Fırtına Vadisinin Çığlığı!

Fırtına Vadisinin Çığlığı!
Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi Fırtına Vadisinde bir grup çevreci ''Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı''na ''çığlık'' atarak tepki gösterdi.

Fırtına Vadisi Girişim Sözcüsü Yakup Okumuşoğlu, bundan sonra konuşmayacaklarını, her gittikleri yere kurdun kuşun böceğin sesi ile karşılama yapacaklarını söyledi.

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde ''Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kan unu Tasarısı''na tepki mitingi düzenlendi. Mitinge Çamlıhemşin Belediye Başkanı İdris Lütfü Melek, Doğa Derneği Başkanı Güven Eken, Derelerin Kardeşliği Platformu Sözcüsü Ömer Şan, ile çevreciler ve yöre halkı katıldı. Çevreciler, İkizdere Vadisi Ayder yolu üzerinde pankartlar açarak ve sloganlar eşliğin yaklaşık yüz metere yürüdü. Daha sonra tarihi kemer köprü üzerine çıkarak protestolarını sürdürdü.

firtina-1.jpg

Burada açıklama yapan Okumuşoğlu, toplamda bin 760 HES projesinin 8 bin 800 metre uzunluğundaki dereler üzerinde kurulmak istendiğini belirtti.

Vadilerin yıkılmak istendiğini ve kendilerinin buna seyirci kalınmasını istediğini savunan Okumuşoğlu, ''Bunu böyle zannedenlere sesleniyoruz, Ey MÜSİAD, TÜSİAD, HESİAD siz ancak paranına hükmedersiniz, uşaklarınıza hükmedersiniz, yaşama hükmedemezsiniz. Tasarısı bozuk kanununuzu çıkartırsınız ama yaşamı aradan çıkartamazsınız. Söz konusu tasarı ile sularımızın, ormanlarımızın, dağlarımızın, ancak kağıt üzerinde sahibi olabilirsiniz. Yaşamın sahibi biziz ve asla siza vermeyeceğiz'' dedi

Bugüne kadar kendilerine kötü niyetli denildiğini ve sustuklarını kaydeden Okumuoğlu, ''Artık susmayacağız. Yaşamı soykırıma uğratan icatlarınız canımıza tak etti. Biz vadileri savundukça, siz yıkımı savundunuz. Biz hak dedikçe bizi vatan haini ilan ettiniz. Yaşamı savunmak vatan hainliği ise bizler vatan hainiyiz. Vatan haini olmaya devam edeceğiz'' diye konuştu

firtina-2.jpg

Artık sözün bittiği yerde olduklarını vurgulayan Okumuşoğlu, şöyle devam etti:

''Bundan sonra siz yaşamın kendisi ile yüzleşeceksiniz. Bundan sonra artık konuşmayacağız, sizi her gittiğiniz yerde kurdun kuşun böceğin sesi ile karşılayacağız. Size artık insan icadı seslerle seslenmeyeceğiz.''

Konuşmanın ardından Okumuşoğlu ve çevreciler çığlık atarak tepkilerini dile getirdi. Bu arada bölgenin sit alanı ilan edilmesinin ardından mağdur olduklarını iddia eden bazı vatandaşlar çevrecilere tepki göstererek yuhaladı. Çevreciler buna alkışlayarak tepki gösterdi.

Çamlıhemşin AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Osman Haşimoğlu, araya girerek olayların büyümesini engelleyerek vatandaşları sakinleştirdi.

Sit alanı mağdurları adına açıklama yapan Hasan Uzun, şunları söyledi:

''Evimizi onardığımız için mahkemelik oldum. Beş yıl ile yargılanıyorum. Mezar yeri bile kazamıyoruz. Babamızın tarlasını kullanamıyoruz. Buralı olmayan, yılda sadece bir ya buraya gelen yöre halkı bizim içinde bulunduğumuz durumu bilmeden tepki göstertiyorlar. siz alanı hepimiz mağdur etti.''

Çevreciler geldikleri yoldan yöresel türkü seslendirerek geri döndü. Eylemlerini başladıkları yerde olaysız şekilde bitirdi.