklı halkına hizmet için, Türkiye halkına hizmet için var siyasilere değil. Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı yanımda veya İYİ Parti başkanı yanımda. İktidar olsalar ve bunu yapsalar yine burada bu sohbetin aynısını onların yanında yaparım. Kendileri zaten böyle bir şey yapmaz çünkü felsefesinde yok ama bunu yaparım. Halka hizmet için var bu kurumlar, bunu oluşturan zaten halk. Fındıklı halkı, Rize halkı, Türkiye halkı bu kurumları oluşturur. Dolayısıyla ben yukardan doğru bir şeyin geldiğini düşünmüyorum, aşağıdakinin iktidarı kaybetmenin hırsından, hırçınlığından olduğunu düşünüyorum. Ben dünü unutmam, bugünü yaşarım, yarını örgütlerim.”

findikli-belediye-baskani-ercument-sahin-cervatoglu-(2).jpg

Kentte vatandaşların otopark sorununa karşı parkomat uygulamasını geçilmesi taleplerinin bulunduğunu kaydeden Çervatoğlu, bu kapsamda parkomat uygulamasına geçeceklerini ve 3 engelli işçi alımı yapacaklarını kaydederek, “Otopark sorunumuz var. Kentin caddelerini ve sokaklarını tek yön uygulamasıyla böldük ve bir şeridi otopark olarak belirledik. Yurttaşlarımızdan teklif geldi ‘parkomat yap gelir de elde edersin’ Biz de parkomata dönüştüreceğiz. Parkomat düşünmüyorduk ama sırf engelli kardeşlerimize istihdam sağlamak için 2 veya 3 engelli kardeşimizi burada istihdam edeceğiz.” dedi.

Kentte yapacakları hizmetlere engel olmamaları için AK Parti İlçe Başkanı Av. Serkan Ellialtı il bir heyet nezdinde görüştüklerini ve bu görüşmenin ardından engellemelerin artarak devam ettiğini iddia eden Çervatoğlu, “İlçemizde Adalet ve Kalkınma Partisinden belediye meclisi ve belediye başkanı olarak randevu istedik ve gittik, anlattık, bize engel çıkarmayın diye. Ne kadar destek gösterdiler süreç içerisine belli. Ondan sonra engellemelerin daha arttığını gördük. Bizim Fındıklı Danışma Kurulu diye bir danışma kurulumuz var. Fındıklı’da yaşayamayan akademisyenler, iş insanları, basın mensupları. Ankara, İstanbul, İzmir’de yaşayan Fındıklı dışındakilerle yılda iki kez bir araya geldiğimiz bir çalışma grubumuz, danışma grubumuz var. Onlarla toplantı yaptık bir de kendi partim olan Cumhuriyet Halk Partisi ve İYİ Parti ile Adalet ve Kalkınma Partisi ve MHP'ye çağrı yaptım. İlçede siyasi partilerin oluşturduğu başkan ve yanında ikişer kişinin geleceği bir danışma kurulu. İki ayda bir brifing verelim, belediye olarak birifing verelim ve eksikliklerimizi siyaseten eleştirin diye. Başka Fındıklı yok dedik. Kendi ilçe başkanımı aradım, İYİ Parti ilçe başkanını aradım, AKP İlçe Başkanını aradım, MHP İlçe Başkanımı aradım hepsi kabul etti. Salı günü toplantı vardı pazartesi günü çok önemli işim var dedi gelmedi Serkan bey. Serkan Bey gelmeyince MHP'de gelmedi. İYİ Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi geldi. 1 saate yakın sunum yaptım ve konuştuk. İttifak olduğumuz için değil. Orada söylediğimizde şu. Evet biz ittifak olduk, iktidar olduk değil şu anda belediye bağımsız. CHP'de eleştirecek, İYİ Parti’de eleştirecek beni, AKP’de eleştirecek beni ki doğruyu bulacağım. Aynı zamanda sahiplenecek sahiplenmesi gerektiği zaman. Bunu yaptık gelmediler temsilci de göndermediler.” şeklinde konuştu.

