Fırtına Vadisine Baraj Güzel Olur

Fırtına Vadisine Baraj Güzel Olur
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, İlter'le Söz Sende programında Türkiye'nin çevre gündemini değerlendirdi ve çarpıcı açıklamalar yaptı..

Bakan Eroğlu Hidroelktrik santraller -kısa adlarıyla HES'lerin kesinlikle çevreye zarar vermediğini söyledi. Çevrecilerin kendisine “barajlar kralı” demesinden mutlu olduğunu anlattı:

“HES'leri, barajları, göletleri keyif için yapmıyoruz. HES'lerin yapılması bir ihtiyaçtan. Biz şehirlere ve tarıma su vermek istiyorak kışın yağan yağmuru biriktirmemiz lazım. Ben teşekkür ederim. Barajlar kralı olmaya niyetim yok ama çok baraj yaptığımız için söylüyorlar herhalde. Sulama olmadan ziraat olmaz. Hidroelektrik santraller bizim yerli kaynağımızdır, ucuzdur, çevrecidir.

Ülkemiz enerjisini dışarıdan temin etmektedir. Türkiye yurtdışına 35 milyar dolar döviz ödüyor. Bu sulardan enerji elde edelim 20 milyar dolar geri dönsün diyoruz. Tarihi eserler ve SİT alanlarına HES kurulmasına müsaade etmiyoruz.”

LOÇ VADİSİ

Bakan Eroğlu, Loç Vadisi'ndeki HES protestoları için ise: “Özellikle protestoların bir kısmı dışarıdan gelenler tarafından tahrik ediliyor. Efendim derenin suyu kuruyacak, sular zehirlenecek gibi lüzümsuz yanlış anlatımlar oluyor. HES'ler Türkiye için şarttır” dedi.

FIRTINA VADİSİ'NE BARAJ GÜZEL OLUR ...

Veysel Eroğlu Balçiçek İlter'in “Fırtına Vadisi'ne baraj yapılabilir mi?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

“Bana göre yapılması lazım. Baraj çevreyi tahrip etmez. Köye giden yol kadar bile.Çevreye güzellik veriyor. Uzungöl'de gölet olmasa önemli bir çevre merkezi olmazdı. HES'leri çevreci yapmak mümkün. Fırtına Vadisi'ne baraj yapılabilir ve çok da güzel olur. Orayı düzenleyecek taşkınlardan koruyacak yapıda olmalı. HES'lerden dolayı  dere asla kurumaz.

HASANKEYF'E NE OLACAK?  

Bakan Eroğlu programda Hasankeyf'le ilgili projelerini de anlattı. Bakan Eroğlu: “Hasankeyf'i Türkiye'nin en önemli cazibe merkezi haline getireceğiz. Tarihi eserleri koruyoruz. Artuklu Türkleri'nin önemli eserleri var. Eser tesbiti yapılıyor. Geri kalanları da yerinde koruyacağız. 125 milyon TL sadece kültürel varlıkların korunması için para ayırdık” dedi..

TARKAN'I SEVERİM...

Bakan Eroğlu Hasankeyf konusunda Tarkan'la aralarında yaşanan polemikle ilgili de ilginç bir açıklama yaptı. Bakan Eroğlu topu medyaya attı:

“Referandum süreciydi benim söylediğim sözü maalesef medya alladı pulladı. Sanatçılara karşıymışım gibi lanse ettiler. Ben Tarkan'ı severim güzel şarkılar söylüyor. Keşke bize de sorsaydı dedim. Sanatçıların hassasiyetinden memnunuz.Orada çok öenmli masraflar yapılacak mümkünse sanatçılar da fon hazırlasın.Baraj için değil, tarihi eserler için hassasiyetlerini ellerini cüzdanlarına atarak göstersinler diyorum. Yapılan barajın ömrü 500-600 yıl belki 1000 yıl... Genelde biz ekonomik hesap yaparken 50 yıl deriz. Ama bu yanlış anlaşılıyor. Ancak mesela Keban bakın bizim hesaplarımıza göre 500 yıl daha fonksiyon görecek.

ALLiNOİ'DE KAZILARIN DEVAMI İSTENİYOR..

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu Allianoi ile ilgili olarak ise şunları söyledi:

“Allionoi'yi koruyan biziz, eserleri ortaya çıkaran biziz sonra biz hedef tahtası haline geliyoruz. Burada baraj yapımı ve arkeolojik kazı devamlı sürmüş. Tam 7 yıl..Ben dedim ki kazı başkanına,, bakın biz barajı iki sene içinde tamamlayacağız ne yapılacaksa yapılsın bu işleri tamamlayalım. Burada sütunlar çıktı bir peri kızı çıktı bir de mozaik çıktı. Bunlar da Türkiye'nin heryerinde olan mozaikler. Projeyi yapıp koruma altına alınca su tutmaya hazır hale geldi. Niye protesto oluyor? Kazının devamını isteyen ülkenin gelişmesini engellemek isteyenler var.  7 buçuk trilyon destek yapmışız bunun kesilmesini istemiyorlar. Ama vatandaş su istiyor. Orası domates ihraç merkezi.