Gıdada tehlike çanları çalıyor

Gıdada tehlike çanları çalıyor
Dünya genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle emtialar tarafında fiyatlar yükseliyor. Yükselen fiyatlar da 2008 benzeri bir gıda krizini yeniden gündeme taşıyor.

Dünyanın en büyük gıda grubu Nestle’nin CEO’sundan da konuya dair önemli açıklamalar var. Artan fiyatların yanında gıdanın yiyecek olarak kullanılması yerin bioyakıta çevrilmesinin de krizin adım adım yaklaşmasında etkili olduğu kaydedilirken 2008’den daha büyük bir açlık krizinin kapıda olduğu uyarısı tüyleri ürpertiyor.

 “Financial Times” gazetesinde yer alan makalede, biyogaz üretiminden çekilen mısırın yem ve gıda olarak tüketilebileceğine dikkat çekilirken gıda arzına ilişkin tablonun zaten pek iç açıcı olmadığı, bunun hızlı bir şekilde bir krize dönüşebileceği uyarısında bulunuluyor.

ABD’deki son yılların en büyük kuraklığı soya ve mısır fiyatlarının yükselmesine neden oldu. G20 harekete geçmeye hazırlanıyor. Ölçümlere göre, ABD’de 1895 yılından bu yana en sıcak haziran ayı yaşandı. Kuraklığın dünyanın en büyük mısır ve soya üreticisi olan ABD’de hasatlara yansıması da bekleniyor. Bu sene mısır ve soya hasatında yüzde 17’lik bir azalma meydana geleceği tahmin ediliyor.

Dünya Bankası’nın verilerine göre, bunun etkisi şimdiden hissedilmeye başlandı. Banka, haziran ayının ortasından bu yana buğday fiyatının yüzde 50, mısır fiyatının yüzde 45, soya fiyatının ise yüzde 30 dolayında arttığını duyurdu.

Öte yandan dünyanın en kalabalık ülkelerinden Hindistan’da da kuraklık nedeniyle bu sene mahsul alımında büyük düşüşler bekleniyor. Normalde kendi gıda ihtiyacını kendisi karşılayabilen Hindistan’ın, bu sene yaşanan kuraklık nedeniyle gıda ithalatını artırabileceği, bunun da gıda fiyatlarını daha da yükseltebileceği belirtiliyor.

Bütün bu gelişmelerin, 2008 yılında yaşanan gıda krizi benzeri bir krizi tetiklemesinden korkuluyor.