Fındıklı Yeşil Altın Gümüş Deniz Festivali Başladı

Fındıklı Yeşil Altın Gümüş Deniz Festivali Başladı
Rize’nin Fındıklı ilçesinde Yeşil Altın Gümüş Deniz Festivali Tahiroğlu Köprüsü’nde toplanan kalabalığın Hayati Aykut Parkı’na yürüyüşüyle başladı.

Rize’nin Fındıklı ilçesinde 4 gün sürecek olan Yeşil Altın Gümüş Deniz Festivali kortej yürüyüşüyle başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer ve Gazeteci Yazar İsmail Saymaz’ın da katılacağı festival, 18 Ağustos’ta sona erecek.

Üzerinde yöre kültürünü tanıtan canlandırmaların da yer aldığı araçlar eşliğinde kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Varış yeri Hayati Aykut Parkı olan kalabalık büyük bir coşkuyla parktaki yerini aldı. Kurulan açık sahnede açılış konuşmasını ilk olarak Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu yaptı. Sözlerine teşekkürlerle başlayan Çervatoğlu; “Bugünlerde medyada karşımıza Kaz Dağları çıkıyor. Altını birileri yerin altında arıyor. Bizim altınımız yeşil, yerin üstünde. Yerin altındaki altını istemiyoruz” dedi.

Çanakkale’de mücadele edenlere selam gönderen Çervatoğlu; “Gelin, ölüler altın takmaz yerin üstündeki yeşil altını koruyalım. Yer altındaki altınları çıkarmayalım, dursun orda” diyerek doğanın rant için talan edilmesine karşı tavrını ortaya koydu.

Fındıklı’da mecimiz var diyen Çervatoğlu: “Meci nedir? Dayanışmadır, kardeşliktir, barıştır, özgürlüktür. Meci nedir? Eşitliktir, kadının erkekle omuz omuza mücadele ettiği anlardır. Meci çocuklarımıza aktaracağımız kültürümüzdür. Bize unutturulmaya çalışılan kültürümüzdür” diyerek sözlerini noktaladı.

findikli-yesil-altin-gumus-deniz-festivali-kortej-yuruyusuyle-basladi.jpg

Daha sonra söz alan CHP İl Başkanı Saltuk Deniz; “İmece geleneğine, dayanışma geleneğine en çok sahip çıkan ve bunu göstererek Fındıklı’nın yaşam alanlarının yağma edilmesine izin vermeyen, derelerini koruyan Fındıklı’nın yiğit halkını saygıyla selamlıyorum” diyerek kalabalığa kısa bir konuşma yaptı. Ayrıca Yeşil Altın Gümüş Deniz Festivalinin kurucularından Eski Fındıklı Kaymakamı İsmail Maden, onur konuğu olarak açılış konuşmasını yapanlar arasında yer aldı.

Maden; “Bundan 38 yıl evvel Fındıklı’mızda Yeşil Altın Gümüş Deniz Festivali’ni başlattık. O günkü açılış konuşmamı bugün gibi hatırlıyorum. Ha deyip sırtımızı Fındıklı’mıza dayamışız. Fındıklı’mız en önde diye girmişiz bu horona. Horon çemberimiz ne kadar kalabalık olursa, sesimiz o kadar gür çıkar. Türkiye’nin sekiz ilinde dolaştım görevli olarak ama hiçbiri bende Fındıklı kadar iz bırakmadı. Sadece yeşilin bin tonu, temiz denizi, gümüş ırmakları değil beni cezbeden insanlarının hür iradeli olması. İradelerini hiç kimselere ipotek etmemesi” diyerek Fındıklılı iş adamlarının da Fındıklı’nın gelişmesi için daha fazla destek vermesi gerektiğini belirtti.

Ardından söz alan ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş; “Fındıklı’ya neşe gelmiş, Fındıklı’ya özgürlük gelmiş, Fındıklı’ya güzellik gelmiş, Fındıklı’ya eşitlik gelmiş, kardeşlik gelmiş, Fındıklı’ya Ercüment Şahin Çervatoğlu gelmiş diyerek Nazım Hikmet’in bir şiiri ile halkı selamladı. Daha sonra söz alan CHP İstanbul milletvekili Turan Aydoğan; “Tarihi bir ana tanıklık ediyorum çok mutluyum, farkındayım. Protokol selamlamayacağım çünkü biz başkanımla konuştuk protokolü tarihin çöpüne atan bir festival olsun bu” diyerek kalabalığı selamladı.

Yürüyüşe, CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, Hopa Belediye Başkanı Taner Ekmekçi, Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Çervatoğlu, CHP Rize İl Başkanı  Saltuk Deniz, CHP Rize Yerel Yönetim Komisyon Başkanı Selçuk Vatandaş, Fındıklı İlçe Başkanı Kadirhan Kadıoğlu, Rize Merkez İlçe Başkanı Necati Topaloğlu, İyidere İlçe Başkanı Ali Kavalcı, Kalkandere İlçe Başkanı Hızır Yıldırım ve ilçe yönetim kurulları ile vatandaşlar katıldı.

Konser, sanat, spor, düşünsel, yerel kültür ve çocuk başlıkları altında birçok etkinliğin düzenleneceği festival 18 Ağustos’ta sona erecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer 17 Ağustos’ta, Gazeteci Yazar İsmail Saymaz 16 Ağustos’ta festivale katılacak ve söyleşide bulunacak.

yesil-altin-gumus-deniz-festivali-basladi-(1).jpg