Genelkurmay: İçimizde ABD'li ajan var

Genelkurmay: İçimizde ABD'li ajan var
Genelkurmay Başkanlığı'nın İçişleri Bakanlığı'na 'çok gizli' ibareli ve kriptolu yazı gönderdiği ve Türkiye'de görev yapan ABD'li ajanlara karşı polisin uyarılmasının istediği iddia edildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'de ABD Başkanı Barack Obama ile bir araya geldiği günlerde, Genelkurmay Başkanlığı'nın İçişleri Bakanlığı'na 'çok gizli' ibareli ve kriptolu yazı gönderildiği ve Türkiye'de görev yapan ABD'li ajanlara karşı polisin uyarılmasının istendiği öğrenildi.

Genelkurmay Başkanlığı'nın endişesinin dile getirildiği yazıda, Türkiye'deki üslerde görevli ABD askerlerinin denetiminden sorumlu olan, ABD Hava Kuvvetleri Özel Tahkikat Bürosu (AFOSİ)'nin elemanlarının, görevlerinin dışına çıktığı kaydedildi. Genelkurmay Başkanlığı yazısında, polisin gerekli izinler alınmadan AFOSİ personeli ile temas kurmaması önemle istedi. Yazıda, AFOSİ personelinin görev ve sorumluluk alanının ABD askeri personelinin faaliyetlerinin takip edilmesiyle sınırlı olduğunun altı çizildi.

Genelkurmay Başkanlığı, Nisan 2009'da ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyareti öncesinde de aynı uyarıyı yapmıştı. Yazıda Türkiye'de görevli ABD'li görevlilerin özellikle yerel belediye yöneticileriyle bir araya geldiklerine dikkat çekmişti. Bakanlık olası kriz çıkabileceğini göz önüne alarak Obama'nın Türkiye'den ayrılmasının ardından 81 ili uyarmıştı.

SABIKASI ÇOK

AFOSİ'nin görev dışında faaliyet yaptığına yönelik iddialar 2004 yılında da gündeme gelmişti. ABD'li görevlilerin yetki sınırlarını aşarak Türkiye'nin değişik bölgelerinde kimlik araştırması yaptığı, bilgi topladığı, üst düzey kamu görevlileri ve vatandaşlarla görüşmelerde bulunduğu kaydedilmişti.