Fırtına Vadisi'ne 2. Müjdeli Haber!

Fırtına Vadisi'ne 2. Müjdeli Haber!
Fırtına Vadisi'ne Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'dan sonra bir müjde de Rize Valisi Nurullah Çakır'dan geldi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın geçtiğimiz günlerde açıkladığı, Fırtına Vadisi'nde DOKAP kalkınma planları çerçevesinde gerçekleştirilecek 1 Milyon TL maliyetli 2014-2015 yılları arasında yapılacak olan kirlilik unsurları ve su kalite sınıfının belirlenerek Fırtına Vadisi'nde havzanın kirlilik durumunun araştırılması ve kirlilik kaynaklarının tespit edilerek alınması gereken tedbirlerin ortaya konulacağı proje dışında FırtınaVadisi’ne bir müjdeli haber de Rize Valiliği’nden geldi. Rize Valiliği’nin öncülüğünde başlatılan çalışma ile Doğu Karadeniz Bölgesinde ilk kez uygulanacak olan yeni nesil arıtma sistemi biyodisk yöntemi ileFırtına Vadisi’nin temizlenme projesi İstanbul Teknik Üniversitesi, Unilever, Lipton ve ENGY’nin destekleriyle gerçekleştirilecek.

Türkiye’de, enerjisini yenilenebilir enerjiden karşılayan, sürdürülebilir atıksu yönetiminde ilk olarak uygulanacak ve sürdürülebilir turizm projeleri ile çay tarımına olumlu katkı sağlayacak, Dünya mirası bölgeler listesinde yer alan Fırtına Vadisinin zengin biyoçeşitliliğinin muhafazasında olumlu katkı sağlayacak “Biyodisk Atıksu Arıtma Tesisi Projesi” ile ilgili toplantıların üçüncüsü Valilik Makamında gerçekleştirildi.

Rize Valisi Nurullah Çakır’ın Makamında gerçekleştirilen ve İstanbul Teknik Üniversitesi, Unilever, Lipton ve ENGY tarafından desteklenen “Biyodisk Atıksu Arıtma Tesisi Projesi” toplantısına, Prof.Dr. Orhan İnce ve ekibinin yanı sıra İl Özel İdaresi Genel Sekreteri ve Vali Yardımcısı Ümit Hüseyin Güney ve diğer yetkililer katıldı.

rize-firtina-vadisi,-yeni-nesil-aritma-sistemi,-biyodisk-yontemi-ile-temizlenecek.jpg

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde ilk kez uygulanacak arıtma tesisine ilişkin olarak Rize Valisi Nurullah Çakır yaptığı açıklamada; Karadeniz Bölgesine en uygun arıtma tekniği biyodisk yönteminin pilot uygulamasına ilişkin olarak bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Fırtına Vadisi ile diğer havzalarımızı ve özellikle turizm alanlarımızın bu arıtma sistemi ile muhafazasını planlıyoruz.  Sürdürülebilir turizm için önümüzdeki yıllarda bölgede kurulacak olan kayak tesisiyle birlikte, gelişmelere uygun bir sistem üzerinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bir dizi toplantı halinde devam edecek olan bu çalışmalarımızın, bu gün üçüncüsünü gerçekleştirdik. Önümüzdeki günlerde,  bu örnek uygulamanın Fırtına Vadisinin yanı sıra Ayder turizm alanı başta olmak üzere diğer havzalarda nasıl uygulanabileceği konusunda toplantılar yapacağız. Bu toplantılar sonucunda da, hangi kurum ve kuruluşların bu projeye destek vermeleri gerektiğini noktasında değerlendirmeler yapacağız” dedi.

Vali Çakır, ayrıca Doğu Karadeniz Bölgesinde ilk kez uygulanacak olan yeni nesil arıtma sistemi olarak öngörülen bu projede emeği geçen, başta İstanbul Teknik Üniversitesinden Prof.Dr.Orhan İnce ve ekibine, sponsorlara (Unilever, Lipton) ve ayrıca İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Hüseyin Güney ve mesai arkadaşlarına katkılarından dolayı teşekkür etti.

İLGİLİ HABERİMİZ

Fırtına Vadisi'ne 1 Milyon Tl'lik Yatırım