Fındıklı Sümer Ortaokulu TÜBİTAK Yarışmasında Türkiye 3.'sü Oldu

Fındıklı Sümer Ortaokulu TÜBİTAK Yarışmasında Türkiye 3.'sü Oldu
TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen 13. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışmasında Fındıklı Sümer Ortaokulu, Türkiye üçüncüsü oldu.

13. TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasında Fındıklı Sümer Ortaokulu, “Mevsimlik Tarım Göçü Yaşayan Ailelerin Demografik Analizi” adlı projesi ile Elazığ’da yapılan Türkiye finallerinde Coğrafya alanında Türkiye üçüncüsü oldu.

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından ortaokul öğrenimine devam eden öğrencileri temel, sosyal ve uygulamalı bilim alanlarında araştırma yapmaya teşvik etmek, çalışmalarını yönlendirmek ve mevcut bilimsel çalışmalarının gelişimine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen ve farklı illerden 500 ortaokul öğrencisinin 180 projeyle katıldığı 13. TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasında Fındıklı Sümer Ortaokulu, “Mevsimlik Tarım Göçü Yaşayan Ailelerin Demografik Analizi” adlı projesi ile Coğrafya alanında Elazığ’da yapılan Türkiye finallerinde Türkiye üçüncüsü oldu.

Danışman öğretmenliğini Sümer Ortaokulu Sosyal Bilgiler Öğretmeni Yeşim Akyıldız’ın yaptığı 8. sınıf öğrencisi Emine Üresin’in sorumlu olduğu projede okul çevresinde bulunan diğer illerden mevsimlik olarak çalışmak amacı ile gelen ailelere ev ziyaretleri yapılarak göç konusu ile ilgili röportajlar yapıldı. Ailelerin memnuniyetleri, sorun ve şikâyetleri dinlendi. Mevsimlik göçün nedenleri ve göçün eğitim çağındaki çocuklar üzerindeki etkileri araştırıldı. Tüm bu araştırma ve veriler sunum haline getirilerek önce Erzurum ilinde yapılan bölge finallerinde sergilendi. Burada yapılan yarışmalarda proje Coğrafya alanında bölge birincisi oldu. Daha sonra, Adana, Ankara, Bursa, Erzurum, Konya, İstanbul Asya, İstanbul Avrupa, İzmir, Kayseri, Malatya, Samsun ve Van bölgelerinde dereceye giren projelerin Türkiye finalinin düzenlendiği Elazığ’da 22-26 Nisan 2019 tarihlerinde proje sergilenerek Türkiye üçüncülüğünü elde etti.

findikli-sumer-ortaokulu-tubitak-yarismasinda-turkiye-3.su-2.jpgfindikli-sumer-ortaokulu-tubitak-yarismasinda-turkiye-3.su-1.jpg