Samsun Sarp Demiryolu Projesinin hayata geçmesinden yana olduğunu kaydeden Başkan Çervatoğlu, konu hakkında şunları kaydetti: “Karayolu dışındaki bütün toplu ulaşımlarının daha doğru bir ulaşım modeli olduğuna inananlardanım. Demir yolu ve deniz yollarının olması gerekli .Çünkü karayollarındaki araç Türkiye'de üretilmiyor. Yakıt, benzin dediğimiz petrol Türkiye'de çıkmıyor. Uluslararası bağımlılığımız daha fazla ama demir yolu ve deniz yollarında bu bağımlılığı azaltabilecek projeler olduğunu, makro projeler olduğunu düşünüyorum. Samsun Sarp arası sıfır eğim neredeyse var olan bir yerde yapılırken sahil yolu madem bu kadar deniz dolduruldu o zaman düşünüp bu yapılmalıydı. Şimdi yapılabilir mi? Yapılabilir. Devlet olanakları ve yatırımları yapılırsa mutlaka yapılmalı. Hızlı tren olmalı. Konforlu ve rahat ulaşımdır. Bu toplu ulaşımdır. Hepimiz aracımıza binip bu yakıtı tüketiyoruz ve ulusal bağımlılığımız daha fazla oluyor kime emperyal tekellere. Dolayısıyla toplu ulaşım için toplu ulaşım kültürünü geliştirmemiz gerekiyor. Deniz yolu ve demir yolunun da bu ülkede en doğru ulaşım ağının olduğunu düşünenlerdenim. Karadeniz'de de bunun olması lazım. Hatta hatta İpek Yoluna bağlanması lazım. Batum’a geçmesi lazım demir yolunun. Batum ağıyla da İpek Yoluna kadar gidecek bir yol olması gerekiyor gerektiğini düşünenlerdenim”

Barış Pınarı Harekatı hakkındaki düşünceleri sorulan Çervatoğlu, “’Kurucu önderimiz derki: Ulus tehlikede değilse savaş cinayettir, Yurtta sulh cihanda sulh’ der. Elbette bize bir tehdit varsa, sınırlarımızı korumak için her türlü harekatı destekliyorum. Ama hiçbir askerimizin de burnu kanamadan bu hareketin tamamlanmasını istiyorum. Barış Pınarı Harekatı de bir zorunluluksa Cumhurbaşkanımız ve hükümet önderleri bunu yapmıştır. Zaten siyasi partiler de desteği vermiştir. Bu anlamda olması gereken şekliyle yapılmış. Nasıl bir görüşme yapıldı, sonuçları ne oldu? Şu anda bir veri olarak yok ortada. Geri çekilme dendi bir hat dendi izlediğim kadarıyla. Bize gelen bir veri yok. Bilmediğim için bir yorum yapmak mümkün değil ama ilk yorumum dediğim gibi bu bir zorunluluksa bu zorunluluğu zaten siyasilerimiz ve devlet büyüklerimiz partilerle birlikte yaptı, yerine getirdi. Ama hiçbir askerimizin burnu kanamadan geri dönmesini temenni ediyorum. Kaybettiğimiz askerlere, şehitlerimize de Allah'tan rahmet diliyorum, yaralı olanlara da şifa diliyorum.” şeklinde konuştu.

findikli-belediye-baskani-ercument-sahin-cervatoglu-basin-toplantisi-001.jpg

Öte yandan Fındıklı ilçesinde köylerinde yapılacak olan çöp depolama tesisini istemeyen Yeniköy sakinleri bölgeye çöp dökme olayına pankartla tepki gösterdi.

Belediye tarafından Yeniköy sınırlarında Karadeniz Sahil Yolu bitişiği ormanlık alanında oluşturulmak istenen çöp depolama alanına tepki gösteren Yeniköy sakinleri, köyün sahil alanı girişine “Köyümüzde Çöplük İstemiyoruz” yazılı pankart astı. Jandarma ekipleri ise projeye tepki gösteren vatandaşların herhangi bir olumsuzluğa sebep vermemesi için güvenlik önlemleri aldı.

rize’nin-findikli-ilcesinde-koylerinde-yapilacak-olan-cop-depolama-tesisini-istemeyen-yenikoy-sakinleri-olaya-pankartla-tepki-gosterdi-(3).jpgrize’nin-findikli-ilcesinde-koylerinde-yapilacak-olan-cop-depolama-tesisini-istemeyen-yenikoy-sakinleri-olaya-pankartla-tepki-gosterdi-(2).jpgrize’nin-findikli-ilcesinde-koylerinde-yapilacak-olan-cop-depolama-tesisini-istemeyen-yenikoy-sakinleri-olaya-pankartla-tepki-gosterdi-(1).jpgrize’nin-findikli-ilcesinde-koylerinde-yapilacak-olan-cop-depolama-tesisini-istemeyen-yenikoy-sakinleri-olaya-pankartla-tepki-gosterdi-(1)-001.jpg