"Fırtına Rize İçin Şanstır"

"Fırtına Rize İçin Şanstır"
Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, ''Fırtına gibi bir vadiye sahip olmak büyük bir şanstır. Bu şansı iyi kullanmak zorundayız...

Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, ''Fırtına gibi bir vadiye sahip olmak büyük bir şanstır. Bu şansı iyi kullanmak zorundayız. Fırtına Vadisi'ni geleceğe daha iyi şartlarda devretmek en büyük görevimizdir'' dedi.

Rize'nin Ardeşen ve Çamlıhemşin ilçelerini birbirine bağlayan Fırtına Vadisi için havza yönetim planı çalışması yapıldığı bildirildi.

Rize Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Rize Valiliği başkanlığında, kamu kurumları, özel sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve Fırtına Havzasında yaşayan halkın temsilcilerinden oluşan ''Fırtına Vadisi Yönetim Planı Oluşturma, Yönetim ve Denetleme Kurulu''nun 2006 yılında oluşturulduğunu ve çalışmaların bu tarihten itibaren sürdüğü anımsatıldı.

3.20110223151824..jpg

Kurulun Fırtına Havzası'nda tarımdaki gübrelemenin toprak ve su kirliliği üzerindeki etkilerinin sonuçlarını değerlendirmek için Rize Valiliği toplantı salonunda bir araya geldiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: ''Üniversite görevlilerinin toprak ve su kirliliği üzerindeki raporu değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunun toprak ve suda asitliğin ve kirliliğin arttığı araştırmanın bir iki yıl daha devam etmesi gerektiği anlaşılmıştır. Gelinen noktada Fırtına Havzası doğal kaynaklarında kirliliğin azaltılması için çalışma yapılması katı-sıvı atık kontrolü ve kirliliğe tarım ve hayvancılık katkısının ölçülerek önlemlerin alınması kararlaştırılmıştır. Fırtına'da doğal HABITAT tahribatının azaltılması ve rehabilitasyonu, nehir yataklarının mevcut yapısının korunması, orman bölgelerinin mevcut durumunun korunması ve bozulan alanların rehabilitasyonu planlanmıştır.

1.20110223151233..jpg

Alpin çayır HABİTAT'larında mevcut durumun korunması, turizm faaliyetlerinin doğal kaynakların korunarak desteklemesi belirtilmiştir. Fırtına Havzasında mevcut yolların rehabilitasyonu ve alternatif ulaşım sisteminin geliştirilmesi, doğal kaynak yönetimi eğitimi ve ziyaretçi merkezi oluşturulması karara bağlanmıştır. Doğu Karadeniz Dağları'ndaki yaban hayatı türlerinin sağlıklı popülasyon büyüklüğüne erişmesi, tür izleme, büyük memeli türleri için rehabilitasyon merkezi oluşturulması konusunda katılımcılara bilgiler verilmiş, öneriler üzerinde çeşitli görüşlere yer verilmiştir.''

Fırtına Havzası'ndaki alan kullanımlarının doğal yapıya zarar vermeden, planlı bir şekilde gerçekleştirilmesi, orman, toprak, su ve çayırlar gibi kısıtlı olan doğal kaynakların gelecek kuşaklara da tahrip edilmeden aktarılması için sürdürülebilir ortak bir yönetim planı ve yapısı oluşturulmasının amaçlandığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: ''Alanda sayılan tüm sorunların, çatışmaların ve doğal kaynak tahribatının kısa süreli bir çalışmayla giderilmesi mümkün değildir. Ancak bu çalışma insanların ve farklı yönetsel birimlerin bir araya gelerek sorunları tartışması ve ortak çözüm geliştirilmesi için bir ortam yaratmıştır. Yapılan alan çalışması ve detaylı görüşmelerde, sulak alanlar, alpin çayırlar, orman eko-sistemleri ve türler üzerindeki baskı ve tehditler belirlenmiş, su kullanımı, ormancılık, yaylacılık, turizm ve altyapı açısından alan kullanım önerileri geliştirilmeye başlanmıştır.''

2.20110223151358..jpg

Açıklamada, toplantıda başkanlık yaptığı ifade edilen Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu'nun, ''Fırtına gibi bir vadiye sahip olmak büyük bir şanstır. Bu şansı iyi kullanmak zorundayız. Fırtına Vadisi'ni geleceğe bulduğundan daha iyi şartlarda devretmek en büyük görevimizdir'' sözlerine yer verildi.