Genç Mucitlerden Büyük Buluşlar

Genç Mucitlerden Büyük Buluşlar
Yaşar Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri akıllı ve düşük maliyetli çözümler üretti, bilim ve teknoloji dünyasına...

Yaşar Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri akıllı ve düşük maliyetli çözümler üretti, bilim ve teknoloji dünyasına yeni projeleriyle yeni bir soluk getirdi. 4. sınıf öğrencileri öncelikle otoparklarda kullanılan otomatik geçiş sistemini (OGS) yeniden tasarladı. Bu yöntemle OGS sistemi yüzde 90 daha az maliyetle üretilirken, ayrıca giyilebilir EKG mikroçipiyle de akıllı telefon üzerinden kalp ritimlerinin izlenmesine olanak sağlandı. Son olarak kişinin güzergâhını takip ederek önünü aydınlatan hava aracı (drone) ise, arama kurtarma operasyonlarına yeni bir kolaylık getiriyor.

Yerelleştirilen sistemler ile ülkeye katma değer sağlayan ve sağlık açısından riskleri en aza indirgemenin hedeflendiği projelerin ayrıntıları ise şöyle:

OTOPARK KULLANILAN OGS DAHA UCUZ

Ahmet Kaan Şanal ve Deniz Akgün'in ortaya çıkardığı bu sistem mevcut olarak otoparklarda kullanılan sistemin benzeri olarak üretildi. Burada en büyük fark ise bu sisteminin yerlileştirilerek üretilmesi. Bazı firmalar tarafından yaklaşık 1000 dolar civarında fiyat biçilen bu sistem öğrenciler tarafından sadece 100 dolara mal edildi. Ekonomik olmasının yanı sıra piyasada kullanılan sistemlerin birçoğunda, araçların aynı anda geçmesi, yoldan geçen herhangi bir aracın etiketinin okunması, istenilen mesafede bariyerin açıp kapatma yapamaması gibi sorunlar da tasarlanan ürün ile ortadan kaldırılacak.

AKILLI TELEFON İLE KALP RİTMİ TAKİP EDİLEBİLECEK

Kaan Kocaay ve Vural Erarslan'ın geliştirdiği projede giyilebilir bir kalp atış gözlemcisinin tasarımı ve uygulamasının yapılması amaçlandı. Hali hazırda var olan hastane EKG sistemlerindeki kablo yığınını ortadan kaldırması ve kullanılan mikroçip aracığıyla alının bilgilerin akıllı telefonda görüntülenmesi hedeflendi. Proje sonucunda herkese kolayca uygulanabilir mobil bir kalp atış izleyicisinin sağlanması ayrıca hastaların yaşam kalitesinin artırılırken, kritik durumlarda riskin ortadan kaldırılması temel çerçeveyi oluşturdu.

ARAMA KURTARMALARDA KULLANILACAK KİŞİYİ TAKİP EDEN DRONE

Cüneyt Özgün ile Ogün Levent'in projesiyle gece yapılan arama kurtarma çalışmalarına kolaylık sağlanması hedeflendi. Öğrenciler tarafından yapılan yazılım ve kullanılan mikroçipler yardımıyla hava aracı (drone) bağlı bulunduğu kişiyi belli bir yükseklik ve uzaklıktan takip edecek. Arama kurtarma çalışması yapan kişiyi yapılan yazılım sayesinde takip eden hava aracı aynı zamanda üzerindeki aydınlatma sistemiyle çalışmaları kolaylaştıracak."

Genç Mucitlerden Büyük Buluşlar

Genç Mucitlerden Büyük Buluşlar

Kaynak:IHA