Gençlere "Evlilik Öncesi Eğitim" verilecek

Gençlere "Evlilik Öncesi Eğitim" verilecek
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, verilen boşanma kararlarının sadece aileleri değil toplumu da etkilediğini belirterek, sorun çözmek için sihirli bir kelimenin birçok ailenin derdine derman olabileceğini söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Türkiye Belediyeler Birliği tarafından hatırlanan 'Evlilik Öncesi Eğitim Programı-Eğiticilerin Eğitimi' seminerinin açılışına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin de katıldı.

Seminerin açılışında konuşan Şahin, bakanlığının yaptığı en önemli işlerden birinin evlilik öncesi eğitimler olduğunu vurguladı. Evlilikte karşılaşılan sorunların çözümünde, bu konudaki eğitimin önemli olduğunu vurgulayan Şahin, proje kapsamında yılsonu itibarıyla bütün illerde eğitici eğitimlerinin tamamlanacağını açıkladı. Şahin, bunun ardından nikah için belediyelere başvuran çiftlerin evlilik eğitimi alabileceklerini söyledi.

Evliliğin henüz başında karşılaşılan bir sorun karşısında, 'Eyvah ben yanlış biriyle mi evlendim' diyerek çok hızlı verilen boşanma kararlarının, sadece çiftleri değil yakın çevrelerini, diğer aile fertlerini ve toplumu da etkilediğini ifade eden Şahin, evliliğin bireysel ve toplumsal bir uzlaşma, sözleşme olduğunu, tek başına 'ben bitirdim' denildiğinde sadece iki kişinin zarar görmediğini, topluma çarpan etkisiyle önemli zararlar verdiğini vurguladı.

Parçalanmış ailelerde sorunların azalmadığını, pek çok sorunun daha da artarak devam ettiğini anlatan Şahin, "Bu nedenle evlilikte doğru kararların verilmesi için çeşitli araştırmalar yapıyoruz. Evlilikte sorumluluk almamak ve eşler arasındaki iletişimsizlik büyük aile facialarına neden oluyor. Boş zamanlarını kullanmada, çocuklarla ilgili süreçte, ailedeki paranın iyi yönetilmemesi halinde önemli sorun alanlarının oluştuğunu görüyoruz. Özellikle bilgi ve iletişim çağında internetin, televizyonun, medyanın olumlu etkileriyle beraber olumsuz etkilerinin de aileyi çok ciddi etkilediğini görüyoruz. O nedenle çiftlere sorunları nasıl çözeceklerini anlatmaya çalışacağız" şeklinde konuştu.

Ehliyet almak için bile uzun süre eğitim verildiğine işaret eden Şahin, evlilik öncesinde de eğitimin önemli olduğuna vurgu yaptı. İş hayatında, arkadaş ilişkilerinde başarılı olan insanların, genellikle mutlu bir aile hayatı olduğunu ifade eden Şahin, sabah kapıyı kapatıp işe çıktığı zaman huzurlu ve mutlu olan insanların iş hayatına kendisini daha iyi verdiğini, çok daha verimli olduğunu belirtti.

Çiftlere evlilik öncesi eğitim verecek eğitici adaylarına da seslenen Şahin, sorun çözmek için kullanılan küçücük bir sihirli kelimenin birçok ailenin derdine derman olduğu bilinci ve şuuruyla hareket etmelerini istedi. Sistemin, ailelerin çok hızlı şekilde boşanmasına imkan verdiğini belirten Şahin, bunun için aile ombudsmanlığını sistemini hayata geçirmeye çalıştıklarını ifade etti.

Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürü Ömer Bozoğlu ise evlilik öncesi eğitici eğitimlerinin İstanbul, Erzurum ve Van'daki bölge toplantılarının ardından Ankara'da yapıldığını belirterek, nikah başvurusu yapan çiftlerin bu eğitimleri belediyeler, il sağlık müdürlükleri ya da bakanlığın il müdürlükleri aracılığıyla alabileceklerini anlattı.