Giresun Ziraat Odası Başkanı Karan, İhracatçıları Eleştirdi

Giresun Ziraat Odası Başkanı Karan, İhracatçıları Eleştirdi
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, 2017 yılı fındık rekoltesini açıklamak için sıraya giren ihracatçıları sert bir dille eleştirdi.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, 2017 yılı fındık rekoltesini açıklamak için sıraya giren ihracatçıları sert bir dille eleştirdi. Karan, "üreticinin alın teri üzerinden hesap yapmayı bırakıp, enerjinizi kendi işinize, ihracat rakamlarını artırmaya harcayın" dedi.

Hindistan'da açıklanan 670 bin ton rekolteye imza atanların Türkiye'de 592 bin ton rekolte beyan ettiğini kaydeden Karan, "Kendi aralarında kanaat geldikleri rakama itibar etmeyerek, bu rakamı çürüten bu zihniyete biz hiç ama hiç itibar etmiyoruz. Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Konseyi çıkıp Hindistan'da bir rekolte açıklıyor. Sonra oradaki bilgileri gökten almışlar gibi bizim ihracatçı birliğimiz resmi internet sitesinde fındık rekoltesi ara raporunu kamuoyuyla paylaşıyor. Madem rekolte 80-90 bin ton azdı da orada sizin orada ne işiniz vardı. Sizin alavere dalavereniz hiç bitmez. Amacınız önümüzdeki sezonun fiyatını baskı altına mı almak? Üç beş tane sanayici bir araya gelerek fındık fiyatını baskı altına almaya çalışmanız üreticiye ihanettir. Birde şu meşhur 6736 sayılı yasa ile yapmış olduğunuz 153 bin ton stok affı var ya, şimdi çıktınız önümüzdeki sezona 40-50 bin ton stok devir eder diyorsunuz. Var olduğunu iddia ettiğiniz 153 bin ton stok fındık ne oldu. Acaba hep beraber oturup kırıp yediniz mi? Rekolte açıklamak için sıraya mı girdiniz? Bu ne acele, bu ne telaş bilemedik. Biz devletin tespit ederek, açıklayacağı rekoltenin dışında hiçbir rekolte tahmine itibar etmiyoruz. İşin özeti sanayici ve ihracatçılar sizlerin tekel değirmenize su taşıyorlar. Kendi çiftçi ve üreticinizin bahçesinden vazgeçmesine çanak tutuyorsunuz. Siz ihracatı artırarak, enerjinizi bu yönde harcarsanız, sektördeki sorunlarda son bulur" ifadelerini kullandı.

Karan, İstanbul Fındık ve Mamulleri İhraççıları Birliği 2017 sezonu Mayıs ayı rekolte tespit ara raporunda açıklanan 592 bin ton tahmini rekolteye de dikkat çekerek, ihracatçıların gelinen noktada bir birlerini yalanladığını, bazı ısmarlama köşe yazarları aracılığıyla bir birlerini suçlar hale geldiğini söyledi.

Kaynak:IHA