Fırsatçılar Ramazan'ı bekliyor

Fırsatçılar Ramazan'ı bekliyor
21 Ağustos tarihinde Ramazan Ayı başlayacak. Her yıl olduğu gibi fiyatlardaki zamlar Ramazan'a damgasını vuracak. İşte çarşı-pazarın hali…

Bilindiği üzere bu yıl Ramazan Ayı Yaz mevsiminin en sıcak Ayı olan Ağustos'a rast geldi. Global kriz Türkiye'yi etkisi altına aldığı gibiRize'de de etkisini sürdürüyor.

Ramazan bereketiyle gelir derler ya… Bizde bu söze istinaden çarşı-pazar bir gezelim dedik. Gezelim diyoruz, çünkü tüketicinin alacak hali yok.

FİYATLAR DÜŞÜYOR
Rize'de Sebze halinde sebze- meyve tezgahına bir bakalım diyoruz. Ramazan zammı var mı diyoruz, “Ne zammı fiyatlar aşağı çekiliyor”, 1,5 TL'ye satılan biber, patlıcan, fasulye şimdi ise 1 TL'ye satılıyor” diyor.

TAVUĞA 17 KALA ZAMMI
Şimdi ise süt mamulleri tezgahındayız. Tavuğa bugün zam geldiğini daha önceki haberimizde açıklamıştık ama… Satıcı “denildiği gibi %20 zam yok” diyor. “%5 oranında bir zam yapıldı, dolayısıyla yumurta fiyatına da zam yapılmış oldu” diyor. Peki ya peynir. Kış mevsiminden bu yana ilk defa zam yiyen peynirin fiyatı 1 TL arttı.

BALIK SEVİNDİRİYOR
Ramazan sofralarında son dönemlerde az rastlanır olan balık… Balık fiyatlarında bu ramazan zam yok. Artık balık da Ramazan sofralarını süsleyebilecek.

PEKİ YA KIRMIZI ET!
Ramazan güveçsiz olmaz. Ya güvece giren etin fiyatı ne olacak? Soruyoruz satıcıya nedir etin, kıymanın fiyatı?
Henüz bir zam uygulanmadığını belirten satıcı, Ticaret Odasına fiyatta artış yapılması talebinde bulunduklarını belirtiyor. Şimdilik kuşbaşı etin kilosu 18 TL, Kıymanın kilosu 16 TL olurken, Kemikli etin kilosu ise 14 TL olduğunu söylüyor.

İNSANIN MİDESİ RAMAZAN'DA PİDESİZ DOYAR MI?
Pide fiyatının Ramazan Ayı boyunca hangi fiyattan satılacağı henüz fırınlara bildirilmedi. Fırınlarda ise şu an küçük pide 1,5 TL'ye satılırken, büyük pide ise 2 TL'den satılıyor.

TOZ ŞEKERE ÇİFTE ZAM!
Toz şekere 2 zam birden yapıldı. %4+%6 olmak üzere şekere yapılan % 10'luk zam tatlı fiyatlarını da arttırdı. Şuan itibari ile çiğ kadayıf 7 TL'den satılırken, Baklava 13 TL, Tulumba 9 TL, Lokma 8 TL'den satılıyor. Geçmişten bugüne gelen meşhur açma Yufka ise 4 TL'den satışa sunuluyor.

Anlaşıldığı üzere bu yıl da Ramazan, zam ayı olacak. Üretici perişan, tüketici perişan. Yok mu ekonomiye çare bulan…