Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Sel Bölgesinde İncelemede Bulundu

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Sel Bölgesinde İncelemede Bulundu
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Hemşin ilçesinde selden zarar gören yolları ve dere içerisindeki bentleri inceledi.

Beraberindeki AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Vali Erdoğan Bektaş ve Ak Parti Rize İl Başkanı Muhammed Avcı ile birlikte Hemşin ilçesine gelen Bakan Bak, selden zarar gören yolları ve dere içerisindeki bentleri inceleyerek değerlendirmelerde bulundu. Hemşin Deresi kenarında yetkililerden çalışmalara ilişkin bilgi alan Bak, Rize'nin büyük bir afetle karşı karşıya kaldığını belirterek, kentin son iki yılda da afet yaşadığını söyledi.

osman-askin-bak-rizede-sel-bolgesinde-1-001.jpg

Selden zarar gören hemşehrilerine "Geçmiş olsun" dileklerini ileten Bakan Bak "Çayeli ilçesindeki Kaptanpaşa ve Gürpınar mahallelerinde bir evin çökmesi neticesinde hayatını kaybeden çok değerli hemşerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Annesi de yaralanmış. Tabiki de metrekareye çok yoğun yağış düşünce büyük bir afetle karşı karşıya kaldık. Bugün Hemşin ilçesindeki durumu tespit için geldik. Rize’mizde geçen yılda bir afet yaşamıştık. Mevsim normalleri dışında ve çok yoğun yağışlar. Metrekareye 150 kilogram yağış düştü. Bu yağış sonrası Hemşin ilçesinde yaşanan olayı Kaymakam bey anlattığında gerçekten büyük bir faciayı atlattığımızı görüyoruz. DSİ yetkililerimizle dört gün önce Rize'deydik ve 16 ıslah projesinin açılışını yaptık. Bu tahkimatların yapılması faciaları önledi. Tahkimatların ortaya koyduğu direnci görüyoruz. Ama o tahkimatlara rağmen su bazı tahkimatları da alıp götürmüş." dedi.

osman-askin-bak-rize-hemsinde-sel-bolgesinde-(3).jpg

Heyelan dolayısıyla bir can kaybının yaşandığını anımsatan Bak, "Can kaybı bizi çok üzdü. Kaptanpaşa ve Gürpınar'da bazı evlerde hasar var. Oraya ulaşmaya çalışıyoruz ve yolun birinci engeli aşıldı. İkinci engeli aşmak için ekipler yoğun çalışıyor. Bu gece çalışmayı tamamlamak için uğraşıyorlar. Sayın Cumhurbaşkanımıza bilgi verdik. Sel sonrası durumu değerlendiriyoruz. Rize'de DSİ'nin yaptığı yatırımların çok daha hızlı bir şekilde vücut bulması gerekiyor. Kaynaktan itibaren bunların tamamlanması gerekiyor." diye konuştu.

osman-askin-bak-rizede-sel-bolgesinde-001.jpg

Bak, vatandaşlara uyarıda bulunarak, "Hemşehrilerimizin dikkat etmesi gereken bir husus da dere yataklarına ev yapmamaları. Yamaçlara ve toprağın kayacağı noktalara ev yapılmamalı çünkü, alınan yağış neticesinde toprak suya doyuyor ve kayıyor. Tüm vatandaşlarımızın çok dikkatli olması gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

AFAD'dan sorumlu Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ ile görüştüğünü dile getiren Bak, "Gerekli yardımlar gelecek ve çalışmalar hızla devam edecek." dedi.

osman-askin-bak-rize-hemsinde-sel-bolgesinde-(7).jpg

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Rize'nin çok büyük bir afetle karşılaştığını söyledi.

Hasarın büyük olduğunun altını çizen Yazıcı,  "Hasar büyük. Bu biraz da bölgenin yapısal özelliğinden kaynaklanıyor ama her ne olursa olsun dere yataklarını ıslah ediyoruz. Bunun yanında hemşehrilerimizin dere yatakları etrafında faaliyette bulunacak durumlarda daha dikkatli olmaları gerekiyor. Vatandaşların kullanımından kaynaklı bir afet olduğunu elbette ifade etmiyorum. Bunu kestirmek mümkün değil." dedi.

osman-askin-bak-rize-hemsinde-sel-bolgesinde-(8).jpg

Yazıcı, hasar tespit çalışmasına başladığına dikkati çekerek, "Hasarları hükümetimiz kısa zamanda gündemine alıp giderecektir. İnşallah onarıma geçeceğiz. Üzüntümüz bir can kaybının olması. Kara yolu ile ulaşım olmayınca helikopter yardımıyla yaralımızı bölgeden aldık." diye konuştu.

Kara yolu ile Kaptanpaşa vadisine ulaşmanın mümkün olmadığını belirten Yazıcı, bu nedenle bölgede incelemeye yarın devam edeceklerini bildirdi.

osman-askin-bak-rize-hemsinde-sel-bolgesinde-(1).jpgosman-askin-bak-rize-hemsinde-sel-bolgesinde-(2).jpgosman-askin-bak-rize-hemsinde-sel-bolgesinde-(4).jpg

osman-askin-bak-rize-hemsinde-sel-bolgesinde-(5).jpgosman-askin-bak-rize-hemsinde-sel-bolgesinde-(6).jpgosman-askin-bak-rize-hemsinde-sel-bolgesinde-(9).jpg