Gazeteci Karafazlı’ya Destek!

Gazeteci Karafazlı’ya Destek!
Polisin düzenlediği bir operasyonla "organize suç örgütü kurmak ve yönetmek" iddiasıyla gözaltına alınıp tutuklanan muhalif gazeteci Gençağa Karafazlı yaklaşık 10 aydır ...

Polisin düzenlediği bir operasyonla "organize suç örgütü kurmak ve yönetmek" iddiasıyla gözaltına alınıp tutuklanan muhalif gazeteci Gençağa Karafazlı yaklaşık 10 aydır hakim karşısına çıkarılmamasına tepkiler büyüyor.

“Organize suç örgütü kurmak ve yönetmek” iddiasıyla tutuklanan muhalif gazeteci Gençağa Karafazlı yaklaşık 10 aydır önüne çıkarılmadı. Karafazlı’nın 10 ay gibi bir süredir yargı önüne çıkarılmamasına bir çok siyasi parti ve sivil toplum örgütleri tepki gösterirken son olarak İnsan Hakları Derneği düzenlediği bir basın açıklamasıyla, Karafazlı’ya uygulanan bu hukuksuzluğun bir an önce giderilmesi gerektiği belirtildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Trabzon şubesinde düzenlenen basın açıklamasında İHD Trabzon şube başkanı Günay Asım Yolsal, şube üyeleri Ulvi Bacıoğlu, Mehmet Güven, Orhan Şanlı, Seyfettin Arslan, Enver Bulut, eski İHD Trabzon şube başkanı Gültekin Yücesan, İHD temsilcisi ve Gençağa Karafazlı’nın eşi Günay Karafazlı’nın yanı sıra çok sayıda gazeteci katıldı.

İHD Trabzon şube başkanı G. Adım Yolsal yaptığı açıklamada, bugün basın mensubu arkadaşımız ve İnsan Hakları Derneği üyemiz ve insan hakları savunucusu gazeteci Gençağa Karafazlı’nın mağduriyeti nedeniyle bir araya geldiklerini belirtti.

Suçu Nedir?

Yolsal açıklamasında; “Gazeteci –Yazar İnsan Hakları Savunucusu Gençağa Karafazlı bilindiği üzere 18.06.2009 tarihinde Rize Sulh Ceza Mahkemesinin tutuklama müzekkeresi ile tutuklanmış ve halen Kalkandere cezaevinde yatmaktadır. Genağa Karafazlı’ya isnat edilen suç ailesi tarafından bilinmesi, hangi suçtan yargılandığı kamuoyu ile paylaşılması, hem kişi hak ve özgürlükleri açısından hem de kamuoyunu aydınlatma açısından  son derece önemlidir.

Yaşananlar Düşündürücü!

Bu tutuklama süreci devam ederken Gazeteci ve İnsan Hakları savunucusu  arkadaşımız Gençağa Karafazlı’nın dosyası 12 Aralık 2009 tarihinde T.C.K 250 yetkili Cumhuriyet  Savcılığına sevk edilmiş ve halen daha mahkemeye çıkarılmayı ve yargılanmayı beklemektedir. Biz insan hakları savunucuları olarak, hukukun işleyişine ve Türkiye’de hukuk devletinin işlemesi için verdiğimiz mücadeleler kamuoyunca bilinmektedir.Buna rağmen İnsan Hakları savunucusu olan bir arkadaşımızın yaklaşık 10 aydan beri neyle suçlandığı bile bildirilmeden  cezaevinde tutuklu bulundurulması, yargılama sürecinin daha ne kadar süreceği bilinmeden beklenmesi, hukuk devleti ve adil yargılanma ilkesini  zedeleyeceği gibi, arkadaşımızın konumu göz önüne alındığında bütün bu yaşananlar düşündürücüdür” dedi.

Tutuksuz Yargılansın!

Türkiye’de bir çok davada olduğu gibi arkadaşımız Gençağa Karafazlı’nın yargılanma sürecinin bu kadar uzun sürmesi, mağduriyeti artırdığı gibi adil yargılamayı da etkilediğini belirten Yolsal; Biz İnsan Hakları Derneği olarak yargılama sürecinde usul yönünden dikkat edilmesi gereken hususlar olduğu düşüncesindeyiz. Bunun yanı sıra Gençağa Karafazlı arkadaşımız gazeteci olduğu herkes tarafından bilinmektedir.Bu durumda arkadaşımızın  tutuksuz yargılanması mümkün olabileceğinin  göz önünde bulundurulmasının, mağduriyetin giderilmesi açısından önemli olabileceğini düşünmekteyiz.

Gelinen aşamada iddianame hazırlanmadan söyleyecek fazla bir sözümüz olmasa da arkadaşımızın  şüpheli olarak göz altına alınması ve bugüne kadar cezaevinde yatması bizleri tereddüde düşürmektedir. Sonuç olarak bizler, İnsan Hakları savunucuları olarak yargılamanın adil ve hızlı bir şekilde yapılması ve mağduriyetin giderilmesi tutuklamanın ceza haline dönüştürülmemesini  insan hakları hukuku açısından önemli görmekteyiz” dedi.

Haber:Musa Yazıcı