Giresun'da fındık kabuğu yakmak yasaklandı

Giresun'da fındık kabuğu yakmak yasaklandı
Dünyada fındığın başkenti olarak bilinen Giresun’da fındık kabuğu yakılmasının yasaklandığı bildirildi.

Giresun Çevre ve Orman İl Müdürü Ali Hıdır yaptığı yazılı açıklamada, “Giresun’da fındık toplamasına ait faaliyetlerinin yoğunlaştığı şu günlerde bir taraftan da fındık kabuklarının bertaraf edilmesi için uygulanmakta olan yasal ve uygun olmayan metotlar uygulanmaktadır. Bu bertaraf metotlarının başında ise fındık kabuğunun (Kavsak) yakılması gelmektedir. Fındığın yeşil kabuğu patoz ile ayıklandıktan sonra yakılarak yok edilmeye çalışılması havanın kirlenmesine ve dolayısı ile de sağlık açısından ciddi tehditler oluşmasına sebep olmaktadır. Bu durumun ortadan kaldırılması için vatandaşlarımızın daha duyarlı olması ve kabukların yakılarak yok edilmesi yerine üzeri naylon ile kapatılıp çürütülmeye bırakılmalı ve devamında organik gübre oluşumunun sağlanarak organik gübre elde edilmelidir. Elde edilen organik gübre tekrar fındık ocakları ve bahçelerimizde birinci sınıf gübre olarak kullanılmalı ve verimin artması sağlanmalıdır. Buda havanın kirlenmesini ortadan kaldırmaktadır.

Fındık tarımı maliyet açısından yüksel oluşu nedenleri ile organik gübre olarak kullanımı da ayrıca maliyetin düşmesine ve kaliteli fındığın üretilmesine yardımcı olmaktadır. Elde edilecek organik gübrenin asit baz dengesi oluşması acısından ise bir miktar kireç ile muamele edilmesinde ise fayda görülmektedir” görüşlerine yer verdi.

Hıdır, havanın kirletilmesinin bir çevre suçu olduğunu da belirterek “Vatandaşlarımızın kesinlikte kabuklarının yakmamaları gerektiği ve yakanlar hakkında para cezası ve Türk Ceza Kanunu’nun 181. ve 182. maddeleri gereği haklarında hapis cezası ile cezalandırılmaları söz konusu olabilecektir” ifadelerini kullandı.