Frene basmak işe yaramayacak

Frene basmak işe yaramayacak
Trafikte yeni dönem başladı. Sürati ölçen kameraya yaklaşınca frene basan, daha sonra da hız yapan şoförün iki kamera arasındaki ortalanama hızı belirlenip ceza kesiliyor.

Trafikte uygulanan ve hız yapan sürücüleri kamera aracılığı ile tespit edip ceza yazan sistem ‘’Uyanık şoförleri’’ faka bastırdı. Sürati ölçen kameraya yaklaşınca frene basan, daha sonra da sürat yapan şoförün, iki kamera arasındaki ortalama hızı belirlenip ceza kesilmeye başlandı. Böylelikle kameraya yaklaşırken süratini azaltan ve hız sınırı altına düşen sürücülerin taktiği işe yaramayacak.

KGYS adı verilen Kent Güvenlik Yönetim Sisteminde, birçok şehirdeki karayollarına kameralar konuldu. Bu kameralar aracılığı ile şehir içi yollarda sürat yapan sürücüler belirlenerek, otomatik olarak fotoğrafları çekiliyor ve hız sınırını aşanların adreslerine, ceza tutanakları gönderiliyor.

Hız yapıp, yakalanmamak isteyen sürücüler ise kameraların bulunduğu bölgelere yaklaşırken süratini düşürüyor ve 70 kilometre hız sınırının altına düşüyor. Ancak sistem, artık ilk kamera önünden düşük hızda geçen aracın süratini belirleyip, ikinci kameralı kavşağa kadar ulaştığı hız limitini de kaydetmeye başladı. Böylelikle iki kamera arasındaki ortalama hızı saptıyor ve hız limitini aşan sürücü kameranın önünden yavaş geçse bile cezadan kurtulamıyor.

kgys.jpg