Gıda İş: Dayatılmak İstenen Kölelik!.. Bakanın Protesto Edilmesi Uygun Olmadı

Gıda İş: Dayatılmak İstenen Kölelik!.. Bakanın Protesto Edilmesi Uygun Olmadı
DİSK'e bağlı Gıda-İş Sendikasının Rize'de düzenlediği basın toplantısında, Hükümetin, işçinin kıdem tazminatını fona devretme girişimi sert bir dille eleştirildi.

Yapılan açıklamada, işçinin tek güvencesi olan kıdem tazminatına dokunulması halinde Genel Grev kararı alınacağı belirtildi. Aynı toplantıda Gıda-İş Genel Sekreteri Levent Gökçek’e “12 Şubat’ta gerçekleşen DİSK’in Genel Kurulunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaretler edilmesi ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun protesto edilmesi dolayısıyla salonu terk etmesini nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusu da yöneltildi. Gökçek, Çalışma Bakanının oraya hiç davet edilmemesi taraftarı olduklarını ifade ederek protestonun uygun olmadığını ve protestoyu yanlış bulduklarını kaydetti.

Gıda-İş Genel Sekreteri Levent Gökçek'in katıldığı toplantıda basın bildirisini Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Onur Uygur okudu. Sermayenin çıkarları doğrultusunda Hükümetin emeğe dönük saldırılarını artırdığı belirtilen açıklamada, "Asgari Geçim İndirimi (AGİ) içine yedirilmiş açlık sınırının altında kalan asgari ücret zammı, kıdem tazminatımızın fona devredilerek gasp edilmek istenmesi, özel istihdam büroları adı altında modern kölelik dayatması, taşeronun yaygınlaştırılması ve hızla artarak devam eden iş cinayetleri... Görüyoruz ki, işçi sınıfımızın elinde kalan son haklar da elinden alınarak kölece çalışma dayatılmaktadır." denildi.

gida-is-sendikasi-rize-toplantisi.jpg

GENEL GREVE GİDERİZ

Patronları temsil eden Hükümetin "işçilerin yüzde 86'sı kıdem tazminatı alamıyor" propagandasıyla işçilerin iş güvencesi olan kıdem tazminatına gözünü diktiği ifade edilen açıklamada şöyle denildi: "Bu söylenen gerçekliği kesinlikle yansıtmamaktadır. Yüzbinlerce işçi arkadaşımız açılan davalar sonucu alınterinin karşılığı olan kıdem tazminatlarını almıştır. Keza, bu son saldırıyla birlikte hükümet kıdem tazminatının hak ediş koşulunu emeklilik ve ölüm haline indirgeyerek kısıtlamaya çalışmaktadır. Kıdem tazminatlarımız bir yardım değil, biz emekçilerin hakkıdır. Bizler kıdem tazminatı için zaten peşinen alınterimizi dökmekteyiz. Buradan sermaye temsilcilerine sesleniyoruz; yasada yapacağınız ufak bir değişiklik ile 1 yılın altında çalışmış olan işçi kardeşlerimize de kıdem tazminatından yararlanma hakkı getirin. Zaten patronların iki dudağı arasında olan iş güvencemiz karşısında, kıdem tazminatı bizler için bir iş güvencesidir. Dokundurtmayacağız ve 'Genel Grev Genel Direniş' mücadelesini bütün fabrikalarda öreceğiz." 

onur-uygur.jpg

BAKANIN DAVET EDİLMEMESİ TARAFTARIYDIK, PROTESTO UYGUN OLMADI

Gıda İş olarak Genel Kurul değerlendirmesini yaptıklarını ifade eden Gıda-İş Genel Sekreteri Levent Gökçek, sorulan soru üzerine Genel Kurulda yaşanan protesto ile Bakan Soylu’nun salonu terk etmesini değerlendirirken, “Biz, sermayenin emeğe dönük saldırılarının en yoğun yaşandığı dönemde bir Çalışma Bakanının oraya hiç davet edilmemesi taraftarıydık. Çalışma Bakanı veya bundan önceki hükümetler döneminde Türkiye işçi sınıfının insanca yaşama ve insanca çalışma talepleri hep bastırıldı ve hep geriye gitti. Ama şu var eğer oraya davet edildiyse o konuşmayı yapmalıydı. O protestoyu biz yanlış buluyoruz. Çıkıp orada kıdem tazminatına saldırılarını, orada pembe tablo çizecekti muhtemelen ama oradaki saldırılarını anlatsaydı biz de dinleseydik ona karşılık sayın genel başkanımız Kani Bey veya diğer uzman arkadaşlarımızın çıktı hayır siz böyle demiyorsunuz böyle değildir böyle diyorsunuz ama işin aslı bu değildir kıdem tazminatında şunu yapmak istiyoruz demesini biz doğru buluyoruz. O salona girer girmez protesto yanlış oldu. Gıda İş olarak değerlendirmemiz budur. Gelseydi sözünü söyleseydi ha şu değildi dediğimiz zaman şunun altını çiziyorum yani bakan protesto edilemez veya devletin herhangi bir yetkilisi protesto edilemez meselesi değil. Bir sendikanın görevi A partili olsun, B partili olsun, C partili olsun eğer emeğe dönük bir saldırı varsa onu protesto eder. Bunun bir usulü vardır. Oraya gelir gelmez atılan sloganlarla salondan çıkarılması uygun olmadı. Keşke gelseydi konuşturulsaydı, söyleyeceklerini söyleseydi, söyledikten sonra protesto yapılabilirdi. İşte ‘Kıdem tazminatımıza dokunulmasın’, ‘Genel grev, genel direniş’, işçi sınıfının talepleri etrafında bakan yine protesto edilebilirdi. İşçi sınıfın talepleri doğrultusunda protesto edilebilirdi. Ve o salona geldiği zaman konuşmasını yapardı yapmalıydı. Gelir gelmez protesto edilmesi uygun olmadı.” diye konuştu.

levent-gokcek.jpgonur-uygur-gida-is-genel-merkez-yonetim-kurulu-uyesi.jpglevent-gokcek-gida-is-genel-sekreteri.jpg